Telve
Telve |
Çocukluğumda zamanımın çoğunluğu ebem ve dedemin yanında geçerdi. Çünkü evimiz aynı avlu içinde idi. Ebem ve dedem kahve içerlerdi. Kahveyi tane tane ve yeşil olarak alırlardı. Bu şekildeki kahveleri nereden ve nasıl bulduklarını bilemiyorum. Belki de o zamanlar günümüzdeki gibi hazırlanmış kahveler bulunmazdı.
Yeşil ve tane tane olan kahveleri kahve tavalarında
bir güzel kavururlar, kavrulan kahveleri kahve değirmenlerinde öğütürler.
(Kahve öğüttükleri el değirmelerinin cızırtısını hala hatırlıyorum.) Daha sonra
da bakır cezvede kahvelerini pişirirler ve afiyetle içerlerdi.
Kahvenin kokusu o kadar çok hoşuma giderdi ki, bana
da bir kahve yapması için ebeme yalvarırdım. Her nedense ebem-dedem bana kahve
vermezlerdi. Gerekçeleri ise şu idi: Kahve içen çocukların büyüdüklerinde
çocukları olmazmış.
Telve |
Öyle üzülüyorum ki, bir tarafta kokusunu çok sevdiğim ve nasıl bir şey olduğunu çok merak ettiğim kahveden mahrum kalmak, bir tarafta ise yetişkinliğimde çocuklarımın olmama ihtimali.(Kahve merakım bir hikayede okuduğum Fakir Baykurt’un çay merakına çok benzemektedir. Fakur Baykurt’un çay merakını anlatan çocukların içindeki aslan başlıklı yazıma bir göz atabilirsiniz.)
Kahve içemediğim için ebem ve dedemin fincanlarında
kalan telveleri parmaklarımla sıyırarak yerdim. Ancak telveleri yemek kafamdaki
kahve merakını gidermedi. Bir gün ebeme bana kahve yapması için yalvardım ve onu
ikna ettim. Aynı yalanlarla kandırılmış olan ağabeyim kahve içtiğimi görünce
heyecanlı bir şekilde ‘’Oğlum sakın kahve içme; büyüdüğünde çocuğun olmaz.’’
Diye bağırdı. Ben ise kahve içmeyi öyle kafama koymuşum ki, ağabeyime: ‘’Olsun;
senin çocuklarından birisini evlatlık alırım.’’ Dedim.
Büyüklerim, ağabeyime verdiğim cevaba çok güldüler
ve uzun yıllar anlattılar. Evet ben küçükken büyüklerim kahve içerdi; ben telve
yerdim. Geçmişte yalanlarla kandırmak eğitim öğretim yöntemlerinden en işlevsel
olanı idi.
Telve
Reviewed by EĞİTİM PINARI
on
Ağustos 28, 2019
Rating:
Kavrulmuş kahve kokusuna bayılırım ve kahve içmeyi de çok severim ne kadar güzel bir yazı olmuş ki canım kahve çekti ama şimdi içersem sabaha kadar asker gibi nöbet tutarım herhalde =)))))
YanıtlaSilYorumunuz yazıdan daha güzel olmuş bence; çok teşekkür ederim Emine Hanım. Yalnız ben kahvenin uyku kaçırdığına pek inanmayanlardanım.:)
SilÇocukken bize de kahve içersen çirkin olursun denirdi. Herhalde içindeki kafeinin çocuklara dokunacağından korkuyorlardı.
YanıtlaSilBelkide sizin bahsettiğiniz gibidir. Çocuklara neden kahve vermekten imtina ettiklerini tam olarak anlayabilmiş değilim. Çok teşekkürler.
Silçok tatliş yazıydı bu. böyle anıları yazsanaaa heep :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, zaman zaman böyle yazılar yazmayı düşünüyorum aslında.
SilBize de kahve içersen sakalların çıkmaz denilirdi. Bu arada o kadar güzel yazmışsınız ki o duyguyu, canım kahve çekti. Kaleminize sağlık :)
YanıtlaSilRica ederim, güzel yorum için çok teşekkürler.
SilAy sizinkilerde fena kandırmış sizi.Bizde ''Kahve içmez çocuklar ,kara kara olursunuz''falan derlerdi.Tane kahve alınırmış eskiden hep kendileri çekermiş mis gibi.
YanıtlaSilDemek ki, çocuklara kahve vermeme tutumu sadece bizim aileye mahsus bir durum değilmiş. Çok teşekkürler.
SilKahve içersen kara kız olursun derlerdi. Ah şu büyükler...:)
YanıtlaSilSonunda kahve içmeyi başarmanız güzel olmuş.Güzel bir yazıydı...
Çok teşekkür ederim.
SilÇok masum ve samimi bir yazı olmuş.Keyifle okudum.Küçükken de bizimkiler kahve içirmemek için," içme bak kararısın sonra" derlerdi :).
YanıtlaSilYorumlarınızla bana katkı sağladığınız için teşekkür ederim.
SilBize de içersen arap olursun derlerdi :)) Fakat sonra nasıl oldu, kim ikna edildiler bilmiyorum, bize sütlü kahve yaparlardı. İçine azıcık katılmış kahve bile sütte rayihasını bırakır, biz de keyifle içerdik. Hey gidi günler. Ne güzel, ne hoş bir anı ve anlatım. Teşekkürler.
YanıtlaSilNezih yorum için çok teşekkürler.
SilSanki kahve sadece büyüklere özgü bir içecekmiş gibi davranıyorlardı ya çok gıcık oluyordum o zamanlar. Evet bizim de bir kahve değirmenimiz vardı sarı pirinçten yapılma. Babam kavrulmuş çekirdek kahveyi alır değirmene koyar ve bir güzel çekerdi ve eve yayılan o koku var ya işte tarifi imkansız bir şekilde mutlu ederdi beni. Mis gibi kokardı. Şimdikiler gibi de değildi. Ben içmesinden ziyade kokusunu çok severdim o yüzden çok fazla içme talebim olmazdı ancak içersen şuran kararır buran kararır dediklerini biliyorum. :)))
YanıtlaSilDeğerlendirmeler için çok teşekkürler.
SilAslında büyüklerin bizi bu konuda uyarması, bizi kahvenin sert içeriğinden korumaya çalışmalarından. Neyse biz de çikolatadan çıkarıyorduk acısını:) Telveyi ben de parmakla sıyırırdım.
YanıtlaSilNot: Yeşil kahve, kahvenin kavrulmamış, işlem görmemiş halidir. Yeşil kahve tükettiğimizde, saf kahvenin içeriğinde bulunan tüm yararlı bileşenleri, besinleri alabiliyoruz. Diyetlerde de çok tavsiye edilir ama bulmak epey zor.
Bu güzel katkılar için çok teşekkür ederim Duo Diyet. Sizin blogda kahve ile ilgili güzel bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.
SilKahve telvelerini yemeyi ben de severdim çocukken. Herhalde her çocuk yapmış bunu. Keyifli bir anlatımdı teşekkürler.
YanıtlaSilBence de her çocuk telve yeme işini yapmıştır. Çok teşekkürler yorum için.
SilÖyle kapsamlı ve uzun yorumlar yapıyorsunuz ki, Xhayat gerçekten kısa cevaplar vermeye hicap ediyorum. Kahvenin çocuk gelişimi üzerindeki etkilerinden bahsettiğiniz için çok teşekkür ederim. Çok faydalı bir katkı oldu.
YanıtlaSilBize kara olursun derlerdi ama ben tüm telveleri yerdim. Halen daha dehşet bir kahve tutkunuyum:)
YanıtlaSilGerçekten de kahvenin bizim toplumda çok farklı bir yeri vardır.Çok teşekkürler.
SilKahve değirmeni vardı annemin çok eskiden. Alıp içerisinde kahve çekirdeklerini öğütürdük. Çok heyecanlı bir işti bu benim için. Ama sonra değirmeni de kaybettik o eski kahve kokusunu da .. Ama şimdi bu yazınız o günleri hatırlattı ya bana çok mutlu oldum gerçekten..
YanıtlaSilSize eski günleri hatırlattım ve mutlu olmanıza sebep olabildim ise ne mutlu bana. Yorum yapma nezaketiniz için çok teşekkürler.
SilBöyle kandırılmak istemezdim :) Ben kahve içen büyükleri hiç farketmemişim ya da daha tatlı meraklarım vardır diye tahmin ediyorum.
YanıtlaSilOlabilir, çok teşekkürler.
SilYine çok gülerek okudum anınızı :) Bizim zamanımızda kahve kızları çirkinleştirir yada karartır derlerdi ödüöüz kopardı :)))
YanıtlaSilDemek ki böyle aldatmacalar her ailede oluyormuş.
Sil;)))) Kafein'in zararlarını bilip, bağımlılık yapmaması için içermemeye çalışmaları bi ihtimal de olsa bundan 40 yıl öncesinde bunun farkında olduklarını sanmıyorum. Bana da kahve içen kızlar kararır, kapkara olur zenci gibi derlerdi korkudan içemezdim. Gerçi halâ da kokusunu tadından daha güzel bulurum. Eskiden kahve öğütülmüş satılmazdı, yeşil çekirdekleri alır kavurur, el değirmenlerinde çekerdik. Değirmenler tunçtan yapılmış olurdu genellikle, havanlar gibi. Zahmetli bir işti herhalde çoluk çocuk ne anlayacak diye verilmezdi ;)) Nasıl bir tevafuk ki geçen hafta sonu ilk defa bir arkadaşımda babasının köyden bu şekilde hazırlayıp gönderdiği kahveyi içtim. Ve mükemmeldi, biraz sonra bir tane daha içebilir miyim dedim, sağ olsun öyle mutlu oldu ki yenisini pişirirken. O tatlar başka bi güzel. Teşekkürler bu anı için Fatih bey. Sıcacık bir paylaşımdı.
YanıtlaSilDemek ki, her yöre de şu veya bu şekilde kahvenin çocuklardan sakınılması gibi bir durum mevcutmuş. Büyüklerimiz o zamanlarda kahvede kafein olduğunu biliyorlar mıydı, bundan dolayı mı sakınıyorlardı? anlayamadım. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Sil