Yaratıcı Zekanın Gücü - EĞİTİM PINARI

Yaratıcı Zekanın Gücü




Yaratici Zekanin Gucu, Tony Buzan
Yaratıcı Zekanın Gücü


Bu yazımda Tony Buzan’ın yazmış olduğu Yaratıcı Zekanın Gücü kitabından bahsedeceğim. Beyin, zeka, hızlı okuma, belleği etkin kullanma, zihin haritaları konusunda önemli çalışmalara sahip olan Tony Buzan, yaratıcı zeka konusunda da önemli çalışmalar yapmıştır.

Kitap 10 bölümden oluşuyor. Her bölümde birbirinden ilginç egzersizlere yer verilmiş. Bu basit ama etkili egzersizler her yaşta insan için uygulanabilir cinstendir.

Kitabın asıl amacı; tahmin edebileceğiniz gibi yaratıcı zekayı aktif etmek ve geliştirmektir. Peki nasıl olacak bu? Bunların birkaçından bahsedecek olursam:

    İlk bölümde karşınıza bir yaratıcılık testi çıkıyor. Günlük hayatınızla ilgili neyi nasıl yaptığınız hakkında birkaç soru sorulmuş. Bu kolay testin ardından yaratıcı zekanızla ilgili bir fikir ediniyorsunuz.

    İkinci bölümde sağ ve sol beyinden bahsediliyor. Renk, hayal gücü, ritim ve uzaysal farkındalık gibi bölümleri sağ beyin; sözcükler, mantık, sayılar, analiz, liste gibi bölümleri sol beyin üstlenir. Sağ ve sol beyni dengeli kullanmak gerektiğinin önemi vurgulanmış.

    Üçüncü bölümde zihin haritaları var. Zihin haritaları geleneksel not tutmaya aykırı bir not tutma tekniğidir. Aslında not tutma tekniği değildir sadece; zihin haritaları beyni aktif bir şekilde kullanmak için bir egzersizler bütünüdür. Zihin haritalarını basitçe şöyle kullanabilirsiniz:

Boş bir kağıdın ortasına herhangi bir kelime yazın. Mesela ‘’Koronavirüs’’. Sonra aklınıza gelen her kelime için bir ok çizin ve o kelimeyi yazın. Koronavirüs-> Çin’in Wuhan kenti-> Korona salgını.. Bu şekilde genelden özele ya da özelden genele bir zihin haritası oluşturabilirsiniz. Zihin haritası oluştururken aklınıza gelen her şeyi yazmalısınız. Bu şekilde beyninizi fikir bulma konusunda aktif edeceksiniz. Zihin haritalarını daha detaylı incelemenizi tavsiye ediyorum. Sitemizde bu konuyla ilgili yazılar mevcuttur.

    Dördüncü bölümün sloganı: ‘’Yaratıcı ressam: Siz’’ Bu bölümde herkesin doğuştan birer ressam olduğu fikri işlenmektedir. Resim yeteneğinizi geliştirebilme konusunda önemli ipuçlarına yer verilmiştir.

    Beşinci bölümün konusu müzik. Müzik dehanızı ortaya çıkaracak önemli ipuçlarına yer verilen bu bölümde Mozart gibi bazı müzisyenlerin basit ama etkili sırları anlatılıyor.

   Kitabın diğer bölümlerinde yaratıcı verimlilik, çocukluk ve şairliğin yaratıcılığa etkisi gibi birkaç bölüm daha var. Sizler için önemli bulduklarımı derledim. Kitapta yer alan teknikleri uygulamak basit ve eğlenceli; yaratıcılığı geliştirmek için faydalı olduğunu düşünüyorum.

Benim en fazla dikkatimi çeken ilişki kurma metoduydu. Alakasız olan iki şeyi birbirine bağlayıp bir senaryo oluşturuyorsunuz mesela. Hem eğlenceli hem de hayal gücünü geliştiriyor. Ayrıca dahilerin yaşamlarındaki yaratıcılıklarından da bahsediyor. Kitap genel kültürünüzü de geliştirecektir. Bu ve bunun gibi teknikleri öğrenmek için Tony Buzan’ın Yaratıcı Zekanın Gücü kitabını okumanızı tavsiye ederim.
 Görseller:hepsiburada.com




Yaratıcı Zekanın Gücü Yaratıcı Zekanın Gücü Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 27, 2020 Rating: 5

8 yorum:

  1. Bakayım bir ara buna. Teşekkürler tanıtım için. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tony Buzan’ın Yaratıcı Zekanın Gücü kitabı hakkındaki değerlendirmeler için çok teşekkürler Ebemkuşağı:)

      Sil
  2. Sıkılmadan okunabilecek bir kitap, kişiyi dahil ediyor kendisine testlerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel değerlendirmeler için çok teşekkürler makyajlıyorum.:)

      Sil
  3. kayboldun sen iyiceeee. iyisin de miiii :)

    YanıtlaSil
  4. Kitap ilgimi çekti, bir bakayım :) Teşekkürler :) Neşeli ve sağlıklı sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum, ziyaret ve değerlendirmeleriniz için ben de size çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.