Herkesin Ezberlemesi Gereken Bir Şiir - EĞİTİM PINARI

Herkesin Ezberlemesi Gereken Bir Şiir





Herkesin Ezberlemesi Gereken Bir Siir, fatihpinarca
Herkesin Ezberlemesi Gereken Bir Şiir


Hayatımızı devam ettirirken paradigmalarımız çok önemli. Yani kafamızın içindeki düşünce haritalarımız. Aynı olaya her insan farklı bakış açıları ile bakıyor ve farklı farklı tepkiler veriyor. Bundan dolayı aynı olay bazıları için fırsat olurken bazıları için de felaket olabiliyor.

Kesin olan bir şey var ki, o da hayata olumlu bakmanın insanların yaşam kalitelerini çok çok artırdığıdır. Bu sebeple hayata daima olumlu bakmaya gayret etmeliyiz. Amacımız faydasız bir Pollyanna’cılık oynamak değil; iyimser bir bakış açısını bir proje olarak hayata geçirmeye gayret göstermektir.

Bu amaçla şu an için kısa ama daha sonraları devamını da hazırlamayı düşündüğüm bir şiir hazırladım. Sanatsal anlamda bir iddiası olmasa da şiirim olumlu bir iç konuşma oluşturma amacı gütmektedir ve herkesin ezberlemesinde fayda vardır diye düşünüyorum.

Gibi Yaşarım

Dünya güllük gülistanlık değil;
Dertlerim sıkıntılarım var.
Dertleri düşünmek akıllılık değil;
Cennette gibi mutlu mesut yaşarım.

Etrafımdaki tüm insanlar dost değil;
Sevmediğim hazzetmediğim insanlar var.
İnsanlarla sürtüşmek akıl karı değil;
Tüm insanlarla dost/kardeş gibi yaşarım.

Yetişme tarzım tam donanımlı değil;
Üstesinden gelemediğim sorunlarım var
Sorunlara odaklanmak menfaat değil;
Her problemimi çözecekmiş gibi yaşarım.

Sağlığım dört dörtlük değil;
Çeşitli sağlık problemlerim var.
Rahatsızlıklara odaklanmak çözüm değil;
Dünyanın en sağlıklı insanı gibi yaşarım.

Vücudum standart ölçülerde değil;
Birazcık fazla kilolarım var.
Kiloları odaklanmak çözüm değil;
Fit bir insan gibi yer içer yaşarım.

Biliyorum ki, bu dünya cennet değil;
Uğraşmam gereken meseleler var.
Olumsuz düşünmek çözüm değil;
Her sorunun üstesinden gelecek gibi yaşarım

Başarılı olmak kolay değil;
Başarının da çeşitli şartları var.
Yapamadıklarımı odaklanmak çözüm değil;
Dünyanın en muzaffer insanı gibi yaşarım.

Dikkat edilecek olursa şiir olması gerekenler hakkında bir farkındalık oluşturmaya çalışmaktadır. Normal şartlarda ve sağlıklı bir aile yapısında genelde çocuklarımız bu şekilde düşünerek yetişirler. Oysa yetişme çağında sosyal donanımlar açısından eksik kalmış çocuklar ise olaylar karşısında alması gereken tavırları alamazlar. 

Bu durum böylesi çocukların yetişkinlik yaşamlarını da olumsuz etkiler. Yukarıdaki gibi olumlu telkin cümlelerini tekrar etmek gün içinde insanlar arası ilişkilerde olumlu katkı sağlayabilir. Biliyorum ki, her durumda şiirde olduğu gibi davranmak mümkün olmayacak. Ancak yine de mümkün olduğunca böyle bir bakış açısı ile davranmaya çalışmak gerekir.

Görseller:unsplash.com



Herkesin Ezberlemesi Gereken Bir Şiir Herkesin Ezberlemesi Gereken Bir Şiir Reviewed by EĞİTİM PINARI on Aralık 18, 2019 Rating: 5

21 yorum:

  1. Ne güzel. Ama ah keşke yapabilsek, başarabilsek , sorunların üstesinden gelebilsek. bazen koşullar, bazen fiziksel durumlar önümüze setler çekiyor.Gene de hayat başabaş bir mücadele.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel özetlediniz Makbule Hanım; önemli olan yapabilmektir. Çok teşekkürler. Sevgilerle::::)

      Sil
  2. Mevlana düşüncesine dayalı bir şiir gibi olmuş..Aslında şiir, eski gerçek din alimlerinin bakış açısını da yansıtıyor..Onlar da her şeye olumlu bakmayı temel prensip edinmişler,dünya gelip geçiici diye..Emeğinize sağlık,şiir gerçekten güzel olmuş..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiirdeki gibi davranmak her zaman mümkün olmayacak biliyorum ama böyle bir bakış açısını düstur edinmek faydalı olacaktır. Çok teşekkürler Ertuğrul Bey.:)

      Sil
  3. Şiiri çok beğendim, bedensel, ruhsal, davranışsal ve zihinsel açıdan geniş bir yelpazede işlenmiş konu. İyimser ve çözüm odaklı yaklaşımlar ile polyannacılık arasındaki farkı iyi yansıtmışsınız, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim; güzel yorumlarınız bana çok katkı sağlıyor.:)

      Sil
  4. Çok çok beğendim ve hatta bu şiiri okumak iyi geldi. Bazen öyle olmasa da, öyleymiş gibi düşünmek, hissetmek zihnimizi ve dahi yaşamımızı yönlendirebiliyor. Olumlu düşünmenin hayatımız üzerinde büyük etkiler yarattığına inanırım. Bu şekilde problemlerle başa çıkmak daha kolay oluyor ve çözüm için de daha berrak bir algı oluşuyor.

    Harika bir paylaşım :) Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de anlatmaya çalıştığım şeyleri öyle güzel özetliyorsunuz ki; Deniz Hanım. Adeta sınıf ortamındaki çok zeki öğrenciler gibisiniz. Size kucak dolusu sevgiler gönderiyorum.:)

      Sil
  5. Sadece "insanlarla sürtüşmek akıl karı değil" kısmını bile motto belirlesek bambaşka yaşarız, yaşam kalitemiz yükselir.

    YanıtlaSil
  6. Evet kimse dört dörtlük değil hocam o yüzden hataları ve kusurlarıyla kabul etmeli ve mümkün mertebede azaltmaya çalışmalı olumlu düşünmeli ne kadar yapabiliyorsa etrafını kırıp dökmemeli gerekirse uzak durmalı ama kırmamalı teşekkürler banada iyi geldi kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  7. Yapıyorum elimden geldiğince, yapamadığım zamanlarda da çevreme rahatsızlık vermiyorum. Sanırım önemli olan da bu :)) Şiiri de yazınızı da çok beğendim Fatih bey, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size bu güzel yorum ve katkılardan dolayı çok teşekkür ederim.:)

      Sil
  8. Çok güzel bir motivasyon yazısı/şiiri olmuş . Bazen umut bağladığımız bazı şeyler olmayınca ani üzülür ve yıpratıriz kendimizi bir hafta geçince de unuturuz . Onun için dedikleriniz çok doğru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de, motivasyon adına çok faydalı bir yazı, çok teşekkürler Sanat Penceresi:)

      Sil
  9. Süper bir tespit, hedefi 12 den vurdunuz İlkay Hanım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Kaliteli bir blog başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica edrim Kürşat Bey, ben de size ziyaretinizden dolayı çok teşekkürler ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.