Selam Verdim Borçlu Çıktım - EĞİTİM PINARI

Selam Verdim Borçlu Çıktım



Selam Verdim Borclu Ciktim, kisa hikayeler
Selam Verdim Borçlu Çıktım

‘’Selam verdim; borçlu çıktım.’’ Diye bir söz vardır ya… Çok önemli bir sözdür. Bazen iyi niyetle sergilediğimiz bir davranış aleyhimize durumların gelişmesine sebep olur. Ben de bu anlamda bir şeyler anlatmak istiyorum. Gerçi benim anlatmaya çalıştığım konu, ''selam verdim; borçlu çıktım'' sözü ile aynı içeriğe sahip değil ancak yine de bazı benzerlikler taşıyor.

Dinimizce de insanlara selam vermek tavsiye edilir. Hatta ilk olarak selam veren kişi daha makbuldür. Bu sebeple insanlara selam veririz ki, kaynaşma olsun, ön yargılar yok olsun, birlikte yaşadığımız insanlarla sağlıklı iletişimler kurabilelim.

Fakat selam verirken de gözetmemiz gereken bazı kurallar vardır. Selamın kıymetini bilmeyenlere ısrarla selam vermek veya belirli bir resmiyette ilişki kurmamız gereken insanlara haddinden fazla ilgi göstermek onlarla aramızdaki ilişkiyi güzelleştirmek yerine bozabilir.

İçimizden gelmediği halde iyi niyetimize karşılık vermeyen insanlara selam vermek için kendimizi zorlamak bazen insanlardan daha da uzaklaşmamıza sebep oluyor. Zira hak etmeyen insanlara fazla ilgi göstermek antipati oluşturabilir.

Kısacası, selam vermede ölçü; selam verdiğimiz kişiye içimizden gelerek ve isteyerek vermektir. İçimizden gelmediği halde insanlara selam vermek için çabalamak. ‘’Selam verdim; borçlu çıktım.’’ durumunun yaşanmasına sebep olabilir.(Yazıdan bir şeyler anladıysanız, yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.)
Görseller: ebrarturizm.com.tr

Selam Verdim Borçlu Çıktım Selam Verdim Borçlu Çıktım Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 18, 2019 Rating: 5

33 yorum:

  1. Her sabah evden çıkınca tanıdığım ve tanımadığım insanlara selam veriyorum.Bazen garip karşılasalar da selam vermek önemli diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam vermek çok önemli, yazımdan selam vermeyelim gibi bir anlam kesinlikle çıkmamalı. Benim vurgulamaya çalıştığım dozajın iyi ayarlanmasıdır. Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Evet çok önemli, selam veren az kişi var, bakıyor ve geçiyor... ben çoğu zaman ilk olma durumunu o anki hissiyatıma göre karar veriyorum, herkese yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kendi durumuna uygun olanı yapar ve yapmalıdır zaten çok teşekkürler.

      Sil
  3. Karşılıklılık kuralı diye toplumsal bir kural var. Size selam vermeyene bir süre sonra sizde selam vermiyorsunuz. Ama bence bu süre biraz uzun olabilir. Bazen yanlış anlaşılmalar olabiliyor çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu konuda size katılıyorum, bazen insan ilişkilerinde yanlış yapabiliyoruz. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. En en ennn güzeli, sabah çöpleri süpüren görevliye, ekmek aldığın fırında sıcaktan pişmiş ustaya, bahçe sulamaya kalkmış komşuya selam verebilirken mutlu olmak. Garipsiyorlar ama sonra alışıyorlar, baktın alışamadılar pış pış ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuna kadar size katılıyorum, çok teşekkürler.

      Sil
  5. Tanısak da tanımasak da karşılaştığımız insanlara selam vermek hem dini hem görgü kuralı gereği yapılması gerekenlerdendir. Günümüzde sevmediğimiz halde insanlarla selamlaşmak zorunda kalıyoruz. Ya aynı binada oturuyoruz ve girip çıkarken karşılaşıyoruz, yada iş yeri arkadaşımız olduğundan selamlaşmak zorunda oluyoruz. Belki her gün yüz yüze geldiğimiz insanlar bunlar.
    Kendi adıma göz göze gelebildiğim yada dibimde olan tanımadığım çok insana selam veririm. Benim bu konuda ayrımım yoktur. Hatta ne güzeldir selamlaşmak, bir tebessüm etmek...mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  6. Selam vermek önemli :)
    Ama ne yazık ki insanlar bir tuhaf. Dışarıda birçok insan birbirine düşmanmış gibi tavırlar sergiliyor. Selamı almayan mı dersiniz, gözünüzün içine kötü kötü bakanlar mı , her türlüsü var 😂
    Ama yine de biz gülümseyerek selam vermeye devam edelim, belki mutsuz insanlara da o enerjiyi geçirebiliriz bu sayede :)

    YanıtlaSil
  7. İnsanlar selam vermeyi hatta teşekkür etmeyi bile tuhaf karşılıyorlar. Ne ara böyle olduk ben de bilmiyorum :/

    YanıtlaSil
  8. türkiyede selam vermemek lazım hiç hem de. aman aman korkulur herkesten. yurtdışında herkes gülümseyerek selam verir ama orası başka onlar uygar insanlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinizi yapıcı bir eleştiri olarak kabul ediyorum.:) Selam vermeye davam bence deeptone.

      Sil
  9. Sizin durumunuzda ''kaçan kovalanır'' ilkesi çalışmış gibi. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Ben birine selam verirken hep tereddüt içinde kalıyorum . Bundan dolayı yarısına tam selam verecekken vazgeçiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda hepimizin bazı zorluklar yaşadığımız oluyor. Çok teşekkürler.

      Sil
  11. Bulunduğum ortama göre değişiyor. Ruh halime de bağlı gerçi. :)

    YanıtlaSil
  12. Selam verdim borçlu çıktım durumunu zaman zaman ben de yaşarım. Dikkatli olmak lazım. Herkese güven olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size sonuna kadar katılıyorum. Çok teşekkürler.

      Sil
  13. Selam vermek önemli elbette. Tabii bir de "selam verdim borçlu çıktım" durumuna maruz kalmasak ne iyi olur, değil mi :) Tamam, itiraf ediyorum, bazen selam vermemek için ya da bana selam verilmemesi için yolumu değiştirdiğim bile oluyor. Tamam sosyalleşelim, sevelim sevilelim ama hayatımıza girecek insanları da seçme özgürlüğümüz olsun yahu! Bizim ülkede selam verdiğin hayatının merkezine yerleşmeye çalışıyor. Eh şimdi "bir dokun bin ah işit" diyeceksiniz. Benim bu konuda ziyadesiyle şikayetim var hocam ama şimdilik sustum :)

    Değerli paylaşımınız için teşekkürler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda sadece sizin değil; neredeyse hepimizin şikayetimiz var. İnsanlarla doğru iletişim kurmak çok zor çünkü iletişimde bulunduğumuz insanların niyetinden bile emin olamıyoruz çoğu zaman. Değerli fikirlerinizle bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler Deniz Hanım.:)

      Sil
  14. ah ahhh selam versen bir türlü vermesen başka türlü

    YanıtlaSil
  15. Selamlaşmak, karşı tarafa güven verir, benden sana zarar gelmez anlamı taşır. Selamda jest ve mimikler de önemlidir. Yüz yüze görüşmediğimiz sosyal medya ortamında bile slm kelimesiyle başlamak önemli bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, yapmış olduğunuz güzel yorumlarla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.

      Sil
  16. selam vermekle ile ilgili güzel hadisler var. Genelde insanlara selam veririm ama onlardan da ertesi gün vermesini beklerim eğer bana selam vermiyorsa ya da selamımı almıyorsa bir daha konuşmam bile işi düşse selamsız sabahsız iş olmaz derim ;)

    YanıtlaSil
  17. Ben bu konuda çok sabırlıyım... İçimden geldiği sürece, karşımdakinden karşılık almasam bile ısrarla selam veririm ama yine de bir noktaya kadar. Dediğiniz gibi bazen ısrar iyi olmuyor, selam verenin keyfini de kaçırıyor. Herkese hak ettiği değer diyorum artık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de belirli bir denge gözetmek gerekiyor bu konuda. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.