Sonsuz Panayır - EĞİTİM PINARI

Sonsuz Panayır




Sonsuz Panayir, Halide Edip Adivar, kitap tanitimi, fatihpinarca
Sonsuz Panayır


Ünlü yazar Halide Edip Adıvar’ın Sonsuz Panayır isimli eserinde toplumumuzdaki modernleşme çabası, bu dönemde çalışan kadınların çektiği zorluklar ana tema olarak işlenmeye çalışılmıştır.

Eserimizin başkahramanı Ayşe, çok başarılı bir lise son sınıf öğrencisidir. Okullarında düzenlenen öykü yarışmasında birincilik kazanmıştır. Hikayesinde ekonomik zorluklar çeken babasının aile ekonomisine katkı sağlamak amacı ile sigarayı bırakmasını anlatmıştır.

Ayşe’nin ailesinde ekonomik sıkıntılar olduğundan Ayşe çok zengin bir insan olmak için çaba göstermektedir. Ayşe’nin edebiyat öğretmeni ona zengin bir ailenin yanında iş bulur. Böylelikle Ayşe, zengin ailelerin yaşantısını tanıma imkanına kavuşur. Ayşe, burada bir müddet çalıştıktan sonra yine zengin bir ailenin yanında çalışmaya başlamıştır. Bu aileden bir genç ile yakınlaşan Ayşe, daha sonra bu genç ile evlenir.

Evlendikten sonra iş hayatında da başarılı bir şekilde çalışmaya başlayan Ayşe, bir arkadaşının birden fazla erkek ile düşüp kalktığını görünce çok şaşırır. Bu dönemde çalışan kadın sayısı çok azdır ve erkekler kadınlara cinsel obje olarak bakmaktadırlar. Bu durum karşısında çok etkilenen Ayşe, aynı şeyin kendi başına da gelebileceğini düşünerek çok üzülmektedir.

Ayşe’nin korktuğu başına da gelmiştir. Birlikte çalıştığı erkeklerin bir kısmı tarafından tacize uğraşmış, patronu tarafından sıkıştırılmış, mesai arkadaşları tarafından dışlanmış ancak Ayşe, bunların tamamının üstesinden gelmeyi başarmıştır. Ayşe çalıştığı yerde cinsel kimliği ile değil; başarıları ile anılmak istemektedir.

Halide Edip Adıvar’ın diğer eserlerinin neredeyse tamamında olduğu gibi, Sonsuz Panayır isimli romanında da toplumumuzdaki modernleşme çabası ve modernleşme sürecindeki zorluklar anlatılmaya çalışılmıştır.
Görseller:hepsiburada.com


Sonsuz Panayır Sonsuz Panayır Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 14, 2020 Rating: 5

4 yorum:

  1. Kadın'nın mağduriyeti her devire damgasını vuruyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halide Edip Adıvar’ın Sonsuz Panayır isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Su.:)

      Sil
  2. Evet, aradan yüz yıl geçse bile değişen pek bir şey yok aslında. Bunun sebebini nerede aramak lazım bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun sebebini nerede aramak gerek doğrusu ben de çok bilemeyeceğim. Değerlendirmeler için çok teşekkürler K.Tyrha.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.