Murtaza(Kitap Tanıtımı) - EĞİTİM PINARI

Murtaza(Kitap Tanıtımı)

 

Eğitim Pınarı
Murtaza(Kitap Tanıtımı)

Bu yazımda toplumsal konuları çok güzel anlatan bir kitap tanıtımı var. Orhan Kemal’in Murtaza romanı hakkında kısa bir bilgilendirme yaptım. Murtaza romanı ünlü yazar Orhan Kemal’in ideal insan tiplemesini aktarmaya gayret ettiği çok önemli bir eserdir.

Kitabımızın başkahramanı Yunanistan göçmeni bir gençtir ve devletine çok derinden bağlıdır. Yunanistan ile yapılan mübadele sonrası mübadele yapan gömenler devletten çeşitli imkanlar elde ettikleri halde Murtaza hiçbir şey almamış, kendi emeği ile çalışıp kazanarak geçinmeye çalışmıştır.

Murtaza için mal mülkten daha önemli olanı; devlete hizmet etmektir. Murtaza, şehit olan dayısını kendisine örnek alır ve onun gibi devlete hizmet edecek bir üniforma sahibi olmak ister. Bu isteği gerçekleşen Murtaza bekçi olmuştur.

Kraldan çok kralcı olan Murtaza, mahalle halkını canından bezdirmiş, bundan dolayı mahallede seveni kalmamıştır. Murtaza’nın mahallede toleranssız davrandığını gören komiser onu bir fabrikada görevlendirmiş ancak Murtaza mahalle halkını canından bezdirdiği gibi fabrika çalışanlarını da aynı şekilde canından bezdirmeyi başarmıştır.

Murtaza’nın kızları da aynı fabrikada çalışmaktadır. Murtaza kendi kızlarına da aynı şekilde toleranssız davranmıştır. Hatta kendi kızlarına daha da acımasız davranmıştır.

Bir defasında kızlarından birisinin fabrikadaki görevinde olmak yerine uyuduğunu öğrenen Murtaza, kızına şiddet uygulamıştır. Bu olay esnasında yaralanan kızı daha sonra rahatsızlanmış ve vefat etmiştir. Murtaza’nın çok ümitler beslediği oğlu ise bir bakkaldan hırsızlık yaparken yakalanmıştır.

Orhan Kemal’in Murtaza isimli eserinde idealist bir gencin yaşadığı hayal kırıklıkları çok güzel bir şekilde anlatılmaya çalışılıyor. Çok etkileyici ve akıcı bir eser. Eser bu yönüyle klasik olmayı fazlası ile hak etmektedir.

Görseller:dr.com.tr

 


Murtaza(Kitap Tanıtımı) Murtaza(Kitap Tanıtımı) Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 14, 2020 Rating: 5

6 yorum:

  1. kitabını okudum filmini izledim sahnede de oyununu izledim, pek güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murtaza isimli eser hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  2. Orhan Kemal çok önemli bir yazar gerçekten, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Kemal’in Murtaza isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Eren.

      Sil
  3. Orhan Kemal’in Murtaza isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Size katılıyorum, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.