Döner Ayna - EĞİTİM PINARI

Döner Ayna





Doner Ayna, Halide Edip Adivar
Döner Ayna


Halide Edib Adıvar
’ın toplumsal değişimleri harika şekilde yansıtan eserlerinden birisi de Döner Ayna isimli eseridir. Bu eserde cumhuriyet sonrasının sosyolojik dinamiklerini görmek mümkündür. Eserden kısaca bahsetmek gerekirse;

Hanife, annesini kaybettikten sonra üvey anne ve üvey kardeşleri ile kalmak zorunda olan bir genç kızdır. Üvey kardeşleri Hanife’ye çeşitli zorluklar çıkarırlar. Ayrıca Mürsel isminde bir genç Hanife’ye tecavüze yeltenmiştir.

Hanife, büyümüş, genç güzel bir kız olmuştur. Çektiği sıkıntıları unutmaya başlamışken; çocukluk çağlarında kendisine tecavüze yeltenen kişinin babasının yanında çalışmaya başladığını duyar.

Bu durumdan rahatsız olan Hanife, bu gencin kendisine zarar vereceğini düşünmektedir. Gerçekten de Hanife’nin korktuğu başına gelmiştir. Katırcı Mürsel, Hanife’yi kaçırarak ona eziyet eder. İstanbul’da ucube bir evde bir müddet kalırlar. Burada polisler kaldıkları evi basar. Bunun üzerine kaldıkları bu evden de ayrılırlar.

Katırcı Mürsel ve arkadaşları eroin kaçakçılığı yapmaktadırlar. Hanife'nin ağabeyi Macit, uzun uğraşlar sonunda kardeşini Mürsel denen bu adi adamın elinden kurtarır. Onu kanuna teslim eder. Mürsel hak ettiği cezayı bulmuştur. Hanife, Mürsel’den kurtulduktan sonra Bilal adında iyi karakterli bir gençle evlenerek yeni bir başlangıç yapmak istemektedir.

Halide Edib Adıvar, Döner Ayna isimli bu eserinde, eserlerinin çoğunda olduğu gibi inançların toplum üzerindeki etkilerini anlatmaya gayret etmiştir.
 Görseller:dr.com.tr


Döner Ayna Döner Ayna Reviewed by EĞİTİM PINARI on Nisan 09, 2020 Rating: 5

14 yorum:

  1. Halide Edip ,cok gec yasta eserlerini okudugum ,bir dönemin toplumsal yapısını romanlarında ustalıkla anlatan bir yazar. ne yazıkki yeteri kadar okumuyoruz.. bu romanın adını duymamıştım.mutlaka okuyacagım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halide Edip Adıvar'ın Döner Ayna isimli eseri tanıtımı umarım size faydalı olmuştur Çok teşekkürler.

      Sil
  2. okunacak listeme ekledim tşkler

    YanıtlaSil
  3. Gençlik yıllarımdan sonra hiç okumadım Halide Edip. En kıymetlilerimizden oysa.İlk fırsatta okumak üzere not aldım, teşekkürler paylaşım için☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  4. Halide Edip denilince genelde Sinekli Bakkal hatırlanır ama bu eserlerini de es geçmemek lazım. Teşekkürler tavsiye için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de Halide Edip deyince ilk olarak aklımıza Sinekli Bakkal isimli eseri gelmektedir.
      Yorum ve ziyaret için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. bu denli konular psikolojimi bozuyor nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir, zevkler ve renkler tartışılmaz. Ziyaret için çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Evet hanife çok çile çekmiş yazık ya aynen daha bu kadar okuduk canım sıkıldı pek okurum gibi durmuyor ama işte yazar işinin ehli teşekkür ederiz fikir sahibi olduk döner ayna adlı eserle ilgili.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ben de size Halide Edip Adıvar'ın Döner Ayna isimli eseri hakkındaki değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Halide Edip Adıvar'ın "Döner Ayna" kitabını okumadım maalesef. Bir gün okurum umarım :)
    Teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ben de size Halide Edip Adıvar'ın "Döner Ayna" kitabı hakkındaki değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.