Ferdi ve Şürekası - EĞİTİM PINARI

Ferdi ve Şürekası


Ferdi ve Şürekası, Halit Ziya Uşaklıgil
Ferdi ve Şürekası

Bu yazımda Halit Ziya Uşaklıgil'in önemli eserlerinden birisi olan Ferdi ve Şürekası isimli aşk romanından bahsetmek istiyorum. Eserimizin başkahramanı Ferdi Bey, ticaretle uğraşan bir kişidir. Ferdi Bey hayatta İki şeyi çok önemser: Çok değer verdiği paraları ve canından çok sevdiği kızı Hacer.

Ferdi Bey, kızını yanında çalışan ve çok çalışkan bir kişi olan Tayfur ile evlendirmek ister fakat delikanlı Ferdi Bey'in kızı Hacer ile evlenmek istemez. Çünkü delikanlının gönlünde başka bir kız vardır. Delikanlı çocukluktan tanıdığı Seniha ile evlenmeyi hayal etmektedir.

Ferdi Bey, Tayfur’un annesine giderek niyetini açık eder. Ferdi Bey’in iyilikleri altında ezilen Tayfur, minnet borcundan dolayı istemese de bu evliliğe razı olmuştur. Nihayet delikanlı Hacer ile evlenmiştir.

Tayfur, evliliğinden pek hoşnut değildir. Hacer de durumu anlamakta geç kalmaz. Tayfur'un çocukluktan beri sevdiği Seniha onların yakınına taşınınca Hacer’i sıkıntılı ve çok zorlu günler beklemektedir.

Bir gece eşini, Seniha ile birlikte yakalayan Hacer yaşadığı odayı ateşe vererek yaşamına son vermiştir. Tayfur ise yaşanan bu olaylardan dolayı kendini sorumlu tuttuğu için kafayı bozmuş, Seniha, bundan böyle kendini Tayfur'un bakımını adamıştır.

Halit Ziya Uşaklıgil'in Ferdi ve Şürekası isimli romanı neredeyse diğer eserlerin tamamında olduğu gibi ana tema olarak aşk ve romantizm barındırmaktadır. Kitabın kurgusu genel hatları ile yukarıda bahsettiğim şekildedir. Tanıtım çok kapsamlı olmasa da yine de okuyucularıma bir fikir verebilir diye düşünmekteyim.

 Görseller:dr.com.tr



Ferdi ve Şürekası Ferdi ve Şürekası Reviewed by EĞİTİM PINARI on Nisan 11, 2021 Rating: 5

13 yorum:

  1. Çok hazin bir eser. Okumak isterim. Teşekkürler Fatih Bey 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size Halit Ziya Uşaklıgil'in Ferdi ve Şürekası isimli romanı hakkında yapmış olduğunuz bu güzel değerlendirme için çok teşekkür ederim Yıldız Hanım.:)

      Sil
  2. Tanıtım için teşekkürler. Genelde ısrarla yaptırılan evlilikler kötü bitiyor zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda ben de size sonuna kadar katılmaktayım. Ne demişler: ''Gönülsüz aş, ya karın ağrıtır ya da baş.'' Çok teşekkürler Duygu Hanım ziyaret ve bu güzel yorum için.:)

      Sil
  3. Bu güzel paylaşımınız için teşekkürler. Oldukça güzel önerilerle devam ediyorsunuz sayfanıza

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Okumaya gel. Sizi buralarda görmek çok güzel:)

      Sil
  4. Adını çok duyup, okumak istediğim bir eser.Ama bugüne kadar kısmet olmadı.Tanıtım için teşekkürler,emeğinize sağlık 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size Halit Ziya Uşaklıgil'in Ferdi ve Şürekası isimli romanı hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkür ederim Hayata Dair.:)

      Sil
  5. yorumunuza sağlık :) okumak istediğim bir kitap oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler Arsel:)

      Sil
  6. okurum, sonu fenaymış :)

    YanıtlaSil
  7. Değerlendirmeler için çok teşekkürler müfred:)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.