Aganta Burina Burinata - EĞİTİM PINARI

Aganta Burina Burinata




Aganta Burina Burinata, halikarnas balikcisi
Aganta Burina Burinata


Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan Halikarnas Balıkçısı, Aganta Burina Burinata isimli romanında deniz hayatının güzelliklerini denizcilik terimleri ile anlatmaya gayret etmiştir.

Süleyman Kaptan, denizcidir. Kendi kayığında tayfa olarak çalışmakta olan kardeşi Davut’u kazaen öldürmüştür. Kendi hatasından dolayı kardeşinin ölmesi onu çok etkilemiştir. Bundan dolayı Oğlu Mahmut’un denizci olmasını istemez; oğlunu bir ayakkabıcının yanına çırak vermiştir. Böylelikle oğlunun denizci olmasını önlemek ister. Ancak hiç beklemediği bir şekilde ayakkabıcı da tam bir deniz hayranı çıkar. Tamir ettiği ayakkabıları Mahmut’a denizcilik terimleriyle anlatır.

Mahmut mektepte dersleri hiç dinlemez; sürekli olarak deniz hayalleri kurar. Bundan dolayı hocasından defalarca dayak yer. Komşularının kızı ve yakın arkadaşı Fatma, Mahmut’un durumuna çok üzülür.

Mahmut mektebi bırakır. Denize çıkmaya karar verir. Denizde sayısız maceralar yaşar. Memleketine döndüğünde garip olaylar hisseder, köy eski köy değildir.

Mahmut tekrar denizlere açılmayı planlarken; sürpriz bir teklifle karşılaşır. Köyün en zenginlerinden Zeynel Ağa, kızı Ayşe ile evlenmesini ister ancak Mahmut’un deniz macerasından vazgeçmesini şart koşar. Mahmut bu teklifi kabul ederek Zeynel Ağa’nın kızı Ayşe ile evlenmeye razı olur ve Ayşe ile evlenirler, çok mutlu olurlar. Mahmut özlediği hayata kavuşmuştur. Bahçede sebze meyve yetiştirmektedir. Fakat gün geçtikçe Mahmut kendisinin toprak adamı olamayacağını düşünmeye başlar. Zihnindeki deniz hayali tekrar canlanır.

Halikarnas Balıkçısı, Aganta Burina Burinata isimli romanında deniz hayatının zorluklarını ve güzelliklerini aynı anda işlemeye çalışmıştır. Eserde pek çok denizcilik terimlerini de görmekteyiz. Ayrıca o dönem yaşanan toplumsal olaylar ve ekonomik sıkıntılar da eserde gayet akıcı bir şekilde anlatılmıştır.
Görseller:dr.com.tr

Aganta Burina Burinata Aganta Burina Burinata Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 23, 2020 Rating: 5

19 yorum:

  1. Halikarnas Balıkçısı'nın kendine has bir tarzı var. Teşekkürler tanıtım için....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Halikarnas Balıkçısı'nın Aganta Burina Burinata isimli romanı hakkındaki değerlendirmeler için çok teşekkürler.:)

      Sil
  2. Hikâye ve romancılığımızda “deniz çığırını” açan, deniz insanlarının yaşantılarını anlatmasıyla ün yapan sanatçı aynı zamanda usta bir balıkçı, sünger avcısı, botanik uzmanı ve iyi bir tarihçidir
    Bu eser ve yazarı bize tanıtan editöre teşekkür ederiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica edeerim, asıl bu kapsamlı ve teknik bilgiler için ben size çok çok teşekkür ederim. Sevgilerle:)

      Sil
  3. Bu kitabı okumayı çok istiyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halikarnas Balıkçısı'nın Aganta Burina Burinata isimli romanı hakkındaki yorum için çok teşekkürler.

      Sil
  4. Ne güzel bir kitaptır. Tam bir klasik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aganta Burina Burinata isimli romanı hakkındaki yorum için çok teşekkürler.

      Sil
  5. Halikarnas Balıkçısı'nın Aganta Burina Burinata isimli romanı bence de okunacaklar listesine alınmalı. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Halikarnas Balıkçısı'nın güzel eserlerinden birini önermişsiniz. Ne güzeldir onun hikayeleri. Herkes okumalı bence. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halikarnas Balıkçısı'nın Aganta Burina Burinata isimli romanı hakkındaki yorum için çok teşekkürler Dert Anası.:)

      Sil
  7. Ay çok güzel bu kitap okumalıyım :) Deniz macera tam benlik.Tez vakit şu korona virüsten kurtuluruzda denizle hasret gideririz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halikarnas Balıkçısı'nın Aganta Burina Burinata isimli romanı hakkındaki yorum için çok teşekkürler Fatofotofan.:)

      Sil
  8. okudum pek severim bu yazarı, bir de azra erhat müthişli yiaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler deeptone.:)

      Sil
  9. "Denizciler derler ki büyük fırtınalarda karanlığın ortasından bir ses onları adlarıyla çağırırmış. İşte o çağıran ses kendi kaderleri imiş. İnsanın yaradılışı kendisini 'Gel!' diye çağırdı mı durabilen kim!" İşte, Mahmut'un bu sözleri kitabın en saf özeti.
    Aganta Burina Burinata, Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı'nın şiirsel anlatımıyla enfes bir esere dönüşmüş bir "şaheser"...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aganta Burina Burinata isimli romanı hakkındaki değerlendirmeler için çok teşekkürler Deniz Hanım.:)

      Sil
  10. Bak işte okudum dediğim bir kitap halikarnas balıkçısını okumuştum ama yine bir hatırlatma oldu bizlere teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aganta Burina Burinata isimli roman hakkındaki değerlendirmeler için çok teşekkürler Hürpost.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.