Dünya Engelliler Günü - EĞİTİM PINARI

Dünya Engelliler Günü



Dunya Engelliler Gunu,engelli, 3 aralik
Dünya Engelliler Günü

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Engelliler günü ile ilgili birkaç kelime karalama gereği hissettim. Çevremizde fiziksel hiçbir engeli olmadığı halde psikolojik engelleri olan öyle çok insan var ki, böyle insanlar gerçekte kim engelli? Sorusunu sormamızı zorunlu kılıyor.

Bana göre dünya engelliler günü engelli insanlarımızın engellerini hatırlayalım ve onlara sembolik de olsa destek olalım, yanlarında olduğumuzu hissettirelim diye tanzim edilmedi. Asıl amaç; her insanın potansiyel bir engelli adayı olduğunu kavrayabilme ve onlarla empati kurabilme fikrini benimsetmektir.

Engelliler gününde engelli kardeşlerimizle fotoğraflar çekerek sosyal medyada kendilerini gösterme gayretine giren insanların bunları düşünmesi gerekir. Engelli kardeşlerimizi hatırlamanın en önemli amacı onların yaşam mücadelelerindeki zorluklarını anlamaya gayret göstermektir.

Unutmayalım ki, engelli dediğimiz pek çok insan kendilerine yetme noktasında güya engelsiz denilen pek çok insandan daha başarılı durumdalar. Bu sebeple engelli kardeşlerimiz bu günü kendilerine acıma günü olarak gören insanlardan rahatsız olduklarını açıkça ifade ediyorlar.

Engelli kardeşlerimizin yaşama uyumlarını zorlaştıran fiziksel engellerine rağmen hem yaşama sevinçleri hem de yaşama tutunma gayretlerinin normal sayılan pek çok insandan daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Aslında böyle insanlar engelsiz dediğimiz insanlara pek çok açıdan ilham verir pozisyondadır.

Böyle bakınca ‘kim engelli’ diye sorma ihtiyacı duymaktayız. Gerçekten kim engelli? Engelli dediğimiz bu yaşam dolu insanlar mı?, yoksa engelsiz dediğimiz yaşama küsmüş psikolojik engelliler mi?

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda dünya engelliler gününe bir de böyle bakmakta fayda vardır diye düşünmekteyim. Dünya engelliler gününde engelli kardeşlerimizin yaşama tutunma gayretlerinden ibret almak, aynı zamanda kendimizin de potansiyel bir engelli adayı olduğumuzu unutmadan bu kardeşlerimizin yaşam mücadelelerine elimizden geldiğince yardımcı olmaya gayret göstermek gerekir.
Görseller: Karar.com

Dünya Engelliler Günü Dünya Engelliler Günü Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 03, 2021 Rating: 5

18 yorum:

  1. Bu konuya dikkat çektiğiniz için teşekkürler. Dediğiniz gibi fiziksel engel değil de psikolojik engel çok daha kötü. Engelli kardeşlerimizi her zaman düşünmek, onlara yardımcı olmak dileği ile...

    YanıtlaSil
  2. Bazen sosyal medyada ve haberlerde onlara bile yapılan zulümlere denk geliyoruz ne yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, ben de böyle şeyler görüyorum. Bu konuda bilinçlenmek gerekir. Teşekkürler.

      Sil
  3. Medyada engellileri paylaşıldığı zaman hepsi olmasa da onların bu konuda incinebileceklerini düşünüyorum. Bazıları yaşam mücadelesinde ağır geçiriyorken bazıları da adeta özürlerini bir kenara bırakmışlar, kanaatkar ve mutluluğu yakalamışlar bizlere örnek oluyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de engelli vatandaşlarımızın pek çoğu engelsiz insanlardan daha pozitifler. Değerlendirmeler için çok teşekkürler:)

      Sil
  4. Engel siz olmayın demek geldi içimden. Çok sevdiğim bir yakınım isitme engelli ve bir çok insandan daha fazla duyarlı... duymaksa Mevzu...

    Çok güzel bir konuya deyinmissiniz teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, değerlendirmeler için çok teşekkürler Ayşegül Hanım:)

      Sil
  5. engelli başarılı bir insanın kitabını tanıtmıştın, hatırladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi tebrik ederim, bahsettiğiniz kitap yazar Christy Brovn'un Sol Ayağım isimli kitabıydı. Merak eden arkadaşlarıma linkini bırakıyorum: https://fatihpinarca.blogspot.com/2020/01/sol-ayagm.html

      Sil
    2. hayııır, ozan bahar :)

      Sil
    3. Size hayranım, gerçekten de çok iyi bir okuyucusunuz.:)

      Sil
  6. Çok güzel bir yazıydı Fatih Bey. Ne gerekiyorsa söylemişsiniz zaten.
    İnşallallah bu konuda daha fazla bilinçlenebiliriz. Emeğinize sağlık 🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için çok teşekkür ederim Yıldız Hanım:)

      Sil
  7. Bizde de engelli bireylerimiz vardı,her insan birer engelli olabilme potansiyeline sahiptir,bu açıdan çok önemli tespitler,emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her insanın engelli olma ihtimalinin olduğunu pek kabullenmek istemiyoruz sanki. Ziyaret ve yorum için çok teşekkürler Ertuğrul Bey:)

      Sil
  8. Her sağlıklı insan, potansiyel engellidir aynı zamanda. Yeğenim ayakları üstünde dururken, ertesi gün tekerlekli iskemleye mahküm oldu. Yaşamda her şey bizim için. Emeğinize sağlık yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Bu bilinçle davranmak çok faydalı olacaktır diye düşünmekteyim. Ziyaret ve değerlendirmeler için çok teşekkürler Momentos:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.