Yalancı Dünya - EĞİTİM PINARI

Yalancı Dünya


Orhan Kemal
Yalancı Dünya

Bu yazımda gelenek olduğu üzere yine bir klasik eser tanıtımı var. Yazar Orhan Kemal'in Yalancı Dünya isimli eseri hakkında kısa bir tanıtım yapmaya çalışacağım.

Eserimizin başkahramanı genç ve güzel bir kız olan Neriman’dır.  Neriman on sekiz yaşını doldurur doldurmaz evden kaçma planları yapar. Çünkü Neriman'ın babası onu kafa yapısına uygun bir insanla evlendirmeyi düşünmektedir. Oysa Neriman Nejat isminde sinemacı bir gençle tanışır bu gençten çok etkilenen Neriman Nejat'la sık sık görüşmeye başlamıştır.

Nejat da Neriman'dan çok hoşlanmaktadır. Gel gelelim Neriman'ın bir de rakibi vardır. Fabrikatör bir adamın kızı olan Fatma, Nejati, Neriman'ın elinden almayı kafaya koymuştur.

Nejat, Fatma'dan hoşlanmasa da Fatma'nın babasının zengin bir fabrikatör olması bir şekilde işine gelmektedir. Çünkü çekeceği film için Fatma'nın babasından para almayı düşünmektir.

İlerleyen günlerde Neriman evden kaçarak İstanbul'a gider burada sevdiği adamla buluşur ancak Neriman'ın babası bu durumu öğrenince deliye dönmüştür.

Roman oldukça karmaşık İlişkiler barındırıyor; kısa bir özet olması sebebi ile çok fazla ayrıntıya girmek istemedim. Neriman hayallerine kavuşmak için çıktığı bu yolda maalesef birçok kişiyle yatıp kalkmak zorunda olduğuna inandırılmış, birkaç filmde figüranlık yaptıktan sonra aradığını bulamayan Neriman bir konfeksiyon mağazasında çalışmaya başlamıştır.

Orhan Kemal, Yalancı Dünya isimli eserinde Yeşilçam filmlerinin çoğunda izlediğimiz bir konuyu; meşhur olmak için kötü yollara düşen genç kızların dramını anlatmaya çalışmıştır. Eser bu yönü ile çok sürükleyici bir romandır.

Görseller:nadirkitap.com

Yalancı Dünya Yalancı Dünya Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 24, 2020 Rating: 5

8 yorum:

  1. Eser sürükleyici olsa da tema bayatmış🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum. Orhan Kemal, Yalancı Dünya isimlinde klasik bir tema işlenmektedir.

      Sil
  2. Usta yazar Orhan Kemal olunca akar sular durur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de Orhan Kemal'in edebiyatımızda yadsınamaz bir yeri vardır. Yorum ve değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  3. tam türk filmi gibi. sevdim konuyu, okuruum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumalısın bence de, çok teşekkürler deeptone.

      Sil
  4. Dediğiniz gibi film tadında bir roman ve türevleri binlerce ama okunabilir teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler Engin Bey.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.