Madam Bovary - EĞİTİM PINARI

Madam Bovary


Madam Bovary Romani, Gustave Flaubert
Madam Bovary


Sevgili okurlarım, bu yazımda sizlere Gustave Flaubert’in Madam Bovary isimli eseri hakkında kısa bir tanıtım yapmak istiyorum. Tanıtım neresinden tutsam elimde kaldı. Ben de çok hoşlanmadım. Fakat sonuçta farklı bir toplumdan ve farklı değer yargılarından bahsediyoruz. Bize ters gelmesi çok doğaldır.

Kitap tanıtımları yaparken bazı okuyucularımdan ciddi eleştiriler de almaktayım. Şunu söylemeliyim ki; ben kitap tanıtımları yaparken o kitapları onaylamak amacı ile yapmıyorum. Globallleşen bir dünyada yaşıyoruz ve her şey artısı, eksisi ile hayatımıza giriyor. Blogum eğitim öğretim ve zaman zaman da edebiyat içerikleri barındıran bir blog olduğundan her esere objektif bir bakış açısı ile bakıyorum ve blogumda klasiklerin bulunmasını önemsiyorum.

Okuduğumuz her kitaptan illa ki, olumsuz anlamda etkileneceğiz gibi bir şey de yok. Hatta bazı okuyucular olumsuz örneklikler barındıran kitaplardan sayısız ibretler de çıkarıyorlar. Bu sebeple lütfen eser  tanıtımlarının altında bir şeyler aramayalım diye düşünüyorum.

Gustave Flaubert’in Madam Bovary isimli eserinde, evlilik hayatında aradığı mutluluğu bulamayan genç bir kadının sıra dışı arayışlarını okuyacağız. Romanımızın başkahramanı Charles Bovary, annesinin gayreti ile doktor olan bir gençtir.

Annesi oğlunu orta yaşlı bir bayanla evlendirir.  Charles bu evlilikten pek hoşnut değildir. Charles, tedavi için gittiği bir çiftlikte Emma’yı görür ve ondan çok hoşlanır. Karısı ölünce Emma ile evlenir.

Charles eşini çok sevmesine rağmen Emma Charles’den pek hoşlanmaz, ilişkilerinin çok monoton olduğunu düşünür. Bundan dolayı Emma yeni arayışlar içindedir.(Yeni arayışları çok ayrıntılı yazmadım. Az çok tahmin edersiniz diye.)

Emma ve Charles bir gün bir baloya giderler. Baloda Emma Vikont isminde bir delikanlı ile tanışır ve ondan çok hoşlanır.

Emma bu dafa da başka bir yerde Leon adında bir delikanlı ile ilgilenmeye başlar. Leon, Paris’e gidince bu ilişkileri başlamadan bitmiştir.

Emma daha sonra Bay Radolphe adında birisiyle tanışır. Ancak Radolpho Emma’ya pek ilgi göstermez. Radolphe’dan yüz bulamayan Emma bu defa da kocasına dönmeyi ve onunla mutlu olmaya karar verir.

Emma kendisini dine adar ve iyi bir kadın olur. Charles ile tiyatroya gittikleri bir gün orada Leon’u görür. Leon,  Emma’ya duygularını açıklar ve ilişkileri tekrar başlar. (Emma, İyi bir kadın olma kararını bir süreliğine ertelemiştir.)

Emma, kocasından habersiz sevgilisine çeşitli hediyeler almaktadır. Emma’nın hesapsız harcamaları yüzünden eve haciz gelir. İçine düştüğü durum karşısında çaresiz kalan Emma eczaneden zehir alarak içer. Charles ne yaptıysa da karısını kurtaramaz. Emma, ölmeden önce kocasına bir mektup bırakmış ve tüm yaptıklarını anlatmıştır. Charles, Emma’nın ölümüne çok üzülür.

Gustave Flaubert’in Madam Bovary isimli eseri ‘’Tam da Yedi Kocalı Hürmüz’’ tarzında bir eser. Tanıtımı mümkün olduğunca kısalttım. Bu kısa tanıtım da okuyucularıma bir fikir vermiş olabilir diye düşünmekteyim.
Görseller:dr.com.tr

Madam Bovary Madam Bovary Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 12, 2019 Rating: 5

35 yorum:

  1. Tanıtım için teşekkürler. Kitap tanıtımlarında eleştirilmenizi anlamakta zorlandım. Nasıl isterseniz öyle tanıtırsınız. Kime ne? İnsanları anlamak mümkün değil. Bildiğiniz gibi yapın bence. Özgürlüğünüzü koruyun, başkalarının istediği gibi olacağınıza. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bana destek verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. çok güzel anlatmışsınız merak ettim kitabı

    YanıtlaSil
  3. Kitap tanıtımlarını neden eleştiriyorlar ki anlamadım.Klasik eserleri yazıyorsunuz,keşke hepsini okumuş olabilseydik diye hayıflanıyorum ben ancak.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir tanıtım yazısı olmuş. Şimdiden merak ettim doğrusu. :)

    YanıtlaSil
  5. Eski bir eser olmasına rağmen okumadım. Her zaman okumayı düşünmüşümdür ama aklım hep başka kitaplarda :)

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir kitap.Bence dilediğinizce yazın,boş verin başka insanları :)

    YanıtlaSil
  7. Kütüphaneden alıp bitiremediğim kitap, merak ettim...

    YanıtlaSil
  8. madame bovary dünya klasiklerinde ilk 10 a giren bir roman. anna kareninadan sonra ikinci bile olabilir. konusu bize yabancı olabilir ama iyi edebiyat. filmi de mükemmel. 1991, huppert :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik katkılardan dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Size katılıyorum, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Çok isabetli tespitleriniz var. Yorumunuzdan çok şeyler öğreniyorum Xhayat. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Gustave Flaubert’in Madam Bovary eseri tam bir klasik. Filmi de var. Teşekkürler tanıtımlarda kendi düşüncelerinizi de özgürce yazdığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size çok teşekkür ederim. Yorumlarınızı eksik etmediğiniz için.

      Sil
  12. Geçen gün kütüphanede elim bir gitti sonra diyerek geçiştirdim. Blogunuzda görünce de tesadüfün böylesi dedim. Çok ertelemeyeyim. Ve Ayrıca baştaki uyarınız çok güzel. Yorum-tanıtım yazılarını sadece beğendiğimiz kitaplara yapacağız diye bir şey yok 😊

    YanıtlaSil
  13. Evet bazen dünyayı kendimizden ibaret görüp eleştiri yapıyoruz özellikle ben.haklisin editör biraz farklı bakmak en azından okumak gerekir
    Tanıtım için teşekkürler yabancı kitaplar ufuk aciyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Sibel Hanım. Benim hedefimde kimse yok. Keşke herkes sizin kadar anlayışlı ve kibar olsa ve böyle zarif yorumlarla bloguma katkı sağlasa. Çok teşekkür ederim. Bu güzel yorum için.

      Sil
  14. Eleştirileri kafaya takmayın. Ben bu kitabı yıllar önce okumuştum. 40 yaşımdan sonra klasiklerin bir çoğunu tekrar okumaya başladım. Bu kitapta okunacaklar arasında. Tam da sizin çekinceleriniz nedeniyle kısa tuttuğunuz mevzularda, zamanında ahlaki nedenlerle yasaklanmış ve yazarı yargılanmış diye biliyorum. Ancak, dünden bugüne değişmeyen bir durumun resmini çizdiği de bir gerçek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olay ve olgulara objektif bir bakış açısı ile bakılabilirse, eleştirdiğimiz çoğu şeyden dersler de çıkarabiliriz bence. Yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.

      Sil
  15. Kim ne düşünüyor diyerek kendimizi kısıtlamanın sonu pek iyi değil biliyorsunuz ama bilmeyenler için yaptığınız açıklama iyi olmuş. Boşverin gitsin. İnsanoğlu inandığı yada inanmadığı pek çok kitabı okumalı, bilgiyi edinmeli ki, neden istemediğini bilebilsin. Tanıtım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ediyorum, bu güzel yorumlar için de çok teşekkür ederim.

      Sil
  16. Dünya klasikleri arasında en iyilerden bir tanesi. Bir solukta okuduğum kitaplardan. Siz de muhteşem bir biçimde özetlemişsiniz zaten.

    YanıtlaSil
  17. Madame Bovary'nin "yeni arayışlar"ını ayrıntılı bir şekilde yazsanız da en fazla "Evliliğinde mutlu olmayan bir kadının başka bir erkek arayışına girmesi" gibi bir şey yazacaktınız ki bu durumun tersi bizim toplumumuzda gayet sık rastlanan bir şeydir. Üstelik sebebi her zaman mutsuz evlilik de değildir - erkeğe daha geniş hareket alanı tanınıyor, o da o alanı kullanıyor işte. Böylesi de yaşanıyor ama daha seyrek. Bu "bizden daha ahlaksız" toplumlara özgü bir eğilim değil sonuçta ve teorik olarak ortalama bir yetişkini şoka sokacak bir durum da değil. Hoşlanmayabilir, kendi hayatının içinde yaşanmasına karşı olabilir ama duymadığı, varlığından haberdar olmadığı bir durum olması mümkünsüz. Siz o yönde bir şey yazmadıktan sonra, bu değerli klasik hakkında bir tanıtım yazısı yazdınız diye kadının davranışlarını onayladığınızı aklımdan bile geçirmezdim. Özetle; başkalarının yukarıda söz ettiğiniz tarzdaki eleştirilerine bu kadar takılmamanızı tavsiye ederim. Tanıtımınız da son derecede derli toplu bu arada; elinize sağlık. Kendi hesabıma daha rahat ifadeler kullanırdım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Be değerlendirmeleri çok seviyeli ve çok edebi buldum. Yorum ve ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ederim binkalem.:))

      Sil
  18. ‘’Asıl acınacak şey dedi; lüzumsuz bir ömrü sürüklemektir.’’

    ‘’Gerçekten de, gece, lamba yanıp rüzgâr camları sarsarken, bir kitap alıp ateş başına oturmaktan daha güzel bir şey var mıdır?’’

    Modern romanın temsilcilerinden olan Gustave Flaubert'in ''Madam Bovary'' adlı romanından en sevdiğim yirmi alıntıyı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/gustave-flaubert-madam-bovary-romanindan-20-sahane-alinti/

    Keyifli okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim, en kısa zamanda sizi ziyarete geleceğim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.