Bin Muhteşem Güneş - EĞİTİM PINARI

Bin Muhteşem Güneş



 Bir Muhtesem Günes kitabi, Khaled Hosseini
 Bir Muhteşem Güneş


Uçurtma Avcısı
kitabı ile bir zamanlar adından çokça söz ettiren Khaled Hosseini bu ünvanını Bin Muhteşem Güneş kitabı ile devam ettirmiştir. Yazar her iki kitabında da vatan sevgisini çok harika bir şekilde işlemiştir. Yazar  bu kitaptaki hikayesini iki kadın üzerinden kurgulamıştır.

Yazar kitabında erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının dramlarını gözler önüne sermeye çalışmış; yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen iyimser olmanın önemini anlatmaya çalışmıştır.

Eserimizin başkahramanı Meryem’dir. Meryem, yasak aşk sonucu dünyaya gelmiş talihsiz bir kadındır. Babası tarafından kabul edilmeyen Meryem her şeye rağmen babasının yanına giderek ona sığınmak istemiştir. Ancak Meryem’in babasının Meryem’i kabul etmeye niyeti yoktur.

Babası tarafından kabul edilmeyen Meryem, annesinin yanına gider. Ancak gittiğinde psikolojik sorunlar yaşayan annesin intihar ettiğini öğrenir. Bunun üzerine Meryem tekrar babasının yanına gelmiştir. Çünkü Meryem’in babasından başka sığınacağı bir yer yoktur.

Meryem’i yanında istemeyen babası onu orta yaşlı Raşit adında bir adamla evlendirir. Meryem bu adamla da geçinemez ve Leyla ismindeki bayan arkadaşı ile aynı evde kalmaya başlar. Ancak Raşit, Meryem’in arkadaşı Leyla’ya da göz koymuştur.

Leyla, Raşit ile evlenmeye razı değildir. Çünkü Leyla, Tarık isminde başka bir genci sevmektedir. Hatta sevdiği gençten hamiledir. Raşit Leyla’nın sevdiği gencin öldüğünü söyleyerek onu kandırır ve Leyla’yı evlenmeye razı eder. Leyla ise sevdiği gençten hamile kaldığı çocuğu doğurur ve bu çocuğa Azize ismini verir.

Leyla’nın Raşit’ten de bir çocuğu olmuştur. Leyla bir gün tesadüfen sevgilisi Tarık’ı görür. Ona bütün olanları anlatmak ister. Fakat Leyla’nın Raşit’ten olma kızı Zalmay, annesini (eve başka bir erkek aldığı gerekçesi ile) babasına şikayet eder. 
Raşit olanları anlamadan Leyla’yı öldüresiye döver. Yaşananlar karşısında kendisine hakim olamayan Meryem, Raşit’e kürekle vurarak ölmesine sebep olur. Meryem, bu sayede Leyla ve sevgilisinin kaçmasına imkan tanımış; Leyla bu olanlardan dolayı Meryem’e minnet duymuştur.

Khaled Hosseini, Bin Muhteşem Güneş kitabı ile Afganistan’da kadın olmanın zorluklarını, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının dramlarını harika bir şekilde anlatmıştır.
 Görseller:dr.com.tr


Bin Muhteşem Güneş  Bin Muhteşem Güneş Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ağustos 18, 2019 Rating: 5

25 yorum:

  1. Hayatini beğenmeyen bu kitabı okusun derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok faydalı mesajlar vermektedir. Yorum için çok teşekkürler.

      Sil
  2. Uzun süre etkisinde kaldığım bir kitap . Kişi başı meclise de mi yollansa diye düşünmeden edemedim.
    Yöneten koltukların sahipleri neden ders çıkarmazlar anlamış değilim:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.

      Sil
  3. Khaled Hosseini gerçekten toplumsal ayıplarımızı yüzümüze çarpmayı çok iyi biliyor

    YanıtlaSil
  4. Uçurtma avcısı ve bu kitabı elime aldım ama bitiremediklerimden, umarım okurum tekrar. Teşekkürler hatırlattığınız için.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir tanıtım olmuş emeğinize sağlık bu tarz kitaplar gerçekten sürükleyici ve izler bırakıyor. Çevremde mağdur olan o kadar çok kadın ve çocuk var ki.. Allah yardımcıları olsun..

    YanıtlaSil
  6. okumadıydım. bizim ülkeye benziyomuş afganistan da demekkisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğu toplumları birbirlerine benzemektedir. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Efsane bir kitap. Duygulanarak okumuştum. Aynı zamanda Afganistan'da ki islam devrimini de çok güzel anlatıyor.

    YanıtlaSil
  8. Bir ara Uçurtma Avcısı'nı okumaya çalışmıştım ama ruh halim el vermediği için yarım bırakmak zorunda kalmıştım. Yazarın kitaplarını okumak istiyorum aslında, sadece manevi olarak hazır olmayı bekliyorum. Tanıtım yazınız için teşekkürler :')

    YanıtlaSil
  9. etkileyici bir konu gerçekten, paylaşımınıza teşekkür ederiz:)

    YanıtlaSil
  10. Bin Muhteşem Güneş kitabını henüz okumadım. Sayenizde bilgi sahibi oldum kitap hakkında. Mutlaka okuyacağım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. cok güzel bir kitaba benziyor..kitap sepetime ekledim..okuduktan sonra kütüphaneye veririm ki , baskaları da faydalansın..bazı kitaplarımı böyle yapıyorum..hepsini degil.

    YanıtlaSil
  12. Çok beğenmiştim. Yazarın her kitabı etkileyici. Yazınızla tekrardan okumuş oldum, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.