Bildiğim Pek Çok Şey - EĞİTİM PINARI

Bildiğim Pek Çok Şey

 



Bildiğim Pek Çok Şey, denemeler
Bildiğim Pek Çok Şey


Bildiğim Pek Çok Şeyin Bildiğim Gibi Olmadığını Yaşayarak Öğrendim

 

Çoğumuz bilgimize güveniriz. Hatta bazı insanlar; ‘’Dediğim dedik, çaldığım düdük.’’ Sözünü kendilerine rehber edinirler. Böyle insanlar başkalarının sözüne hiç değer vermezler.

Yaşadığımız bazı olaylar bizi ‘’ ‘’Bildiğim Pek çok Şeyin Bildiğim Gibi Olmadığını Yaşayarak Öğrendim.’’ Noktasına getiriyor.

Bazen iyi niyetle yaptığımız bir hareket başımıza sayısız sorun çıkarıyor. Böyle durumlarda; ‘’İyilikten maraz doğar.’’ Atasözü ile Eliot’un; İyileştirdiğiniz herkes bir gün sizi hasta edecek sözü aklımıza geliyor.

Bu yazıdan ''iyilik yapmak yanlıştır'' şeklinde bir ana fikir çıkarmak doğru olmaz. Biliyoruz ki, iyilik yapmak hem dinimizde hem de diğer toplumların ahlaki öğretilerinde çok önemli bir erdemdir. Belki vurgulanmak istenen temel esas; bir karar almadan önce bu konunun getirisini, götürüsünü düşünerek stratejik davranmak gerektiği olabilir.

Bir diğer nokta ise; geçmişte aldığımız kararların bazılarını bugün beğenmiyorsak, bugünkü kararlarımızın doğruluğu hakkında eleştirel düşüncenin faydalı olabileceği gerçeğidir.

Siz değerli okuyucularımdan iyi niyetle yaptığınız eylemler sonrasında  zarar gördüğünüz olayları yorumlara yazmanızı rica ediyorum.

 Görseller:pexels.com.tr


 


 

 


Bildiğim Pek Çok Şey Bildiğim Pek Çok Şey Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 25, 2021 Rating: 5

64 yorum:

  1. ben artık yapmamaya çalışıyorum... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığımız bazı olaylar maalesef bizi böyle kararlar almaya sevk ediyor. Değerlendirmeler için çok teşekkürler Ahmet:)

      Sil
    2. Rica ederim :)

      dediğiniz gibi maalesef, tabii iyi yaklaşan insanlara tavrımız net ve iyi her zaman :)

      Sil
    3. Tabii ki, adamına göre davranıyorsunuz ve olması gereken de bu bence.

      Sil
  2. Benim iyi niyetim hep başıma iş açmıştır. Insanlara iyilik yapmayı ve sorunlarına çözüm aramayı seviyorum fakat iyilikden gerçekten maraz doğuyor ve fazla fedakârlık yapınca insanların beklentileri artıyor. O yüzden insanların işine fazla karışmıyorum artık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz yazının bir özeti gibi olmuş Gülten, teşekkürler:)

      Sil
  3. Ah, insanlara fazla iyilik yapınca buna kötü bir şekilde alışıp bir süre sonra bunun devamını bekliyorlar. seni kullanmaya başlıyorlar. biz yine de herkese kararında iyi davranmaya çalışıyoruz. Her şeyin fazlası zarar ya bu da öyle sanrım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlişkilerde ölçülü olmak gerektiği fikrinize sonuna kadar katılıyorum. Teşekkürler Gamzeli Kız.:)

      Sil
  4. Ne kadar güzel bir yazı çok da doğru.Biz bir şeyler bildiğimizi sansak da hayat ve insanlar bazen bize ters köşe yapabiliyorlar işte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef insanlar çoğunlukla ters köşe yapıyorlar. Teşekkürler Düş Tasarımcısı:)

      Sil
  5. böyle bir şey yaşadım mı hatırlamıyorum ama sevdiğim/yakın olduğum kişilere çok değer veririm, elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım. yine de bazen onlardan aynı ilgiyi/sevgiyi görmediğimi hissediyorum ve bu beni çok üzüyor, bahsettiğin türden bir olay sayılır mı emin değilim ama aklıma bu geldi :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklınıza gelen şekliyle yazıma katkı sağladığınız için çok teşekkürler Aysu:)

      Sil
  6. fazla iyi niyetli yaklaştığım için zamanında çok canım yandı...
    o yüzden olması gereken, ideal seviyede yaklaşmaya çalışıyorum insanlara ve olaylara..

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel yazmışsınız, emeğinize sağlık:) Her zaman iyilik yapmaktan yanayım:) Son birkaç seneye kadar çok zarar gördüğümü de söylemeden geçemeyeceğim. Genelleme yapmak yanlış ama şunu söyleyebilirim; bazı insanlar gerçekten iyiliği hak etmiyor. Öğrendiğim en net şey, herkese iyilik yapma, insanları iyi tanımaya çalış:) Kendimce çıkardığım hayat dersi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yorumunuz da harika, çıkardığınız hayat dersi de evrensel bence. Çok teşekkürler:)

      Sil
  8. bildiğim şey hiçbisey bilmediğimdir demiş ya sokrat :) allaha şükür şimdilik bir zarar görmedim, insanlardan uzak durduğum için :) (yorum bekleyen bikaç yazım var demişsin yaa bana yorumda, bi tane vardı sadece :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz beni hem düşündürdü, hem de gülümsetti. Değerlendirmeler için çok teşekkürler arkadaşım:)

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Niyet hayır; akıbet hayır. Demişler. Teşekkürler Mert Bey:)

      Sil
  10. iyilik yaparken doğuracağı sonuçtan çok bize hissettireceklerine odaklanabiliriz. Niyetimizin iyi, vicdanımızın rahat olduğunu düşünüyor olmak bence önemli olan. Geçmişteki kendimizi de yargılamamalıyız, her anda hem doğrular hem yanlışlar olacaktır. Eğer bugün bir şeyleri daha doğru yapıyorsak geçmişteki yaptığımız hatalardan, alınan yanlış kararlardan çıkarılan derstendir. Çok güzel bir konuyu kaleme almışsınız, teşekkürler. Takipteyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olaya bu şekilde bakmak daha doğru bence de teşekkürler Şule Hanım:)

      Sil
  11. iyilik oluyor mu o kadar stratejik düşününce, ben iyilik eğer karşılık beklenmeden yapılırsa iyilik oluyor diye düşünüyorum, eskiden yaptıklarıma karşılık bekler bu karşılıkların umduğum gibi olmayışına hayıflanırdım, maddi ya da manevi farkı yok ilişkilerde yapılan şeyin. Hem maddi kayıplar hem manevi yoksunluklar ya da beklenti insanı yıpratıyor ne yazık ki, önce göz yumulmaya çalışılsa bahanelere sarılınsa da sorgulama kısmına geldiğinizde nedenleriniz hep cevapsız kaldığında ve kötülüğün bu dünya için aranan meziyet olduğu anlaşıldığında, alçak gönüllü olmanın küçümsenebildiği görüldüğünde insan insandan uzaklaşma evresine geliyor. Ve buna "Hayat " deniyor. Çok muallak yazdım ama açıkça "salak" yerine konduğum , onca iyi niyetli yaklaşımımdan sonra "saf" o zaten yorumlarına maruz kaldığım için çok pişmanım, mayamda ne yazık ki aynı tarz karşılık verebilcek marifet yok ama olsun çok isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz sorgulamaları maalesef her insan yapıyor bence. Değerli yorumlarınız için çok çok teşekkürler Kitap Eylemi:)

      Sil
  12. Özel hayatımda insanlardan uzak duruyorum. Blog dünyasında da iyi niyetim zaman zaman suistimal edildiği için birkaç arkadaş dışında mesafeliyim. Mutlu yıllar dilerim ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç arkadaş arasında olmak çok güzel, çok teşekkürler:)

      Sil
  13. "Acıma, acınacak hâle düşersin" sözü boşuna söylenmemiş maalesef. "Yaralarını sarmaya çalıştığınız kişi iyileştiğinde ilk yapacağı şey sizi terk etmektir" sözünü kim söylemişti tam hatırlamıyorum ama doğru olduğuna eminim çünkü insana sürekli o zor günleri, yaraları hatırlamak ağır gelecek ve o günleri unutmak için yapacağı ilk şey iyileşme sürecinde yanında olanları, en zayıf halini görenlerden uzaklaşmak olacak. Maalesef insan böyle bir varlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel değerlendirmeler için çok teşekkür ederim.

      Sil
  14. "Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar!" misali gibi.."Yaşadığımız bazı olaylar bizi ‘’ ‘’Bildiğim Pek çok Şeyin Bildiğim Gibi Olmadığını Yaşayarak Öğrendim.’’" Burayı güzel özetlemişsiniz..Neyin doğru neyin yanlış olduğunu artık insanlığınn umurunda değil gibi,dediğiniz gibi insanlık "dediğim dedik,çaldığım düdük" modundalar..Dont look up filmine bile kendilerine bir pay çıkardanlar oldu mesela..Böyle bir dünyada yaşıyoruız..Yeni yılınız kutlu olsun..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler, mutlu yıllar Ertuğrul Bey:)

      Sil
  15. Sanırım yapılan iyiliklerin bir müddet sonra sanki görevimiz gibi algılanması en kötüsü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef böyle bir durum var. Çok teşekkürler.:)

      Sil
  16. İyilik yapmak en azından vicdanımız için gerekli ama değerlendirmesini iyi yapmalıyız:) elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her konuda olduğu gibi bu konuda da denge çok önemlidir, teşekkürler Eren:)

      Sil
  17. Ben de iyi niyetin boşa harcanmasından ziyade az çok hak edene verilmesini düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler diaryofmeri:)

      Sil
  18. diğer blogunu ilk dersini okumuştum daha önce, şimdi yorum yaptım, tanıtırım bir ara tabisideki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim, illa ki, haberinizin olacağını biliyordum:)

      Sil
  19. Merhabalar.
    "Bazen iyi niyetle yaptığımız bir hareket başımıza sayısız sorun çıkarıyor. Böyle durumlarda; ‘’İyilikten maraz doğar.’’ Atasözü ile Eliot’un; İyileştirdiğiniz herkes bir gün sizi hasta edecek sözü aklımıza geliyor."

    Her ne kadar yukarıda yazınızdan alıntı yaptığım iyilik konusu gerçek olsa da, maalesef bizim gibi insanlar iyilik yapmaya devam ederler. Çünkü iyilik etme bizim fıtratımızda var.

    Bu iyiliklerimin yüzünden ne yaşadıklarımı ben bilirim. Ama hala aynı hamam, aynı tas, iyiliğe devam...

    Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredeyse tüm okuyucularım benim yaşadıklarıma benzer tecrübeleri yaşamış gibi. Ziyaret ve değerlendirmeler için çok teşekkürler Recep Bey:)

      Sil
  20. Babamın yaşadığı hüsranla sonuçlanan iki borç verme olayı var. Alis veriş olması gerektiği gibi sonuçlanmayinca manevi açıdan iki tarafı da ağır etkiliyor. Kankalik bozuluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef borç alacak işleri bu anlamda çok fazla sıkıntılar açıyor. Değerlendirmeler için çok teşekkürler filmgündemi:)

      Sil
  21. Karşı tarafın da kendimiz gibi düşündüğünü varsayarak yapılan iyilikler çok defa hüsranla sonuçlanıyor, çünkü herkesin bakış açısı aynı değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı bir cümle ile nasıl özetlenir desek galiba böyle özetlenirdi. Bu güzel yorum için çok teşekkürler. Sizi her zaman bloğumda görmekten mutluluk duyacağım. Çok teşekkürler Gece:)

      Sil
  22. Kime iyi niyetle yaklaşsam kesin sonunda hayal kırıklığı yaşıyorum ya da tepeme çıkarıyorum. O yüzden artık olaylara ve insanlara temkinli yaklaşıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de en doğrusunu yapıyorsunuz, teşekkürler renklitırtıl:)

      Sil
  23. Dediğiniz gibi artık iyiliği bile düşünüp tartmadan yapamaz olduk hayat buraya sürükledi bizi saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, bahsettiğiniz konulara katılıyorum. Çok teşekkürler:)

      Sil
  24. İyi niyet / iyilik genelde uzun vadede iyilik getirir. İlişkilerde en önemli şey bence beklentiye girmemektir. Bir de mesafe tayinleri ve sınırlar iyi belirlenmelidir. Emeğinize sağlık Fatih Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Yıldız Hanım, aslında yazıyı bir cümle ile özetlemiş oldunuz. Beklentiye girmemek ve sınırlar konusu çok önemlidir. Çok teşekkürler:)

      Sil
  25. .... sonunda yalnızlıgı daha çok benimsedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, yaşadığımız bazı tatsız olaylar bazen böyle bir karar almamızda etkili olabiliyor. Teşekkürler Kalemyazar:)

      Sil
  26. İnsanlar arasında güvenin kalkması toplumun değerlerini kaybetmesiyle ilişkili bence. Manevi değer olarak namaz, oruç geliyor ilk akıllara. Oysa dürüstlük, adalet, merhamet, güven gibi pek çok kavram var yitirdiğimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yitirdiğimiz şeyleri tekrar kazanmak dileği ile.

      Sil
  27. "İyilik yap denize at, balık bilmezse Hâlık bilir." düsturuyla hareket etmek lâzım.

    Talep ettiğiniz bir şekilde örnek aklıma gelmedi açıkçası.

    YanıtlaSil
  28. İyiliği beklenti karşılığında yaparsak problem çıkabiliyor. Ayrıca yapılan iyilik her zaman iyilik olarak da dönmeyebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda size katılıyorum, gerçekten de beklentiye girmemek gerekir.

      Sil
  29. İnsanlardan uzak durmak en iyisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki tam manası ile uzak durmak mümkün olmasa bile mesafeli olmak gerekebilir. Çok teşekkürler Yaşamdan yazılar.

      Sil
  30. Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz, diğer bloğuma odaklanınca birazcık bu bloğumu ihmal etmiş gibi oldum. Tavsiyeler için çok teşekkür ederim.:)

      Sil
  31. "İyilik eden mükâfat beklediği an tefecidir." diyor Cemil Meriç. Tabii şu zamanda doğruluğu ve geçerliliği nedir bilemem. Ben biraz daha Eliot gibi düşünüyorum. Bu hayatta kime iyilik yaptıysam,kimi elinden tutup kaldırdıysam o yerden kalktı ve sırtını dönüp gitti. İnsanlarla konuşmak iyidir ama arkadaş olmak apayrı bir güven konusu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de bu konuda size katılıyorum, beklentiye girmeden iyilik yapmak en doğrusu. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.