Sahnenin Dışındakiler - EĞİTİM PINARI

Sahnenin Dışındakiler

 


Ahmet Hamdi Tanpınar

Bu yazımda Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Sahnenin Dışındakiler isimli eseri hakkında kısa bir tanıtım yapmaya gayret edeceğim. Kitabımızın başkahramanı Cemal, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’a döner. Fakat gördükleri karşısında büyük üzüntü yaşar. Cemal’in doğup büyüdüğü yer işgal altındadır.

Eski mahelleden samimi arkadaşları olan Sabiha ve İhsan ile buluşan Cemal çok mutludur çünkü yıllar sonra çok sevdiği arkadaşları ile zaman geçirme imkanına kavuşmuştur. Fakat Cemal, Sabiha’nın İhsan’a yakın ilgi gösterdiğini görür ve onları kıskanmaya başlar.

Cemal’în babasının İstanbul dışında bir yere tayini çıkınca Cemal, İstanbul’dan ayrılmak zorunda kalır. Ancak Cemal, Sabiha’yı unutamamıştır. Sonraki zamanlarda her yerde Sabiha'yı arayan Cemal, Sabiha’nin bir gençle evlendiğini; İhsan’ın ise İttihat ve Terakkicilere katıldığını öğrenir.

Cemal, müteakip günlerde tesadüf eseri Sabiha’yı görür ve bir müddet el ele gezerler. Aslında Sabiha da Cemal’i sevmektedir ancak kocasından çekindiğinden dolayı Cemal’den uzak durmaya çalışmaktadır. Bir gece Cemal’in kaldığı otele gelen Sabiha, geceyi Cemal ile birlikte geçirir. Sabah uyandığında başucunda bir mektup olduğunu fark eden Cemal, mektupta Sabiha’ın resmi ve altında ‘’Sahneye çıkacak ilk Türk kadını’’ yazısını görünce Sabiha’nın ağzındaki baklanın ne olduğunu anlaşmıştır.

Yazar Ahmet Hamdi Tanpınar, Sahnenin Dışındakiler isimli eserinde Milli Mücadele’nin zorluklarını aşk ve sevgi temaları ile anlatmaya çalışmıştır. Daha önceki kitap tanıtımlarımın pek çoğunda bu temayı işleyen kitapları tanıtmaya çalışmıştım. Milli Mücadele dönemini anlatan eserler genel hatları ile aynı şeylerden bahsetmeye çalıştıklarından; bu yazımda lafı fazla uzatmadan sadece çok kısa bir fikir vermeyi amaçladım.

Görseller:nadirkitap.com

Sahnenin Dışındakiler Sahnenin Dışındakiler Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 23, 2020 Rating: 5

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Ahmet Hamdi Tanpınar, Sahnenin Dışındakiler isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Su.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.