Kayıp Aranıyor - EĞİTİM PINARI

Kayıp Aranıyor



Kayip Araniyor romani, Sait Faik Abasiyanik
Kayıp Aranıyor


Sait Faik Abasıyanık
’ın Kayıp Aranıyor isimli eserinde yanlış Batılılaşma konusu anlatılmaya çalışılmıştır. Kitabımızın başkahramanı Nevin; konsolos kızıdır. Dört dil bilmekte olan Nevin çok kültürlü bir kızdır. Ancak Avrupai yaşam özentisi ve serbest tavırları çevresindeki insanlar tarafından garipsenmektedir.

Özdemir isminde gazeteci bir gençle evli olan Nevin bu evlilikten pek hoşnut değildir, Özdemir’le evli olmasına rağmen Balıkçı Cemal isminde bir gençle de gezip tozmaktadır. Özdemir de Nevin ile olan birlikteliğinden pek hoşlanmaz.

Nevin, işleri sebebi ile zaman zaman Ankara’ya gidip gelmektedir. Yine böyle bir gün Ankara’dan evine geldiğinde Özdemir’in Amerika’dan bir arkadaşının misafir olarak geldiğini görür. Misafir bayan çok güzel bir kadındır. Birkaç gün Nevin ve Özdemir’lerin evinde kalması gerekmektedir. Genç çiftler misafirleri ile birlikte geç saatlere kadar eğlenirler.

Nevin,il dışına gittiği bir gün rahatsızlığı nedeni ile eve erken gelmiştir. Nevin eve geldiğinde eşi ve Amerikalı misafirini aynı yatakta görür ve şok olur.

Özdemir, arkadaşlarının da olduğu bir yemeğe Nevin’i davet eder; arkadaşları Özdemir ve Nevin’in ayrılacağını düşünmektedir. Ancak ayrılmak bir yana Özdemir, Nevin’den özür dileyerek tekrar birleşmek ister.

Bu arada Balıkçı Cemal, Nevin’e evlenme teklif eder. Ancak Cemal’in ailesi Nevin’in yaptıklarından haberdar olduğu için bu evliliğe karşıdır. İki genç evlenemeseler de gizlice buluşmaktan vazgeçmezler.

Yaşadığı zorlu olaylar karşısında yorgun düşen Nevin tren garına gelerek rastgele bir yere bilet alarak yaşadığı yerden uzaklaşır. Giderken babasına bir mektup bırakan Nevin, birkaç yıl içinde döneceğini yazmaktadır. Aradan yıllar geçmesine rağmen Nevin’den bir haber alınmaz. Nevin’in babası ise her yıl Nisan ayında gazetelere ‘’kayıp aranıyor’’ şeklinde ilan vermektedir.

Sait Faik Abasıyanık, Kayıp Aranıyor isimli eserinde Avrupai bir yaşam sürmek isteyen ama aynı zamanda milli ve manevi değerlere yabancılaşan genç kuşağın dramını gözler önüne sermeye çalışmaktadır.

Görseller:dr.com.tr

Kayıp Aranıyor Kayıp Aranıyor Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ağustos 20, 2019 Rating: 5

17 yorum:

  1. Kayıp Aranıyor Sait Faik Abasıyanık eserleri içerisinden en sevdiklerimdendir. Harika bir kitaptır. Uzun yıllar oldu okuyalı. Tekrar okusam iyi olacak.

    YanıtlaSil
  2. Okumamıştım bu hazin öyküyü. Teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
  3. Okumadığım bir eser, tanımak güzel oldu. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ben de okumamışım hayret.. Çok teşekkürler tanıtım için :)

    YanıtlaSil
  5. Son paragrafta güzel özetlemişsiniz.Lise yıllarından beri uzak kalmıştım bu yazara. Genç kuşağın milli ve manevi değerlere bakış açısından dolayı listeme aldım.

    YanıtlaSil
  6. Sait Faik'in hikayeleri çok güzeldir. Severek okurum. Yanlış Batılılaşma konusu bir dönemin eserlerinde kullanılan bir konu. İnsanlar maalesef bu konuyu gösteriş zannetmeye başlayınca ortaya komik durumlar çıkmış. Yazarlar da konuyu birçok yönüyle ele almışlar. Çok teşekkürler bu eseri tanıttığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu güzel değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  7. Yine yeni bir kitap okumuş gibi oldum Fatih oğlum. Sıcaklardan dolayı rahatsızlandım, ziyaretine ancak gelebildim. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.