İnsan Kaderini Yaratabilir mi? - EĞİTİM PINARI

İnsan Kaderini Yaratabilir mi?


İnsan Kaderini Yaratabilir mi?, Kuantum düşünme
İnsan Kaderini Yaratabilir mi?


İnsanların kafasına takılacak bir şeyler illa ki, bulunur. Benim de kafama bazı şeyler takılır ve uzun süre bunları düşünür zihin jimnastiği yaparım. Mesela son günlerde ‘’İnsan kaderini yaratabilir mi?’’ sorusu ve buna bağlı olarak ‘’Düşündüğüm gibi yaşarsın.’’ Görüşü kafamı fazlası ile meşgul etmeye başladı. Düşündüğün gibi yaşarsın görüşü Kuantum Düşünme sisteminin savunmuş olduğu bir görüştür.

İnsan kaderini yaratır diyorlar; ben kayıtsız şartsız bu görüşe  inanmam. Kader Allah’ın takdirindedir. Başımıza gelecekleri bizler planlayamayız. Ancak iyimser olmak veya karamsar olmak yaşam kalitemizde önemli oranda etkilidir.

İyimser düşünen insan ümitlidir ve Rabb'inden daima iyilikler bekler. Dolayısı ile Allah da kulunun zannı üzeredir. İyilik bekleyen kullarına iyilikler ihsan eder. Karamsar insanlar ise Rab'lerinin rahmetinden ümitlerini kestiklerinden dolayı çoğunlukla korktukları şeyleri yaşamak zorunda kalırlar.

Kuantum Düşünce sistemini savunan bilim insanları ‘’Düşündüğün gibi yaşarsın.’’ Görüşünü savunmaktadırlar. Yani hayattan iyilikler ve güzellikler beklersen ve böyle düşünürsen genelde iyilik ve güzelliklerle karşılaşırsın. Bu görüşün tersi de doğrudur fakat her zaman böyle olacak diye bir şey yoktur; istisnalar olabilir. Zaten istisnalar olmasa insan kendisini neredeyse yaratıcı yerine bile koymaya kalkabilir.

Bunca sözden sonra kafamda beliren fikir; başımıza zaman zaman belalar gelse bile biz bunlara takılmadan daima her şeyin iyi ve güzel olacağını düşünmeli ve güzel şeyleri hayal etmeliyiz. Böyle bir alışkanlık geliştirebilirsek, ansızın gelen sıkıntıları fazla zorlanmadan atlatabiliriz.

Ancak şunu da belirtmem gerekir ki; insanların olaylar karşısında takınmış oldukları tavırlar genelde çocukluk dönemindeki yaşantıları sonucu gelişmektedir. Bu sebeple çocuk sahibi anne babalara çocuklarını yetiştirirken daima iyimser bir bakış açısı geliştirmelerini tavsiye ederim. İyimser bakış açısı geliştirme başlıklı yazım bu konuda kafa yoran ebeveynlere faydalı olacaktır.
Görseller:Webindeks.blogspot.com

İnsan Kaderini Yaratabilir mi? İnsan Kaderini Yaratabilir mi? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ağustos 16, 2019 Rating: 5

30 yorum:

  1. Kaderimize büyük oranda etki edebilsek bile baş edemediğimiz belirsiz faktörler illa ki ortaya çıkıyor. Yapmamız gereken evrene pozitif mesajlar vererek olumsuz olaylar karşısında etkilenmeden sağlıklı bir pozisyon alabilmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumlarınız için.

      Sil
  2. Bu güzel bilgileri tazelediğiniz için çok teşekkürler Fatih bey. Özellikle bu sabah bunları okuyup hatırlamış olmak bana çok iyi geldi. allah razı olsun. Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Va/yok neye, hangi şarta, kime, hangi zamana(?) göre var yada yok? Tıpkı, doğru/yanlış, güzel/çirkin, olumlu/olumsuz gibi... Kuantum çok derin bir dünya tıpkı kader gibi. Noktalayıcı yorum yapmak imkânı yok ama her şeye pozitif yönünü bulmak becerisini göstermek marifet. Güzel sözlerin, güzel izler bırakması gibi. Sevgiler-saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok felsefi yorum yapmışsınız Ece Hanım filozof yönünüzü hiç bilmiyordum. Çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Estağfirullah diyeyim. Kuantuma ilgi duyuyorum bu konuda pek çok yazı yazdım aslında ama benim ilgi duyduğum tarafı daha çok fizik konuları. Diyorum ya çok derin oysa.

      Sil
  4. Bu konuyu en iyi şekilde anlayabilmek için İrade-i Cüziyye'yi bilmek lâzım. Bu konuda da Muhtasar İlmihâl'in 37. sayfasına ve devamına göz atmanızı tavsiye ederim:

    https://fazilet.com.tr/ilmihal/37

    YanıtlaSil
  5. Sadece iyimser olmak yeterli değil bence.Çok karışık bu konular ama kuantum düşünce sistemi tam olarak öyle değil de tekamül ettikçe bir çok şeyi daha kolay oldurabileceğimiz savunuyor diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkür ederim Yurdagül Hanım.

      Sil
  6. Ayet ve hadislerle emir ve yasaklar bellidir. Allah sana yasakları bildirdiği halde onlara uymayıp sonra başına bir bela geldiği zaman kaderdi demek ne kadar doğrudur? İnsan kaderini kendi çizer ya da yaratır diye bir şey yok ister inansınlar ister inanmasınlar sonuç olarak hepimiz Allah'a döneceğiz. Külli ve cüzi irade konusunu doğru kaynaklardan araştırıp öğrenmelerini tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Destekleyici yorumlar için çok teşekkür ederim Emine Hanım.

      Sil
  7. Değerli bir yazı kader seçim dir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. Harika bir yazı Fatih Bey çok önemli noktalara değinmişsiniz, ben de “hayatın %20si başımıza gelenler, %80i de bizim bunlara verdiğimiz tepkilerden oluşur” sözünü çok doğru buluyorum...

    YanıtlaSil
  9. kader tabisi de vaar ama sanırım insan kendini yaratabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Kaderi esasen yaşam içerisindeki seçimler ve bu seçimlerin sonuçları olarak değerlendiriyorum. Yani beynimiz ve özgür irademizle kaderimizi şekillendirebiliriz belki de... Bu söylediğimle biraz tezat olacak ama, şu hatta en çok inandığım şey (kutsal kitaplarda da geçen) " her şerde bir hayr, her hayrda bir şer vardır!" sözü. Ömrümüz boyunca o kadar çok mucizeyle karşılaşırız ki, kimi insan belki de bu mucizelerin fakında bile olmaz. Hayr ve şer mucizesini hayatımda o kadar çok deneyimledim ki, bunu reddetmek namümkün...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değerli tespitleriniz var; çok teşekkürler.

      Sil
  11. Her şey kader de var deyip de bırakmamak da lazım tabi. İnsanlar bir noktada kaderine kendileri de yön verebilir bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  12. ben güzel düşünüp güzel yaşamaya çalışanlardanım. Ama oluyor işte bazen de dibe vuruyorsun işte o zaman üst üste geliyor kötü olaylar. O yüzden iyimser olmaya çalışıyorum genelde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim Lerzan Hanım.

      Sil
  13. Allah'ın bildiği, insanın çizdiği şeyin adıdır; Kader
    derim ben. Aldığımız kararlar ve yaptığımız işler kaderimizi çizmemizde önayaktır. Bu kararları hayata geçirme anında bizim için ne hayırlıysa onu dileriz Allah'tan. Olur veya olmaz bu da Allah'ın takdiri

    YanıtlaSil
  14. Bence kader denilen olgu yaşamda insanın karşısına çıkan yol ayrımlarıdır. Hangi yolu seçersen kaderin o olur. Teşekkürler bu konuya değindiğiniz için.

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.