Mahur Beste - EĞİTİM PINARI

Mahur Beste


Mahur Beste romani, Ahmet Hamdi Tanpınar
Mahur Beste


Ahmet Hamdi Tanpınar
,  Mahur Beste isimli eserinde II. Abdülhamit dönemini anlatmaktadır. Eserimizin başkahramanı Behçet Bey’dir. Behçet Bey devrin önemli zengin ve saygın ailelerinden birisinin oğludur. Behçet Bey’in babası musikiden hoşlanan ve sayısız yetenekleri olan, çevresinde saygınlığı ile ün salmış, İsmail Molla Bey’dir.

Behçet Bey, babası gibi çok yönlü bir insan değildir. Zayıf karakterli bir beyefendidir. Konaklarda yapılan eğlencelere katılmadığı gibi kadınlardan mümkün olduğunca uzak durmakta, musikiden ise hoşlanmamaktadır.

Behçet Bey’in bütün meşguliyeti kitapları ciltlemek ve saatleri tamir etmektir. Behçet Bey bu uğraşları kendisini toplumdan soyutlamak için kullanmaktadır. Böylelikle insanlarla fazla iletişime geçme mecburiyetinde olmayacağı için kendisini rahat hissetmektedir.

İsmail Molla Bey, entelektüel bir insan olduğundan oğlunun zayıf kişilikli olmasını kabullenemez ve oğlunu da bundan dolayı sevmez. Behçet Bey, saray eşrafından Ata Molla Bey adında bir beyefendinin kızı olan Atiye Hanım ile evlendirilmiştir.

Atiye Hanım’da kültürlü, entelektüel ve güzel bir kadındır. Kendisini Behçet Bey’e layık görmediği için hayattan zevk almamaktadır. İsmail Molla Bey, gelininin böyle kültürlü bir insan olmasından dolayı çok mutludur.

Behçet Bey, eşi ve kayın pederi tarafından da pek sevilmez. Behçet Bey de sevilmediğinin farkındadır. Bu sebeple kayın pederi ve eşine mümkün olduğu kadar mesafeli durmaktadır.

Behçet Bey, bu şekilde sıradan bir hayat yaşamakta iken önce babasını, daha sonra kızını ve en sonunda da karısını kaybetmiştir. Behçet Bey eskiden olduğu gibi kendisini saat tamirine ve kitap ciltleme işlerine vererek yaşantısını devam ettirmeye çalışmaktadır.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Mahur Beste isimli kitabında ağırlıklı olarak kuşaklar arası çatışma işlenmeye çalışılmıştır. Kitabımızın kahramanı Behçet Bey’in hayat tecrübesinin olmayışı ve sakin karakterli bir insan olması kimi zaman çevresindeki insanlar tarafından(Başta babası olmak üzere) saflık olarak değerlendirilmiş ve bu sebeple Behçet Bey küçümsenmiştir.
 Görseller: https://unsplash.com/


Mahur Beste Mahur Beste Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ağustos 24, 2019 Rating: 5

13 yorum:

  1. Çok güzel bir konusu olan kitap... 😀

    YanıtlaSil
  2. Mahur Beste ismiyle kitabın konusunu pek bağdaştıramadım ama güzel bir kitap olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmelerinize katılıyorum. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Mahur Beste diye bir de müzik eseri vardı sanırım. Tanıtım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim; yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.

      Sil
  4. Tanıtım yazısı size bir fikir verdi ise ne mutlu bana çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında daha önce de söylediğim gibi edebiyatımızın en önemli yazarlarından biridir. Yazdığı tüm eserler kesinikle okunmalı. Ve tabii mahur beste de bunlardan biri. Bilgi verdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size edebi katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Mahur Beste okuduğum en güzel kitaplardan bir tanesiydi. Türk klasiklerini tekrar tekrar okuyasım geliyor bugünlerde. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Tanpınar'ın güzel eserlerinden birisi "Mahur Beste". Sanırım "medeniyet" kavramı üzerine değerlendirmeler de var bu kitapta. Bu güzel esere sitenizde yer verdiğiniz için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapmış olduğunuz edebi katkılardan dolayı çok teşekkürler İbrahim Bey.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.