Başarma Niyeti - EĞİTİM PINARI

Başarma Niyeti

 


Eğitim Pınarı
Başarma Niyeti

Aklımda bir konu var; bu konu ne zaman kafamı kurcalasa ünlü gazel şairi Taşlıcalı Yahya'nın Keşke herkes sevdiğimi sevse… beyti aklıma gelir. Gerçi şair benimle aynı konudan bahsetmez ancak yine de onun keşkeleri benim gönlümde yankılanıyor.

Bu yazı daha ziyade eğitimcileri ilgilendiriyor. Eğitimciler olarak sınıfa gidiyoruz ve sanki bütün öğrenciler öğrenmeye hazırmış gibi onlara ders anlatmaya çalışıyoruz.

Halbuki, dersler ve öğrenme hakkında öğrencilerin kanaatleri çok farklı; birçok öğrenci zeki olduğu halde dersler hakkındaki olumsuz düşüncelerinden dolayı başarısız oluyor. Oysa fiziksel bir özrü bulunan öğrenciler hariç olmak üzere neredeyse tüm öğrencilerimizin başarılı olma potansiyelleri birbirlerine yakın seviyededir.

Asıl mesele bu öğrencilerimizde başarılı olacaklarına dair olumlu bir inanç geliştirmektir. Özellikle Edebiyat ve Türkçe öğretmenlerinin öğrencilerimize her gün aşağıda yazdığım başarma niyetini bitişik eğik yazıyla yazdırmaları ve okutmaları hem yazı çalışması adına hem de bilinçli telkin adına çok faydalı olabilir.

Bundan dolayı ben de Taşlıcalı Yahya gibi keşke diyorum; her öğretmen başarı niyetini öğrencilerine yazdırarak ve okutarak derse başlasa, bu vesileyle öğrencilerimiz başaracaklarına İnansalar ve başarılı olsalar.

Başarma Niyeti

Rabbimin isimleri ile başarmaya niyet ediyorum;

Ben de her çalışkan öğrenci kadar çalışkanım,

Başaracağımı yürekten kabul ediyorum,

Başarılı olacağıma gönülden inanıyorum,

Kendime tüm varlığımla güveniyorum,

Kendime güvendiğim için kendimi takdir ediyorum,

Başarma inancını nasip ettiği için rabbime şükrediyorum.

Başarma niyeti  metninde değişiklikler yapılabilir. Ben örnek olması adına kısa bir metin hazırladım. Ana fikir; öğrencilerde olumlu motivasyon sağlamaktır. Okuyucularımdan bu yazıya yorumlarla katkı sağlamalarını şiddetle beklemekteyim.

 Görseller:hurriyet.com.tr


 


Başarma Niyeti Başarma Niyeti Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 05, 2020 Rating: 5

17 yorum:

  1. Çok güzel emeğinize sağlık hocsm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı güzel bulmanız beni çok mutlu etti. Çok teşekkürler Su'nun Harikalar Diyarı.:)

      Sil
  2. Bir öğretmen değilim ancak 16 yıllık öğrenciyim. Biraz da bahtsız bir öğrenciyim ortaokul ve lisede okuduğum sınıflar okulun mimli sınıflarıydı bense o sınıfların gözde öğrencisiydim. Dolayısıyla birçok öğrenci tipini onların içinden gözleme fırsatım oldu. Bunlara ve kendi öğrencilik tecrübelerime dayanarak yazınıza nacizane bir katkıda bulunmak istiyorum. Başarma niyeti altında yazdığınız cümlelerin zaten bir hedefi olan ve ona ulaşmak için belli bir yol kat etmiş ancak inancını ve motivasyonunu birazcık kaybetmiş öğrenciler için güzel bir itici güç olabileceğini düşünüyorum. Çünkü bu öğrenciler motivasyounun çalışmanın ve başarıya ulaşma arzusunun ne olduğunun farkındalar. Ancak hiçbir hedefi olmayan ve başarmak fiilinin içini dolduramamış ve bu sözcüğe sadece içi boş bir kelime gibi bakan bir öğrenciye yazdıklarınız kuru laf gibi geleceğini düşünüyorum. Bu tarz öğrencilere daha farklı yaklaşılmalı.

    Öğrenme isteği olmadan kesinlikle birisine bir harf olsa dahi öğretilmiyor. Motivasyonun ve başarma isteği ise beklenmedik anlarda beklenmedik şeylerle tetiklenebiliyor. Herhangi bir yerde gördüğü meslek grubuna özenme ya da bir kişinin hayat tarzına özenme şeklinde motivasyon tetiklenebilir. Ancak o özendiği şeye sahip olan insanların nelerden feragat edip nelerle baş ettiğini görmeleri gerçekçi olmalarını ve hedeflerine ulaşırken yaşanabilecek zorlukları görerek onları kabullenmeleriyle başarıya giden yolda yaşanan zorluklarla başa çıkma kabiliyetini kazanabileceklerini düşünüyorum. Yani soyut olan ve öğrencinin içini doldurması gereken sloganlar değil de biraz daha somut şeylerle bu kabiliyet kazandırılabilir. Lisede okulumuza değişik mesleklerden insanlar gelirdi ve mesleklerinde yaşadıkları renkli anları anlatırdı bize. Bir de mesleğini severek ve özveriyle yapıyorsa birçok arkadaşımla beraber özenirdik o kişiye ve bizde olmayanı arzulardık böylece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bu güzel uzun yorumdan dolayı çok teşekkür ederim. Emek verip çok güzel bir yorum yapmışsınız. Ayrıca bloguma hoş geldiniz diyorum. Görüşlerinize katılıyorum. Başarma niyeti bir hedefi olan öğrencilere çok faydalı olacaktır ancak kendisine hedef belirlememiş; arayışta olan öğrencilerimize de faydalı olabilir.
      Çeşitli meslek grubundan başarılı insanların tanıtılması fikri de çok harika bir fikirdir. Değerli fikirlerle bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler Kuzucum:)

      Sil
  3. Zahmet edip uzunca bir değerlendirme yaptığınız için çok teşekkür ederim. Çalışmalar evet zaman alıcı ama temel mantık: ''Bir insana kırk gün deli derseniz deli olur.'' Yani yılmadan usanmadan öğrencilerimize başarılı olduklarını söylemek gerekir.
    Her derste yazı çalışması yapılmasının imkansız olduğuna ben de katılıyorum. O yüzden ''keşke'' diyorum.
    Motivasyon konusunda diğer fikirlerinizi de çok anlamlı ve güzel buldum. Katkılar için tekrar çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. başarmak için niyet çok önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de başarmak için niyet çok önemlidir. Aslında her iş için niyet çok önemlidir. Çok teşekkürler Lerzan Hanım:)

      Sil
  5. Bu yöntemi uygularsanız aldığınız neticeyi de paylaşıyorsınız değil mi Fatih Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, paylaşırım. Paylaştıkça azalmayan tek şey bilgidir Sibel Hanım. Yorum ve ziyaret için çok teşekkürler.

      Sil
  6. Yazdıklarınız çok güzel lakin yeterli değil gibi, bunun yanında sözlü iletişimin de gücü ve etkisi katılmalı. Öğrenmeye can atanlar olduğu gibi kendini tamamıyla soyutlayan öğrenciler de var ki bu etkinlik yetersiz kalır. Öğrenme hevesinde ve isteği olanlar bu etkinlik bir nebze olsun etkili olur lakin her öğrenci de bir olmadığı gibi öğrenme ve anlama düzeylerinde farklı oluyor..
    Ama yazınızda da belirttiğiniz gibi niyet gerçekten önemli öğrenme isteğini aşılamak gerek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarım yeterli olmadığı durumlarda değerli okuyucularım yorumlarla bana katkı sağlıyor. Bu da benim açımdan sevindirici bir durumdur aslında. Sözlü iletişimin gücüne ben de çok önem veriyorum. Zaten öğrencileri sözlü olarak hazırlamadan bahsettiğim yöntemler yetersiz kalacaktır. Yorum ve ziyaret için çok teşekkürler Bayan Hohori, ziyaretiniz beni ziyadesi ile mutlu etti.

      Sil
  7. Başarma niyeti olarak yazdığınız sözler cidden çok güzel not aldım böyle güzel niyetlerle çalışmaya başlamak beni motive edecektir.Küçüklükten düzenli bir şekilde ders çalışmaya alışmayan bir kişi olarak kendimi çok zorluyorum çalışabilmek için sıkılmadan bu yazılardan bazılarını ders çalışma masama yazıp asacağım.Yazı için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, yazımın size faydalı olma ihtimali bile beni çok mutlu etti. Çok teşekkürler Tuba Hanım.:)

      Sil
  8. eveet yapsınlar öğretmenler böyle o zamaaan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, gerçekten de tüm öğretmenlerin bu yöntemi uygulamasını çok arzu ediyorum. Yorum ve ziyaret için çok teşekkürler deeptone.:)

      Sil
  9. Kesinlikle katılıyorum. Bütün öğrenciler öğrenmeye açtır, ama öncelikle öğrenmeyi öğrenmeye açlar. Hepimiz öyleyiz. Ameller niyetlere göredir... Ne niyetle yola çıktığımız mühim ve bu işin başında da sonunda da sabırlı oşmak durumundayız, yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de güzel yorumlarla bana katkı sağladığımız için çok teşekkür ediyorum Hatice Hanım.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.