Keşanlı Ali Destanı - EĞİTİM PINARI

Keşanlı Ali Destanı

        

Keşanlı Ali Destanı, Haldun Taner
Keşanlı Ali Destanı

Bu yazımda yine edebiyatımızda önemli yer tutan eserlerden birisini tanıtmaya gayret edeceğim. Ünlü yazar Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı isimli eserini sizler için özetlemeye çalıştım. Eser edebiyatımızdaki ilk epik tiyatro örneklerindendir. Eserimizin kısa özeti ise aşağıdaki gibidir:

Eserimizin başkahramanı Keşanlı Ali’dir. Ali, köyün en güzel kızını sevmekte; ancak kız Ali’ye mesafelidir. Çünkü genç kızın dayısı öldürülmüş, kız, dayısının katilinin de Keşanlı Ali olduğunu düşünmektedir.

Genç kızın dayısı, şirret bir adam olduğundan köylüler bu adamın öldürülmesinden dolayı çok mutlu olmuşlar. Öldüren kişinin Keşanlı Ali olduğunu sandıkları için Ali’ye karşı sempati beslemişlerdir.

Keşanlı Ali, cinayetin şüphelisi olarak tutuklanır ve birkaç yıl hapis yatar. Hapisten çıktıktan sonra köylülerden daha fazla teveccüh görür. Hatta köylüler onu ilk seçimde muhtar seçerler. Keşanlı Ali, muhtar olduktan sonra da çok güzel işlere imza atmıştır. Ancak Ali’yi sevmeyen kişiler de boş durmamışlar; ona kötülük yapmak için her fırsatı değerlendirmişlerdir.

Eserin bundan sonraki bölümlerinde Keşanlı Ali’nin sevdiği kızın gönlünü kazanmak için yaptığı mücadeleleri ve rakiplerinin onun yoluna çıkardıkları engelleri okuyacağız. Keşanlı Ali’yi sevmeyenler sevdiği kızı elinden almaya çalıştıkları gibi onun canına da kast etmeye çalışırlar. Eser bu minvalde nihayet bulmaktadır. Haldun Taner’in bu güzel eseri hakkında daha fazla ayrıntı merak eden okuyucularım için tahmin edebileceğiniz bir tavsiyem var.

 Görseller:kitapyurdu.com



Keşanlı Ali Destanı Keşanlı Ali Destanı Reviewed by EĞİTİM PINARI on Temmuz 05, 2021 Rating: 5

10 yorum:

  1. Çok duymuştum da okuma fırsatı olmadı hiç. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.:)

      Sil
  2. Merhabalar.
    Belki öyküsünün tamamını bir kitaptan okumamış olabiliriz ama, "Keşanlı Ali Destanı"nı duymayanımız yoktur. Keşanlı Ali ile ilgili Haldun Taner'in kaleme aldığı bu kitapla ilgili yapmış olduğunuz tanıtım paylaşımınız için teşekkür ederiz. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dileriz.
    Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı ve hayırlı günler dileriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman olduğu gibi yine çok kibar bir yorumla bana katkı sağlamaktasınız. Çok teşekkürler Recep Bey.:)

      Sil
  3. Geçtiğimiz aylarda aldığım kitaplardan biri. Henüz okumadım ama merak ediyorum. Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size değerlendirmeler için çok teşekkür ederim.:)

      Sil
  4. Kitabını okumadım fakat Keşanlı Ali destanı filmini izledim hatta sonradan tekrar çekildi sanırım tanıtım için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haldun Taner’in Keşanlı Ali Destanı isimli eseri yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler:)

      Sil
  5. kitabı da keyifli, tiyatrosu daaaa :)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.