Ağaç Ev Sohbetleri 7 - EĞİTİM PINARI

Ağaç Ev Sohbetleri 7



Agac Ev Sohbetleri 7, mim yazilari
Ağaç Ev Sohbetleri 7


Blogger arkadaşlarım, uzun zamandır ‘’Ağaç Ev Sohbetleri’’ başlığı altında mim yazıları hazırlıyorlar. Ben, geçen yıl içinde neredeyse tüm mim yazılarına katılmaya çalışıyordum. Ancak ne olduysa bu yıl pek mim yazılarına vakit ayıramaz oldum. Mim yazısı hazırlayamasam bile arkadaşlarımın çalışmalarına yorumlar yaparak destek olmaya çalışıyorum.

Fakat bu defa ki ,Ağaç Ev Sohbetleri’ne katılmak istedim. Çünkü seçilen konular benim de çok ilgili olduğum bir konu olan eğitim öğretim konusu idi. Mesele eğitim olunca birkaç kelime de ben yazmak isterim. Çünkü eğitim öğretim konusunu çok seviyorum ve çok önemsiyorum. Buradan beni teşvik eden deeptone, arkadaşıma da çok teşekkür ediyorum.
Sorular
1-   Türkiye’nin eğitim öğretim sistemi sizce nasıl?
Bana göre Türkiye’nin eğitim öğretim sistemi çok iyi bir durumda değil. Bunu ben söylemiyorum; uluslar arası bilgi yarışmaları ve olimpiyatlar söylüyor. Ancak eğitim sistemimizi daha ileriye götürebilmek için tüm eğitimcilerin milli ve manevi sorumluluk bilinci ile yapabileceklerinin en iyisini yapmaya gayret etmeleri gerekmektedir.

      2-   Sınav sistemi ve ezberden yana olan bu eğitimi destekliyor musunuz?
Ezberci eğitimi desteklemiyoruz ancak daha iyisini tesis edinceye kadar bu sistemle yetinmek zorundayız gibi gözüküyor. Hal böyle olunca ezberci eğitimden en fazla nasıl verim alabiliriz? Bunu düşünmeliyiz diye düşünüyorum.

3-   Siz öğrenciyken en çok neyden zorlandınız?
Ben öğrenci iken en fazla verimli ders çalışma yöntemlerini ve kendi kendine öğrenme yöntemlerini bilememekten dolayı zorlanmaktaydım. Bu konular beni çok yıprattı. Bundan dolayı blogumda bu konulara sık sık yer vermeye ve beni okuyan genç okuyucularıma faydalı olmaya çalışıyorum.

Ağaç Ev Sohbetleri ile alakalı olarak benim yazacağım şeyler bu kadardı. Bu haftanın konusu çok geniş bir konu. Eğitim öğretim konusu ile ilgili sayfalarca yazılar yazılabilir ancak yazıyı fazla uzatmamak için fazla ayrıntıya girmedim. Zaten bu konu ile alakalı olarak sayısız yazılar hazırladım ve hazırlamaya da devam edeceğim.
Görseller:Google görseller

Ağaç Ev Sohbetleri 7 Ağaç Ev Sohbetleri 7 Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 15, 2019 Rating: 5

75 yorum:

  1. Güzel konular seçiliyor.Fırsat bulursam bende bu konuya değineyim tabii ki bir eski öğrenci ve veli olarak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu zaten birden fazla kesime hitap ediyor. Hem öğrenci, hem öğretmen, hem de veli perspektifinden olaylara bakmazsak başarıyı yakalamamız biraz zor gibi. Çok teşekkürler Mehtap Hanım.

      Sil
  2. Eğitim sistemimiz sorunlu . Bir de çağa hitap etmiyor sanki. Z kuşağında artık eski sistem işlemiyor gibi geliyor bana. Yani bu çocuklar çok farklı , teknoloji çocukları ne biliyim bir çözüm olmalı .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi çözümü bulmak geleceğimiz adına çok faydalı bence. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Bir eğitim sistemimizin olmadığını düşünüyorum. Hatta bir rektör de demişti geçtiğimiz yıl. Cahil gençlere ihtiyacımız var diye. Çocuklar ezberci, düşünmeyen kişiler olarak yetişiyor malesef. Sorgulamıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kişisel görüşlere takılmadan her birey bu konuda benim ne katkım olabilir? diye düşünmeli. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. eğitim sistemi mi? sizce bir sistem var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem illa ki, vardır ancak önemli olan onu en güzel şekilde işletebilmektir. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Eğitim sistemiz kanayan yaramız. Söylenecek, yapılacak çok şey var elbette. Kısa fakat öz anlatımınız için teşekkürler Fatih Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur Yıldız Hanım. Çok teşekkürler.

      Sil
  6. eğitim sistemi maalesef çok kötü bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eleştirebiliriz ancak bireysel olarak eğitim sistemimize bizim ne katkımız olabilir diye düşünmek daha faydalı bence. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Sistemin karşıtı kaos. Şu anda eğitim, adalet, sağlık artık aklınıza ne gelirse içinde bulunduğumuz durum. Sistem adına yapılanın tersini yapmak belki daha iyi. Her şehre üniversite getirmek marifet değil, mevcut eğitim kurumlarının kalitesini yükseltmektir. Yoksa buyrun üniversite mezunu işsizler ordusuna!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendinizce bir durum değerlendirmesi yapmışsınız, bahsettiğiniz konularla ilgili neler yapılabilir? anlamında çözüm önerileriniz varsa onları da yazabilirdiniz. Teşekkürler.

      Sil
  8. Gerçekten tüm cevaplarınıza içtenlikle katılıyorum. Ben de eğitimle ilgili olduğunu görünce geç de olsa cevaplayayım bunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi olur Gonca Hanım. Eğitim öğretim alanında tüm fikirler çok değerlidir. Teşekkürler.

      Sil
  9. Güzel öneriler teşekkürler öğretmenim
    Bende eğitim içinde biri olarak bu mime katılayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok isabetli olur bence Sibel Hanım. Bilgi birikimlerinizden istifade etmek çok iyi olacaktır. Çok teşekkürler.

      Sil
  10. Ağaç Ev Sohbetleri'ni keyifle okuyoruz. Sizleri de görmek mutlu etti. Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için ben de size çok teşekkür ederim, sevgilerle.

      Sil
  11. Harika bir konu daha... Ben katılamadım doğru dürüst ama ağaç ev sohbetlerini okumaya çalıştım. Eğitim çok geniş bir konu. Finlandiya örneği geliyor aklıma. Ezberci yöntemin yerine daha işlevsel bir yöntem uygulansa ne iyi olurdu. Ezber çabuk unutulur. Kalıcı öğrenmeler sağlanmalı. Okulda geçirilen süre 4 saati geçmemeli. O süre güzel,nitelikli değerlendirilmeli. Aşırı müfredat yoğunluğu yerine gerekli bilgi çocuğa verilmeli. Bu doğru eğitim politikalarıyla halledilebilir ama bu konuda öğretmeni,öğrencisi,velisi,bakanı hep birlikte üzerine düşeni yapmalı bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikirlerinizin çoğu bir birinden değerli ancak ben özellikle ders yükünün azaltılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Hatta bu konudaki görüşlerimi ''eğitimde nitelik mi, nicelik mi?'' başlığı ile blogumda açıklamaya çalışmıştım. Değerli katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  12. Türkiyede iyi gerçekçi bir rehberlik sistemi gelmezse eğitim sistemi düzelmez ben buna inaniyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşlarımın çoğunluğu fikirlerini açıkladı. Anladığım kadarı ile siz rehberlik sisteminin önemli olduğuna vurgu yapıyorsunuz. Çok teşekkürler Sevda hanım.

      Sil
  13. eveet işte yapmalı bişiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ne zaman ziyaretime geleceksiniz diye merak ediyordum. Doğrusu bu konuda ilk yorum bırakan siz olmalıydınız deeptone.:) Çok teşekkürler.

      Sil
    2. geceleri okuyom ki blog. dün gece geç saatte okumuştum önceki yazını. sen sonra geç yazmışsın. okumam bitmişti. ancak bu gece gelebilecektim yanii. sistemli okuyom işteğğğ :) yazımı yazıp okumaya ancak geçtim yaniii :)

      Sil
    3. Anladım ama yine de sizi görmeden olmuyor. Çünkü en iyi okuyucu sizsiniz diyebilirim yanii...

      Sil
  14. Eğitim sistemini herkes eleştiriyor ama verimli çözümler sunulamadığı için ilerleme kaydedilemiyor. Yurt dışından aynen alınan yada siyasilerin bakın şunları eğitime dahil ettik demek için kullandıkları sistemler ülke insanı için uyumlu mu değil mi sonu belli olmayan bir yola giriliyor sonra içinden çıkılamıyor. İşimiz zor şunu uygulasak kesin başarılı oluruz denilebilecek bir yöntem yok malesef bulunana kadar denemeye devam. Gerçi önceden hiç değişmemesinden şikayetçiydik şimdide ikide bir değişmesinden.

    YanıtlaSil
  15. çok güzel bir konu gerçekten cevaplarınızı keyifle okudum elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  16. Sistem bir günde değişemiyeceğine göre mevcut olan en iyi şekilde uygulamak hatta geliştirme gerekli.

    YanıtlaSil
  17. Kaleminize sağlık, önemli noktalara temas etmişsiniz...

    YanıtlaSil
  18. Davete icabet ettim geldim ve bende en kısa zamanda blogum da yazacağım. Bu konu çok önemli.

    YanıtlaSil
  19. Bilinçlenmemiz ve bir şeyler yapılması gereken bir konu daha.. Elinize sağlık, faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  20. Eğitimime okul yüzünden uzunca bir süre ara vermek zorunda kaldım. / George Bernard Shaw demiş zamanında bence başımıza gelen de bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir bakış açısı.Çok teşekkürler :))

      Sil
  21. Ezberci eğitim sistemini çözmemiz lazım. Ezbereci, sınav geçmeye yönelik eğitim ciddi problem.

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten eğitim sistemi çok berbat sürekli bir değişiklik geliyor doğru düzgün bir eğitim sistemi kurulmadı... .. Çok doğru
    yazmışsınız gerçekten Dilerim doğru düzgün bir eğitim sistemi kurulur ...kaleminize sağlık sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek nesillerimiz için umarım her şeyin en iyisi olur. Çok teşekkürler :)

      Sil
  23. Bu sohbetlere rastlıyorum bir süredir keyifli yazılar çıkıyor ortaya, ben yeni nesilde dopru yöneltilemeyen bir merak duygusu görüyorum sanki ekaiklik burdan başlıyor gibi, bir şey yapılması denmişse mesela lisedeki oğluma bir tık ilerisi için kalem oynatmıyor soru sormuyor merak edip araştırmıyor, sorulanı cevaplıyor ama devamında başka ilişkiler nasıl olur o konuda irdelemiyor bu bana ekaik gibi geliyor eğitim konusunda ahkam kesecek eğitimim yok ama iyi bir öğrenci olduğuma inanmışımdır halen de öyleyim zaten meslek hep gelişirken okunması öğrenilmesi gereken yeni yöntemler gelirken öğrenciliğin bitmesi zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler uzmanamatör.

      Sil
  24. Eğitim sistemimizin çok eksiği var ne yazık ki. Ancak 80 milyon nüfuslu oldukca kalabalık bir ülke olarak Avrupai tarzda sınavsız ya da olabildiğince az sınavlı, rahat ve öğrencinin yeteneklerine odaklı bir eğitim modeli bekleyemeyiz maalesef.

    Sadece ders yükü hafifletilebilir , ders içeriklerinde değişikliğe gidilebilir.

    Yetenek odaklı ve ezbere dayalı olmayan bir eğitim sistemi ülkemiz için bir hayli uzak görünüyor, maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetenek odaklı ve ezbere dayalı olmayan bir eğitim sistemi uzak da olsa bence kendimize bir hedef olarak belirlemeliyiz Küçük Hanım. Çok teşekkürler.

      Sil
    2. Kesinlikle , kökten bir degisiklik için henüz çok erken olsa da küçük küçük adımlarla istenene ulaşılabilir.

      Yorumumu hala yazmaya devam ederken göndermiş bulundum, biraz fazla karamsar kalmış bu haliyle :)

      Paylaşım için teşekkür ediyorum bu arada.

      Sil
    3. Hiç önemi yok, her düşünce güzeldir. Karamsar bile olsa. Ben de size değerli yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkür ederim Küçük Hanım.:)))

      Sil
  25. eğitim sistemimizde o kadar çok eksiklik, aksaklık var ki :( maalesef olan deneme tahtası gibi sürekli farklı şeyler denenen çocuklarımıza oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bahsettiğiniz sıkıntılar neredeyse tüm okuyucularımız tarafından dile getiriliyor. Çok teşekkürler Lerzan Hanım.:)

      Sil
  26. Bahsettiğiniz konular eğitim adına ders alınacak nitelikte. Bunun için size teşekkür ederim .
    Eğitim sistemi konusunda maalesef hiç iyi şeyler söyleyemiyorum. Sustum sadece

    YanıtlaSil
  27. Ülkemizdeki eğitim hakkında yazı yazsak gerçekten sayfalar yetmez derinlemesine ilgilenilmesi gereken bir konu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de eğitim öğretim konusu çok geniş bir konudur. Çok teşekkürler.

      Sil
  28. Eğitim sistemimizin ne durumda olduğunu duymaktan ziyade nasıl iyi hale getirebiliriz cevabı aramışsınız yorumlara verdiğiniz cevaplardan anladığım kadarıyla. Fakat bunu siz soruyorsunuz asla sistemde söz hakkı olanlar sormuyor ya da sorsalar bile aldıkları cevaplardan hoşlanmıyorlar, onlara göre şu anda bazı şeyler konuşulamaz, eleştirilemez, düzeltmek adına adım atılması bile haşa meclise hakarettir. Geçen yıl ilk elden deneyimleyip gördüm ki eğitim sisteminde ilk değişmesi gereken eğitimciler, aman bana dokunulmasın mantığı ile inanmadıkları sistemi savunmaya çalışanlar, övmekten başka kelam ettiğinizde asla tahammül göstermeyenler. Halen eğitim almak için çabalayan aynı zamanda ortaöğretim kısmında öğrencisi olan bir veli olarak söylüyorum, bir nesil heder oluyor, göz göre göre harcıyoruz geleceğimizi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de yorumların neredeyse tamamında eğitim sistemini eleştirmek yerine bireysel olarak bizler neler yapabiliriz? sorusuna cevap aramaya çalıştım. Bunu anlamanızdan dolayı çok mutlu oldum ve size çok teşekkürler ederim. Bana göre ilerlemenin en önemli şartı; başkalarını suçlamaktan vaz geçmek ve kendimize dönebilmektir. Böyle bir alışkanlık geliştirebilirsek eminim ülkemiz eğitim öğretimine çok büyük katkılar sağlayabiliriz. Teşekkür ederim.

      Sil
  29. Sevgili Xhayat, öncelikle bu uzun ve geniş saptamalar barındıran yorumunuz için çok teşekkür ederim. Siz böyle uzun uzun yazınca şahsen ben sizin yazılarınıza yapmış olduğum kısa yorumlardan dolayı mahcubiyet duymaktayım. Belki de bu durum cinsiyetimizin özelliğinden dolayı olabilir. Erkekler genelde işlerini kısa yoldan halletmeyi alışkanlık haline getirmiş olabilirler diye düşünüyorum.
    Ben genelde yazılarımı yazıyorum, daha sonra sosyal medyadan paylaşıyorum. Günün ilerleyen saatlerinde de bana yorum yapan arkadaşlarımın yorumlarını cevaplıyorum. En sonunda o da vakit bulabilirsem arkadaşlarıma iade-i ziyarette bulunuyorum. Dolayısı ile tüm arkadaşlarımı uzun uzun okumak ve onlara yorumlar yazmak zor oluyor. Şahsen ben bu şekilde anlattığım çalışma düzeninde çoğu arkadaşıma yetişemiyorum. Yoksa ki, arkadaşlarımı önemsememe gibi bir tutum içinde falan kesinlikle değilim. Mahcubiyet duyma sebebim o yüzden; yani ben arkadaşlarıma bu denli uzun yazamıyorum ya da vakit bulamıyorum.

    YanıtlaSil
  30. Sizin saptamalarınıza gelince; onları madde madde değerlendirmek isterim:
    1- Einstein'in sözüne katılıyorum; okulda ne öğrenirsek öğrenelim esas kazanımlarımız sahada olmaktadır. Her yiğidin kendine göre bir yoğurt yiyişi vardır.
    2-Ülkemizde eğitim sistemi bireylere bazı şeyler dayatıyor demişsiniz. Görüşlerinize saygı duymakla birlikte, sistem meselesinin yetkililerin işi olduğunu bizim bireysel olarak neler yapmamız gerektiğini anlamaya çalışmaktayım.
    3-Eğitim öğretimde başarıyı yakalamış yerlere yüzümüzü dönmek gerektiğinden bahsediyorsunuz. Ben de bu görüşe katılıyorum ancak yine bu meselenin de sistemle alakalı olduğunu hatırlatmak isterim.
    4-Eğitim sisteminin bireysel olarak düzeltmenin zor olduğunu söylüyorsunuz. Bunda da katılmakla birlikte ben başarının kişilerin kendilerine dönmelerinin çok faydalı olacağını savunuyorum. Bu mantığı anlatan ''Başarının Anahtarı'' başlıklı yazım tam da bu bakış açısını anlatmak amacı ile yazılmıştı.
    5-Çocuklara felsefe öğretilmesinden bahsetmişsiniz. Bu konu da doğrusu bir fikrim yok bir şey diyemem ancak çocuklarımızın sanatla uğraşmalarının çok faydalı olacağını söyleyerek size katılıyorum. Ve Bu bir birinden değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Sevgilerle::))

    YanıtlaSil
  31. Aslında cinsiyetçilik değil de durum tespiti desek daha doğru olur. Bunu eşimle aynı olayı değerlendirirken daha fazla fark ediyorum. Eşimin onlarca cümle kurduğu bir olaya ben üç beş cümle ancak bulabiliyorum.:) Nazik yorumlarınız için çok teşekkürler Xhayat sevgilerle:)

    YanıtlaSil
  32. yeni nesil meslektaşlarınız için ne düşünüyorsunuz? örneğin edebiyat öğretmenliği okuyan bi tanıdık var okulu uzatmıştı ve yaşar kemal'i okumamıştı. günlük sohbetlerde sınıf öğretmeni olduğunu söyleyen insanlarla konuşuyorum genel kültür çok düşük. her yerde mantar gibi eğitim fakültesi açılırsa, netice bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar başa dönmek durumundayım; benim hakim bakış açım bireysel olarak ne yapabileceğimiz konusuna odaklanmaktır. Başkaları hakkındaki tespitlerimiz doğru bile olsa bize bir şey kazandırmaz.Çok teşekkürler.

      Sil
  33. Gerçekten çok güzel yazmışsın. Açık ve net!

    YanıtlaSil
  34. Bu mim yazıları nasıl bir şey Fatih Bey, ben nasıl katılabilirim acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mim yazılarının belli bir kuralı yok aslında Hatice Hanım. Bloggerler olarak zaman zaman konu bulmakta zorlanıyoruz. Vakti olup zaman ayırabilen arkadaşlar belirli bir konu bularak diğer arkadaşlarımızı bu konuda yazmak üzere teşvik ediyor. İsteyen herkes ilgi duyduğu konuda yazabiliyor. Ben de buradan sizi ''Ağaç Ev Sohbetleri 7'' başlıklı yazıya davet ediyorum. Vaktiniz varsa bu konularda fikirlerinizi öğrenmekten arkadaşlar olarak mutluluk duyarız. Sevgilerle.:))

      Sil
  35. Çok teşekkürler İrem Can.:))

    YanıtlaSil
  36. Bu konuyla alakalı daha ayrıntılı yazılarınızı bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki bu konularla alakalı olarak ayrıntılı yazılar hazırlamaya devam edeceğim. Çok teşekkürler.

      Sil
  37. Ağaç ev sohpetleri ben yokken epey ilerlemiş, bu ara yetişemiyorum hiç bloğa... Ama yine her zaman ki gibi detaylı ve güzel bir yazı olmuş. Çok önemli bir konu güzel bir konuya değinilmiş. Eğitim sistemi ve öğrencileri en iyi tanıyıp yorumlayacak kişi sizsiniz diyebilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel yorumlarla beni mahcup ettiniz Aybüke Hanım. Doğrusunu isterseniz yeriniz çok başka. Teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.