Kiralık Konak - EĞİTİM PINARI

Kiralık Konak

 

Kiralık Konak, Yakup Kadri
 Kiralık Konak, Yakup Kadri

Bu yazımda Tanzimat edebiyatının genel özelliklerini yansıtan eserlerden birisi olan Kiralık Konak romanını tanıtmaya çalışacağım. Aslına bakarsanız Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak romanını bilmeyenimiz yok gibidir ama ben yine de gelenek olduğu üzere eserden birkaç cümle ile bahsetmek istiyorum.

Eserimizin başkahramanı Naim Efendi devlet kademelerinde önemli görevler üstlenmiş emekli bir nazırdır. Bu kişi gelenek ve göreneklere oldukça bağlı ve aynı zamanda varyemez bir insandır. Konakta çok güzel bir yaşantısı olan Naim Efendi karısı ölünce işlerini kızı Sekine ve damadı Servet'le yürütmeye çalışmaktadır.

Naim Efendi'nin damadı ve kızı Batı özentisi ile zevk ve sefa peşinde koşan kişilerdir. Seniha eğlenmeyi ve erkeklerle düşüp kalkmayı çok sevmektedir. Zaten Seniha’nın hevesleri ilerleyen zamanlarda başını çok fazla ağrıtacaktır.

Kızının ve damadının hesapsız harcamalarından dolayı işleri bozulan Naim Efendi, konağını satmak durumunda kalır. Fakat yıllarca ciddi emekler vererek kazandığı konağını satmaya kıyamadığından kiraya verir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak isimli eserinde lüks yaşam, fuhşiyat gibi yanlış Batılılaşma ürünlerinden bazılarını görmek mümkündür. Ben eserin gizemine fazla zarar vermemek adına okuyucularıma kısa bir projeksiyon tutmaya çalıştım. Eser ile ilgilenen ve bu tarz eserleri okumayı seven okuyucularıma bu kısa tanıtımın faydalı olabileceğini düşünüyorum.

Görseller:nadirkitap.com



Kiralık Konak  Kiralık Konak Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 01, 2021 Rating: 5

10 yorum:

  1. Güzel kitaplar tanıtıyorsunuz. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Ebemkuşağı:)

      Sil
  2. okumadım ama okuyabilirim, fuhşiyat ne komik laf mış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak isimli eserinin eğitim öğretim açısından değerlendirilmesinin faydalı olabileceğini düşündüğünüzü var saymaktayım. Teşekkürler:)

      Sil
  3. Merhaba. Severek okuduğum bir romandı. Bir yazarı severek okumaya başlayınca sırayla diğer kitaplarını da okurum genellikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Kiralık Konak isimli romanı hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Mavi Anemon.:)

      Sil
  4. okul yillarinda severek okudugum bir kitaptı. Okumayanlar için harika bir tavsiye olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler İnci:)

      Sil
  5. son yazımda dört tane klasik var, iki yerli klasiği okumadıysan mutlaka oku, kaçırma, biri aşk ve tutku, diğeri de evlilik konulu :) o kadar güzeller kii :)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.