Açlık - EĞİTİM PINARI

Açlık



Aclik romani, Knut Hamsun
Açlık


Bu yazımda sizlere Knut Hamsun’in Açlık isimli eserinden bahsetmek istiyorum. Eserimizin başkahramanı Andreas Tangen isimli bir delikanlıdır.  Kahramanın yaşadığı zorluklar yürek burkan cinstendir. 
Andreas Tangen, gazete ve dergilere makale yazarak geçinmeye çalışır ancak buradan aldığı para geçinmesine yetmez. Bundan dolayı delikanlı çoğu zaman açtır hatta bazı günler midesine bir lokma bile girmez.

Ev kirasını ödeyemediği için ev sahibi evden çıkarmıştır. Parklarda yatmak zorunda kalan delikanlı karnını doyurabilmek için bazı eşyalarını satmaya başlar. Açlıktan halsiz düşen ve adım atamayacak hale gelen delikanlıya İnsanlar acıyarak bir şey vermeye çalışırlar. Andreas Tangen gururlu bir insan olduğundan insanların teklifini kabul etmez. Hatta kimsesizlere verilen yemeklerden bile almak istemez.

Delikanlının tek tutkusu yazar olmaktır. Ahırdan bozma ahşap bir binada kalan delikanlı karnını doyurabilmek için devamlı bir şeyler satmak zorunda kalır. Bir defasında gözlüğünü bile satmaya kalkar.

Yazı yazmak için mum almaya gittiği bir markette kasadaki adam başkasının verdiği parayı delikanlının verdiğini sanarak delikanlıya para üstü verir. Delikanlı öyle açtır ki gururunu bir kenara bırakarak para üstünü alır ve bu parayla karnını iyice doyurur. Ancak delikanlının midesi çok yemeye alışık olmadığından yediklerini tekrar çıkarır.

Daha sonraki günlerde yine şiddetli açlık çeken delikanlı bir kasabaya giderek köpekler için kemik istediğini söyler ve aldığı kemikleri tenha bir yere giderek kemirmeye başlar. Zorluklardan bunaldığı bir dönemde İngiltere’ye gitmekte olan bir gemiye tayfa olarak yazılır. Delikanlı bundan sonraki hayallerini İngiltere’de gerçekleştirmeyi düşünmektedir. 

Eser öyle etkileyici bir eser ki, bana göre böyle bir eser kurgu olmaktan çok gerçek yaşamdan bir kesit olabilir. Knut Hamsun’un Açlık isimli eseri her gün milyonlarca ekmek israfının yapıldığı ülkemizde israf eden kişilerin belki yeni bir değerlendirme yapmasına ve bu konuda kendilerine çeki düzen vermelerine sebebiyet verebilir.

Görseller:google görseller
Açlık Açlık Reviewed by EĞİTİM PINARI on Haziran 03, 2019 Rating: 5

34 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsınız kesinlikle listeme ekliyorum. Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Sizin yazıyı beğenmeniz beni çok mutlu ediyor. Çok teşekkürler.:)

      Sil
  2. Konusu çok güzelmiş. Okurken çok etkilendim. Maalesef bazı şeylerin değerini hiç bilmiyoruz. Dediğiniz gibi ülkemiz de Ekmek, yemek israfı maalesef çok var. İsraf eden kişiler belki okurlarsa belki kendilerine çekidüzen verebilirler. Listeme ekledim .Güzel önerin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu eseri gündeme taşıma nedenim: İsraf eden insanların aç insanları düşünebilmesi idi. İnşallah durumu iyi olan insanlar ihtiyaç sahibi insanlar için empati yapabilirler. Özellikle de Ramazan ayında. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Ekmek israfı aldı başını gidiyor..Konusu güzel kitabı listeme ekledim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef ekmek israfı ülkemizde ciddi boyutlardadır. Umarım bu konuda insanlar daha duyarlı olurlar. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Neler neler israf ediliyor gerçektende. Herkesin bu bilinçte olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinçlenmek çok önemlidir. Umarım daha bilinçli bir toplum oluruz. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Kitap ve anlatımı ne kadar sahici değil mi? Bence bir sürü kişisel gelişim kitabı yerine bu kitabı okusak, pek çok yönden pek çok daha faydalı olur bizlere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olumlu katkılarınızdan dolayı çok teşekkürler Mehtap Hanım.

      Sil
  6. Ne yazıkki düşüncesizce tüketen toplumuz, israf korkunç boyutta. Her zaman ihtiyacımızdan fazlasını alalım bulunsun eğilimimiz var, Allahım ne kötü bir alışkanlık bu. Kitap ilgimi çekti, okuyacağım. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de israf eden bir toplumuz. Umarım bu konuda daha duyarlı oluruz.Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Açlık en büyük zorluklardan. Peki en büyük zorluklar, hedeflerinize ulaşmaya engel mi? Teşekkürler güzel özetliyorsun. Bu arada seni mimledim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için çok teşekkürler. Duo kardeşim. Beni mim'lediğin için de çok mutlu oldum ancak bu ara blogumla pek ilgilenemedim. Fırsat bulur bulmaz davetinize icabet edeceğim.

      Sil
  8. Üniversitedeyken okumuştum, o zamanda çok etkilenmiştim. Bunca kitap arasından vakit kalırsa bir daha okumak isterim. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  9. Okumak isteyip de henüz okuyamadğım kitaplardan. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım tanıtım size faydalı olmuştur.

      Sil
  10. pek severiim, açlık, victoria, pan, üç romanısınııı :) iyi payramlaaar kikirikiii :)

    YanıtlaSil
  11. Güzel konusu varmış

    YanıtlaSil
  12. İsraf gündemimizde bir numarada yer almalı.Güzel bir noktaya değinmişsiniz.Okuyacaklarım arasına ekledim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsraf kanayan yaramız maalesef. Çok teşekkürler.

      Sil
  13. Çok güzel bir kitapmış. Bizde yazarak geçinme hayali kuruyoruz. O yüzden birebir bizi ilgilendiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklılık payınız vardır. Çok teşekkürler.

      Sil
  14. İsraf zamanımızın önemli konusu.Tavsiye için teşekkürler facebook sayfamda paylaştım.İyi bayramlar.

    YanıtlaSil
  15. Ben okumadım ancak eşim okumuştu. Hemde ramazanda. Çok etkileyici bulmuştu. Bende Behçet Necatigil çevirisinden okumayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  16. Açlık, dünya edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Bu kitap önerileriniz gerçekten çok önemli. Umarım herkes okusun bu kitabı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu kitabı herkesin okumasından yanayım. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.