Karartma Geceleri - EĞİTİM PINARI

Karartma Geceleri

 

Karartma Geceleri, Rıfat Ilgaz
Karartma Geceleri, Rıfat Ilgaz


Uzun zamandan beri bloğuma yeni bir yazı ekleyemedim. Bunun birkaç sebebi var: Bunlardan birisi günlük koşuşturmalar ise bir diğeri de zaman zaman kendimi salıvermemdir. Bu yazımda yine bir eser tanıtımı var, Rıfat Ilgaz’ın Karartma Geceleri isimli eserini sizler için özetlemeye çalışacağım. Gelenek olduğu üzere yine fazla ayrıntıya girmeden çok kısa bir tanıtım yapacağım.

Eserimizin başkahramanı, Mustafa isimli Türkçe öğretmenidir. Mustafa çeşitli kitaplar yazmıştır. Ancak Öğretmenin yazdığı kitaplar o dönem için sakıncalı addedilmiş, öğretmen hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır.

Bu aşamadan sonra öğretmen çok çeşitli zorluklar yaşamak durumunda kalmıştır. Evine gittiğinde karısı polislerin eve gelerek bütün kitapları toplayıp götürdüklerini söyler.

Kendi evine gidemeyen Mustafa Öğretmen, asteğmen bir arkadaşının yanına gider; bir müddet onunla yaşamayı düşünmektedir. Ancak arkadaşının kendisine soğuk davrandığını anlar ve oradan uzaklaşır.

Mustafa Öğretmen bu defa da Cengiz isimli başka bir arkadaşının yanına gider ancak Cengiz’den de beklediği sıcaklığı göremeyen Mustafa üzgün bir şekilde oradan da ayrılır.

Mustafa Öğretmen, kimin yanına sığındıysa o kişilerin ya kendileri tarafından ya da yakınları tarafından polise ihbar edilme tehdidi ile korkutulur.

Mustafa Öğretmen, arkadaşlarından gördüğü muamelelere çok üzülür ancak en fazla da kendi karısının yaptıkları karşısında şok olmuştur. Çünkü Mustafa’nın karısı bile eşine soğuk davranmış ve polislere teslim olmasını istemiştir. Başta karısı olmak üzere yakın çevresindeki insanların vefasızlığını gören Mustafa Öğretmen en sonunda kendi rızasıyla polise teslim olmuştur.

Rıfat Ilgaz’ın Karartma Geceleri isimli eseri, insanların siyasi atmosfere göre takındıkları tavırları sergilemesi bakımından gayet etkileyici ve öğreticidir.

 Görseller:dr.com.tr


 



Karartma Geceleri Karartma Geceleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 29, 2021 Rating: 5

19 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Eseri biraz komik buldunuz anlaşılan Bir Başka Gezgin:)

      Sil
  2. İnsanlar içindeki duruma göre tavır alıyorlar. Korku kavramı da işin içine girebiliyor. Böyle olunca kahramanların tavır alması normalleşiyor. Güzel bir kitap. Teşekkür ederim tanıtım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rıfat Ilgaz’ın Karartma Geceleri isimli romanı hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Ebemkuşağı. Değerlendirmelerinize yüzde yüz oranında katılıyorum.

      Sil
  3. Ne yazık ki düşünce özgürlüğü olmadığı dönemlerde yaşananlar çok acı. Listeme aldım. Okumak istiyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, size faydalı olmak çok güzel. Ben de yorum ve ziyaret için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Sanırım güncelliğini koruyor 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her dönem kısmen benzerlikler barındırır diye düşünüyorum. Teşekkürler Yıldız Hanım:)

      Sil
  5. Farklı bir konusu varmış. Karakterin dönemler de yaşayıp da bunları yaşaması çok üzücü. Ve bunların gerçekte de yaşanması çok kötü :(
    Yazı için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Rıfat Ilgaz’ın Karartma Geceleri isimli romanı hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Gamzeli Kız.:)

      Sil
  6. Rica ederim, umarım sizin için faydalı bir yazı olmuştur.

    YanıtlaSil
  7. Uzun zaman önce severek okuduğum bir eserdi.
    Hatta filmi de var diye biliyorum Tarık Akan oynamıştı,ödüllü bir filmdi sanırım.
    Etkileyici düşündürücü ve güncelliğini koruyan bir konusu var..
    Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum, ziyaret ve değerlendirmeler için çok teşekkürler Düş Tasarımcısı:)

      Sil
  8. Kaç yıl önce yazılmış bir kitap hala konular güncel. Almamız gereken ne çok ders var. Bu kısa anlatım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ben de size ziyaret ve değerlendirmeler için çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. güzel hikaye imiş, dram, okunur tabii :)

    YanıtlaSil
  10. Dönemin şartlarını sürükleyici bir şekilde anlatan roman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de yazarın bütün eserleri yaşanılan zamanın şartlarını çok güzel bir şekilde anlatmaktadır. Ziyaret ve değerlendirme için çok teşekkürler:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.