Yaratıcı Düşünme - EĞİTİM PINARI

Yaratıcı Düşünme



Yaratici Dusunme, inovasyon
Yaratıcı Düşünme


Eğitim sistemimizin önemli sorunlarından birisi de ezberci eğitimdir. Uzmanlara göre bilgileri ezberlemek şeklinde yapılan eğitim öğretim çocuklarımızın yaratıcı düşünme/inovasyon yeteneklerini köreltmektedir.

Gelişmiş ülkelerin çoğunluğunda eğitim öğretim teorikten daha ziyade pratiğe dayanmaktadır. Öğrenciler gün içinde karşılaşabilecekleri muhtemel tüm olaylara karşı pratik yaparak hayata hazırlanırlar.
Yaratıcı Düşünme


Bizde pratik yapmak suretiyle öğrenme çok fazla olmadığından; gençlerimiz en küçük bir problem karşısında afallamakta ve bu problemlere çözüm bulamamaktadırlar. Oysa en etkili öğrenme hayatın içinde öğrenmedir. Ne demişler: ‘’Yüzme denizde öğrenilir.’’

İnanır mısınız? Bugün gördüğüm bir manzara yukarıda bahsetmeye çalıştığım ya da bazı uzmanlar tarafından savunulan görüşlerimi kökten değişime uğrattı.

Kim demiş bizim insanımızda yaratıcı düşünme/ inovasyon yok diye? Bizim insanımız zorda kalırsa öyle çözümler üretir ki; şaşırıp kalırsınız. Görselde de gördüğünüz gibi arabasının aynası kırılan bir vatandaşımız harika bir çözüm bulmuş; kırılan ayna yerine banyo aynası yapıştırarak inovasyonun dibine vurmuş.


Yaratıcı Düşünme Yaratıcı Düşünme Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ağustos 13, 2019 Rating: 5

29 yorum:

  1. heey hoşgeldin blogunaaaa. bir süre yoktun ya, tatildeydin, otomatik koyduğun yazıları okuduydum, sen yayınladığındaaa, akşamları blog geziyom yaa, herkesi dolaşıyom ya, senin yazıları da okudum, yorum yapmadım, blogçular iş gezisinde yeya tatildeyken konulan yazılara yorum yapmıyom, yani herkese böylee, blogunda tekrar aktif olunca, yorumları yanıtlayıp blog gezince yorum yapmak keyiflii, sen de bak bikaç günden sonra bir iki gündür cevapladın, dünden beri de geziyon blogları, haliyle önce sen yokken yorum yapanlara gittiydin. keyifli blog dünyasına tekrar hoşgeldiiin oleeey. yine normale döndün hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de bir hafta gibi bloglardan uzak kaldım. Dikkatin ve desteklerin için çok teşekkür ederim. Kurban Bayramı yazısına bir göz at bence.:)

      Sil
    2. bütün yazılarını okuduydum dedim ya, onu da yayınladığında okuduydum, zaten üstteki yorumun içinde var ki, tatil kurban yorum yapanlar filan yani hoş yazıydı ivit :)

      Sil
  2. iki yerli klasik adlı yazıma bi bakasın, sevdiğin konu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geniş bir zamanda tüm yazılarına bakacağım. Senin yazılardan da uzak kaldım bu ara. Çok fazla yoğunluk var şimdilerde. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Zor durumda kalınca insan bir şekilde işin içinden çıkıyor..

    YanıtlaSil
  4. Bizim türk insanı gerçekten çok harika ve çok komik. Pratik eğitimin önemi hakkında da bir çok kişi ile tartıştım. Kimisi diplomada yazan üniversite adı ile övünür,kimiside daha önce çalıştığı iş yerlerinde geliştirdiği projeler-tecrübe ile.Belirli bir yaştan sonra diplomanın etiketinden daha çok tecrübe değerli hale gelmeye başlıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de söylediğiniz gibi tecrübe çok önemli. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Yazınız çok güzel ve çok doğru. Almanya da ki eğitim sistemi ile kendi eğitim sistemime bakıyorum arada uçurumlar var..
    Fotoğrafa bir daha bakınca çok güldüm😁😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkür ederim, fotoğraf gerçekten de gülünecek bir fotoğraftır.

      Sil
  6. Gerçekten de zorda kalmak insanın zihnini fazlasıyla çalıştırmaktadır. Çok teşekkürler bu değerli yorumun için.

    YanıtlaSil
  7. Ayna konusundaki yaratıcılık ilgi çekici.:)

    YanıtlaSil
  8. Yaratıcı düşünce bizim insanımızda elbette var. Hatta bazen güler geçeriz ya yukarıdaki görselde olduğu gibi. Birisi ilkel de olsa evdeki malzemelerden vantilatör gibi bir şey yapmıştı. Bunun gibi şeyleri çok sık görüyoruz. Bu konularda gayet başarılı bizim millet valla :)

    YanıtlaSil
  9. yaratıcı düşünce ile güzel sonuçlar ortaya çıkıyor bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de öyle, yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Millet olarak çok zeki oluğumuzu düşünüyorum ama bir türlü kendimizi bir şeyler yapmak için ikna edemiyor ve hep hazıra yönlendiriyoruz ne yazık ki. Bu yıl yaratıcı düşünme hakkında okulda epey bir şeyler anlattı hocamız. Şu hayal- el becerisi atölyeleri açılacak dendi okullarda bakalım biz çocuklarımıza balık tutmayı pratikte öğretebilecek miyiz? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım balık vermek yerine balık tutmayı öğretebiliriz.

      Sil
  11. Ezberin gerekli olduğu yerler var ama asıl önemli olan dediğin gibi bilgiyi pratikte kullanmak. Artık sorularda formüller bile sorudan önce veriliyor, yeter ki sen soruyu çöz deniyor. Bir de sıkışınca bir çözüm üretmenin bir tık ötesini düşünürsek tamamdır. Rahat anlarda bile kafa yorup genel sorunlara insanlığın yararına çözümler üretmek çok daha değerli olacaktır. Bu da bizim hayalimiz olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki ezberin gerekli olduğu yerler de var ancak esas olan pratik yaparak öğrenmektir.

      Sil
  12. Biz zorda kalınca ancak üretebiliyoruz

    YanıtlaSil
  13. Yaratıcı düşünmek hayatın her anında gerekli bence. Ancak bunu yapabilenler çok az ülkemizde maalesef.

    YanıtlaSil
  14. Avusturyada sadece okulda değil ailede de hep gençleri pratik hayata alıştırma çabası var. Okuldaki bilgiler gündelik hayattaki problemleri çözmüyor ne yazık ki, bunlara alıştırmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsunuz, çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.