Kar - EĞİTİM PINARI

Kar

Kar, Orhan Pamuk
Kar

Bu yazımda, yazar Orhan Pamuk'un bir zamanlar çok okunan eseri Kar hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Aslına bakarsanız Google nezdinde kısa tanıtımların çok bir anlamı yok ancak ben yine de kitap tanıtımlarımı çok uzun yapmak taraftarı değilim. Çünkü, toplum olarak uzun yazılardan sıkılıyoruz. Ayrıca, zaten kitap tanıtımı çok uzun olmamalı ki, kitabın gizemi kaçmasın.

Yazar eserinde bir örnek olay üzerinden Anadolu'daki toplumsal olayların oluşum ve gelişim aşamalarına dikkat çekmeye çalışmıştır. Eserden kısaca bahsedecek olursak;

Uzun yıllar Almanya'da yaşayan yazar Kars'a gelerek buradaki intihar vakalarını araştırmaya çalışır. Yazarın Kars'ta üniversiteden bir arkadaşı vardır ve otel işletmektedir.Yazar üniversite arkadaşının otelinde kalmayı düşünmektedir.

Yazar Kars'ta pek çok genç kızın intihar ettiğini öğrenir ve genç kızların intihar sebeplerini araştırmaya koyulur. Bu vakaların pek çoğunun gönülsüz evliliklerden ve kamusal hayata uyum sağlama zorluğundan meydana geldiği kanaatine varmıştır.

Yazar intihar eden genç kızların hikayesini dinleyerek olayları anlamaya çalışır. Bu çalışmalar esnasında pek çok insandan tepkiler görmüştür. Yazar, her şeye rağmen bu intiharları önlemek için neler yapılabileceği konusunda çaba harcamıştır.

Orhan Pamuk’un Kar isimli romanı kısaca bu minvalde gelişmektedir. Toplumsal olayları irdelemeye çalışan bir eser olması sebebi ile bana göre okuma zevki açısından çok fazla tavsiye edilebilir bir eser değildir.

Görseller:kitapyurdu.com


Kar Kar Reviewed by EĞİTİM PINARI on Şubat 27, 2021 Rating: 5

15 yorum:

  1. Kitabın gizemini korumak çok doğru bir kelime. Bazı kitap tanıtım yazılarında neredeyse kitabı okumuş kadar oluyoruz (: Böyle kısa ve sade yazman çok doğru bence. Açıkçası orhan pamuğun hiç bir kitabını okumadım daha önce. İntihar vak'alarının araştırılması ilginç geldi bana. Tavsiyen için teşekkür ederim. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Orhan Pamuk’un Kar isimli romanı hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler M. Yazar.

      Sil
  2. Benim hiç beğenmediğim Orhan Pamuk kitaplarından biri. Bir şeyler anlatmaya çalışmış ama anlatamamış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusunuz isterseniz bu konuda ben de sizin gibi düşünmekteyim Camgüzeli. Yorum ve değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  3. pamukun kurgularını okuyamıyorum, giremedim havasına, ama kurgu dışı kitaplarını seviyorum, kendisini de görüyorum hep nişantaşında galatada, annesinin evi, kendisinin evi buralarda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu renkli değerlendirmeler için çok teşekkürler deeptone.:)

      Sil
  4. Sevdiğim yorumlamalardan . Kitabı okumadım ama yine de okumak istiyorum, sevmesek bile okumak gerektiğini düşünüyorum nedense. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, mavinindenizi. Ziyaret için çok teşekkürler.:)

      Sil
  5. Değerlendirmeler için çok teşekkürler İlkay:)

    YanıtlaSil
  6. Kitabı yorumlamak ile kitabı anlatmak arasındaki farkı çözememiş birçok yazı ile hali hazırda çokça karşılaşıyoruz. Kitabın gizemini kaçırmama noktasında sana katılıyorum. buna dikkat etmek lazım.

    Orhan Pamuk hiç okumadım, okur muyum bilmiyorum ama siyasal düşünceleri nedeniyle nedense uzak durduğum bir isim hep...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler Cahil Okur. Kitap tercihi yaparken pek çok insan yazarın siyasi görüşünü önemsemektedir. Ben ise blog yazarı olarak her eseri objektif bir bakış açısı ile bloguma taşımaktayım.

      Sil
  7. Aslında okunabilir bir kitaba benziyor sanırım gerçekten alıntı b,r yazım çok teşekkür ederiz. hocam kar tanıtımı için.

    YanıtlaSil
  8. Kar'ı popüler olduğu dönemlerde okumuştum ancak çok da hafızamda yer etmemiş olsa gerek sizin tanıtımınızla anımsadım içeriğini. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.