Bana Sorma; Google Hoca’ya Sor - EĞİTİM PINARI

Bana Sorma; Google Hoca’ya Sor




Bana Sorma Google Hoca’ya Sor deneme yazisi, Google
Bana Sorma Google Hoca’ya Sor


Sevgili öğrencilerim, derslerde bazı konular hakkında bana sorular soruyorsunuz; ben de size diyorum ki, ‘’Bana Sorma; Google Hoca’ya Sor.’’ Neden böyle dediğimi detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Bana soru sormanıza karşı değilim tabii ki sorun. Merak ettiğiniz, öğrenmek istediğiniz ne varsa hepsini sorun ama şunu bilin ki, yanınızda merak ettiklerinizi öğreneceğiniz, sorduğunuz sorulara cevap alabileceğiniz bir insan yoksa o zaman takılır kalırsınız.

Ben, bilemediğimiz bir konuda öğretmeninize soru sormadan önce kendi kendinize bir konuyu nasıl öğrenebileceğinizi araştırmanızı tavsiye ediyorum. Kısacası kendi kendine öğrenme yöntemlerini ve Google'yi etkin kullanmayı sizlere kavratmak istiyorum.

Bununla ilgili daha önce de blogumda kendi kendine öğrenme yaklaşımı başlığı ile bazı yazılar yazmıştım. Onlara tekrar göz atmanızda fayda var.

Size anlattığım şeyleri burada tekrar özetlemem gerekirse; elinizde akıllı cep telefonları ve internetiniz var ise bir konuyu araştırıp öğrenmeniz öyle kolay ki, anlatamam.

Google Hoca, sizin neyi merak edeceğinizi ve bu merakınıza nasıl cevaplar bulabileceğinizi düşünerek bilgileri ona göre dizayn etmiş.
Yani bir konuyu araştırmak istediğinizde çok şey bilmenize gerek yok; arama motorlarına merak ettiğiniz şeyi yazarsanız onunla ilgili sayısız bilgiler yani web siteleri çıkacak bunları okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eğer ki, okuduğunuz yazılardan araştırdığınız konuları tam olarak öğrenemediyseniz bunlarla ilgili videoları izlemelisiniz. Bunu yaparken şunu hiç unutmayın! Yaptığınız ilk okumalar anlama amaçlı değildir. Genelde bir metni ilk okuyan öğrencilerin ortak şikayeti okuduğu anlayamadığıdır. Oysa ilk okumalar anlamak için değil; o konu hakkında malumat edinmek içindir.

Sizler ilk okumalarda bazı bilgi kırıntılarını öğreniyorsunuz. Daha sonraki okumalarda veya video izlemelerin de ise bu bilgi kırıntıları ile başka bilgileri bağlıyorsunuz. Dolayısıyla bir konuyu gerçek manada anlayabilmek için birkaç defa okumalısınız.

İşte tüm bu çabaları gösterdikten sonra araştırdığınız konuları öğrenemediyseniz o zaman bilen birisinden yardım isteyebilirsiniz ama bunu yaparken üzerinize düşen tüm sorumlulukları yaptığınızdan emin olmalısınız. Hiçbir şey yapmadan sadece ve sadece başkalarından hazır bilgi beklemek belki o an için sizin sorununuzu giderebilir ancak daha sonraki zamanlarda tıkanıp kalırsınız ve başkalarından yardım isteyen bağımlı bir insan konumuna düşersiniz. Bundan dolayı tekrar söylüyorum; birine bir şeyler sormadan önce Google Hoca’ya sor ya da çok istiyorsan BANA SOR.

 Görseller:alioktem.com.tr




Bana Sorma; Google Hoca’ya Sor Bana Sorma; Google Hoca’ya Sor Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ocak 19, 2020 Rating: 5

21 yorum:

  1. Kızımın okulunda internette gezinen kirli bilgi ile ilgili seminer vermişlerdi. Hem çocuklar hem veliler için gayet öğretici olmuştu.
    Kızım bizden önce google amca ile konuşur(sizinde tavsiye ettiğiniz gibi), gelir bize anlatır. Bazı konularda çok farklı yorum ve bilgi ile gelir yanımıza ve hatırlatırız kirli bilgi konusunu. Bazen bir hastalık ile ilgili öyle evhamlanır ki (yine araştırmıştır internetten), biz sakinleştirip anlatırız yeniden. Yine de Google amca çok bilgili, çok faydalı tabi. Bazen olmasa ne yapardık dedirtiyor bize :)
    Bilgilendirme için teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, gerçekten de her türlü bilgiye ulaşıyor olabilmek bazen zararlı da olabiliyor ama benim bahsettiğim konu daha ziyade derslerle ilgili her türlü içeriği bulabilme imkanının olması idi. Çok teşekkürler bu güzel yorum için.:)

      Sil
  2. :))
    Bana sorma google hocaya sor çok iyi ama insanlar gece gündüz sosyal medyada gezmekten vakit bulamıyorlar araştırmaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bahsettiğiniz şeyler de oluyor ama neylersin yapacak pek bir şey yok o konuda.

      Sil
  3. Çoğu insan araştırmayı sevmiyor insanlardan bilgi almayı seviyor. Tembellik mi teknolojiyi kullanmayı bilmemek mi nedenini bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır bilgi güzel ama bazen bizi yarı yolda bırakabilir.

      Sil
  4. Google amca ve bir de youtube dayı var:) Oradan da ders anlatımlarına soru çözümlerine ulaşabilirsin.

    YanıtlaSil
  5. Birçok bilgiye ulaşabiliyoruz ama yanlış bilgilerde olabilir. Buna da dikkat etmek lazım hocam :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz, internette böyle bir sorun var. Bunun için araştırdığımız konuları birkaç kaynaktan okumak gerekmektedir.

      Sil
  6. Evet gerçekten de tespitiniz çok yerinde. Birkaç yerden araştırmak bence de en doğrusu.

    YanıtlaSil
  7. heey, döndün mü artık blogunaaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, gerçekten de uzun zamandır blogumdam uzak kaldım. Daha önce hiç bu kadar uzak kalmamıştım. Elimde olmayan bazı nedenlerden dolayı böyle oldu. İlgin ve dikkatin için çok teşekkürler.

      Sil
  8. Çocukların bu şekilde araştırma yapması güzel aslında,araştırmanın ve bu şekilde öğrenmenin ne olduğunu da bu şekilde öğrenmiş oluyorlar..Tabii yanlış bilginin ne olduğunu da o biilen birileri tarafından da öğretilmesi gerekir,doğru bilgiyi bulmak adına..emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de internette böyle bir gerçeklik var maalesef. Fakat ben daha ziyade doğruluğunda şüphe olmayan bilgilerin öğrenciler tarafından araştırılması konusu hakkında kafa yormaktayım. Bu güzel yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler Ertuğrul Bey.:)

      Sil
  9. Ansiklopedilerle büyüdük biz.. Şimdiyse Google Amca var.:) Okuyup araştırarak öğrenmek doğru. Hazırcı olmak, hazıra konmak yanlış tabi. Ama googleden bilgi araştırırken iyi bir elek kullanmak gerek. Kirli ve yanlış bilgi de çok fazla..Bazen de bir şeyler araştırırken kopyala-yapıştır yazılara denk geliyorum. Yani orada da hazırcılık var.
    Yazınızı çok faydalı buldum. Hazırcı bir nesil yetişiyor maalesef.. Yemekten içmekten tutun da, oyuna, okumaya, yazmaya varana kadar... Onların iyi bir şekilde yönlendirilmesi, eğitilmesi geleceğe yatırımdır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki karmaşık konularda bilgi kirliliği olabilir ve bu anlamda çok dikkatli olmak gerekir. Ancak dersler ve ödevler konusunda bahsettiğiniz sakıncalar çok fazla yok gibi. Ben özellikler öğrencilerimizin derslerle ilgili çalışmalarında Google'yi etkili kullanmalarının önemini vurgulamaya çalıştım bu yazımda. Değerli yorumlar için çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.