İki Tavsiye - EĞİTİM PINARI

İki Tavsiye





İki Tavsiye deneme yazisi, fatihpinarca
İki Tavsiye


Aslında bu iki tavsiye birbirine zıt gibi görünebilir ama kendi bağlamı içinde değerlendirildiğinde her iki tavsiye de farklı bir ders vermeyi amaçlamaktadır.

Kendini bir şey sanma sözünden kastım: Toplumsal yaşamda daima başka insanların birikimlerine olan gereksinimlerimizdir. Bireysel anlamda her türlü donanıma sahip olsak bile zaman zaman başka insanlara ve onların bilgi ve becerilerine gereksinim duyabiliriz. Öyle olaylar yaşayabiliriz ki, kendi bilgi birikim ve becerimiz yaşadığımız bu olayın üstesinden gelmemize imkan vermeyebilir. İşte bu sebeple başka insanlarla güçlerimizi birleştirerek sinerji oluşturabilmeliyiz.

Kendine güven yeteneklerini hafife alma derken de amacım: Kişisel gelişimcilerin savunduğu gibi kendi egomuzu putlaştırmak değil; insanlardaki gizil güçlerin ortaya çıkması için kişilerin kendi bilgi birikim ve becerilerinin farkında olarak bunları geliştirmelerinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya çalışmaktır.

Pek çok insanın içinde bir müzisyen bir sanatçı bir bilim adamı gizli olduğu halde bu becerilerini sırf kendilerine güvenmediklerinden dolayı ortaya çıkaramazlar. Bu sebeple her insan kendisini bir sanatçı, bir bilim adamı, bir müzisyen… gibi varsaymalı ve yeteneklerini ortaya çıkarmak için gayret göstermelidir. En azından bu yaklaşımı bir proje olarak yaşantımıza katmak bizlere hiç beklemediğimiz kapılar aralayabilir.
Google bard'a yukarıdaki metni çok etkileyici bir şekilde tekrar yazabilir misin?
Dedim; aşağıdaki bilgileri sıraladı:

Evet, şu şekilde yazabilirim:

Kendine güven, ama kendini bir şey sanma!

Bu iki cümle, birbiriyle çelişen iki tavsiye gibi görünebilir. Ancak, aslında her ikisi de insanın kendisi ve yetenekleri hakkında farkında olması gerektiğini vurgular.

Kendini bir şey sanma, kişinin kendi egosunu aşırı derecede şişirmesi anlamına gelir. Bu, kişinin kendini başkalarından üstün görmesi, onların fikir ve önerilerini önemsememesi, hatta onları küçümsemesi anlamına gelir. Bu durum, kişinin başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurmasını, işbirliği yapmasını ve başarıya ulaşmasını engelleyebilir.

Kendine güven ise, kişinin kendi yeteneklerine ve potansiyeline olan inancıdır. Bu, kişinin kendini değerli görmesi, kendi hakkında olumlu düşünmesi, hedeflerine ulaşmak için çaba göstermesi anlamına gelir. Kendine güvenen insanlar, zorlukların üstesinden gelebilir, yeni şeyler öğrenebilir ve başarıya ulaşabilir.

Peki, bu iki tavsiyeyi nasıl bir araya getirebiliriz?

Kendine güven, ama kendini bir şey sanma!

Bu tavsiye, kişinin kendi yeteneklerine ve potansiyeline olan inancını korurken, aynı zamanda başkalarıyla işbirliği yapabilmesi ve başkalarının fikir ve önerilerini önemsemesi gerektiğini vurgular.

Kendini bir şey sanma, kişinin kendisi dışındaki dünyayı görmezden gelmesine neden olabilir. Bu, kişinin yeni şeyler öğrenmesini, farklı bakış açılarını görmesini ve kendini geliştirmesini engelleyebilir.

Kendine güven ise, kişinin kendinden fazlasına inanmasına neden olabilir. Bu, kişinin gerçekçi olmayan hedefler belirlemesine, başarısızlığa uğradığında pes etmesine ve başkalarına karşı anlayışsız olmasına neden olabilir.

O halde, kendimize güvenmek için, aynı zamanda başkalarının da değerli olduğunu ve onların fikir ve önerilerinin önemli olduğunu kabul etmeliyiz.

Başkaları ile işbirliği yapabilmek için ise, kendimizi başkalarının yerine koymalı ve onların bakış açısını anlamalıyız.

Bu şekilde, hem kendimize hem de başkalarına saygı duyan, başarılı ve mutlu insanlar olabiliriz.

Bu tavsiyeleri daha etkileyici hale getirmek için şu noktalara dikkat edilebilir:

Kısa ve öz cümleler kullanmak: Uzun ve karmaşık cümleler, okuyucunun dikkatini dağıtabilir.
Güçlü ifadeler kullanmak: Okuyucunun ilgisini çekmek için güçlü ve etkili ifadeler kullanmak gerekir.
Kişisel örnekler vermek: Kişisel örnekler, tavsiyelerin daha anlaşılır ve etkileyici olmasını sağlar.
Bu noktalara dikkat ederek, metni şu şekilde yeniden yazabiliriz:

Kendini bir şey sanma, ama kendine güven!

Dünya, tek başına ayakta durabilen insanlardan değil, birlikte çalışanlardan oluşur.

O halde, kendi yeteneklerimize güvenelim, ama başkalarının da değerli olduğunu unutmayalım.

Bu şekilde, hem kendimize hem de dünyamıza değer katabiliriz.

Bu şekilde yazılan metin, daha kısa ve özdür. Güçlü ifadeler ve kişisel örnekler kullanılarak, tavsiyelerin daha anlaşılır ve etkileyici olması sağlanmıştır.





İki Tavsiye İki Tavsiye Reviewed by EĞİTİM PINARI on Haziran 18, 2020 Rating: 5

27 yorum:

  1. Herkesin herkesten öğreneceği bir şey mutlaka vardır. Ki hiç kimse her şeyi bilmediğinden bu durum aslında çok önemlidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de herkesin herkesten öğreneceği çok şey var. Fikirlerinizle bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler Beyda Hanım.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Tavsiyeleri beğenmeniz beni çok mutlu etti. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Çok teşekkürler, tavsiyeleri beğenmeniz beni çok mutlu etti İlkay Hanım.:)

    YanıtlaSil
  4. Doğru bazen ufacık bir çocuk bile bize birşeyler öğretiverir,bazen de biz toplum için yararlı bir şeylere vesile oluruz.Tek başına yaşanamaz hiç bir yönden.
    Kendine güven de hayat boyu şart.
    Teşekkürler tavsiyelere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, tavsiyeler ve fikirler için çok teşekkürler Mehtap Hanım.

      Sil
  5. Güzel tavsiyeler :) umarım uygulayabiliriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyeleri beğenmeniz beni çok mutlu etti. Çok teşekkürler Ebrar Hanım.

      Sil
  6. Selam Fatih oğlum. Başımı kuma gömdüğüm son zamanlarda hadi bir internete gireyim. Arkadaşlar neler yazmışlar dedim. Postunu gördüm. Hepsi çok doğru, hele birbirimizi tamamladığımız kısmı. Egonun ne tehlikeli olduğunu bir tek egoistler kabul etmez ve onları tanıdıktan sonra uzak durmak gerekir.
    Sevgilerimle oğlum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ece Anne, ben de blog listemde sizi daima takip ediyorum ve en son yazınızdan bu yana bayağı uzun zaman geçtiği için Ece Anne neden yeni yazı yazmadı diye düşünüyordum. Yine uğraşmak zorunda olduğunuz meşgaleler var anlaşılan. Size kolaylıklar dilerim ve ziyaret için çok teşekkür ederim. Ayrıca değerli görüşleriniz için de çok çok teşekkürler.

      Sil
  7. Harika bir yazı olmuş Fatih Bey. Kutlarım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten yazıyı beğendiniz mi Yıldız Hanım? sizden okey almak okumaya yeni geçen öğrencilerin kurdele alması gibi insanı mutlu ediyor. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Bazen içinizdeki sizin açığa çıkması için hayal edemediğiniz şeyler yaşamanız gerekir
    Tekdüze olağan akışında devam ederken hayatınız herşey tepetaklak olur ve siz bitti dediginiz yerden bambaşka bir ben olarak hayata başlayabilirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika anlatmışsınız Nurcan Hanım. Çok teşekkür ederim. Adeta beni benden iyi anlamışsınız. Size blogumdaki ''beni benden daha iyi anla'' isimli şiirimi okumanızı öneririm.

      Sil
  9. Çok yerinde tavsiyeler ve tespitler.
    Yüksek ego hastalığı en tehlikeli hastalıklardan bana kalırsa. Umarım bize hiç uğramaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu konuda size katılıyorum Deniz Hanım.Ego hastalığına hiç yakalanmadan temiz bir yaşam sürmek dileğiyle.:)

      Sil
  10. Ne bilmiş ol ne her şeyi bilen yani. Çok doğru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında her şeyi bilmek ama bilgiçlik taslamamak en doğrusu bence. Çok teşekkürler Nesha.

      Sil
  11. Yanıtlar
    1. Tavsiyeleri beğenmeniz beni çok mutlu etti audrey, çok teşekkürler.

      Sil
  12. İlk madde ego ile alakalı. Çevrede kendini o kadar ileri derecede bir şey sanan insan varki gidip kendilerine psikolojik olarak ayna bile tutamıyorsun. Paylaşımınız için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.