Benim Adım Kırmızı
Benim Adım Kırmızı |
Bu yazımda Osmanlı Devleti’nin 1500’lü yıllarından kesitler sunan bir eserden bahsetmek istiyorum. Tanıtımını yapacağım kitap; Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı isimli romanıdır. Eserde iki erkek arasında seçim yapmak zorunda kalan bir kadının dramını okuyacağız.
Eserimizin baş kahramanı Şeküre adında güzel ve zeki bir kadındır. Kendisinden yaşça büyük olan Kara isimli çocukluk aşkıyla evlenmesine müsaade edilmez. Başka bir adamla evlenmek zorunda kalan Şeküre, o adamdan iki çocuk sahibi olmuştur. Ancak Şeküre’nin kocası dört yıl boyunca savaştan gelmeyince Şeküre de kocasından ümidi keserek babasının evine gitmiştir.
Şeküre’nin babasının evine döndüğünü öğrenen Kara, Şeküre ile tekrar evlenmenin fırsatını kollamaktadır. Kara nihayet Şeküre’yi evliliğe ikna edebilmiştir. Kitabın daha sonraki bölümlerinde Şeküre’nin babasının öldürülmesine tanıklık edeceğiz. Kara ve Şeküre birlikte katili bulmak için çaba sarf ederler.
Eserin olay örgüsü biraz karmaşık olduğu için çok
fazla detaya girmesem de Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı isimli romanında
başta resim ve nakkaşlık sanatı olmak üzere Osmanlı Devleti’nin pek çok
kültürel değerlerine dikkat çekilmeye çalışıldığını vurgulayarak kitap
tanıtımını bitirmek isterim.
Orhan Pamuk'un bitirebildiğim tek romandır bu..
YanıtlaSilOrhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı isimli romanı hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler audrey:)
SilPolisiye, aşk, sanat... Farklı olguları aynı anda nasıl işledi, nasıl kurguladı acaba Orhan Pamuk? Bu kitabı okumada gecikenlerdenim. Emeğinize sağlık Fatih Bey :))
YanıtlaSilRica ederim, ben de size ziyaret ve bu güzel değerlendirmeler için çok teşekkür ederim Yıldız Hanım.:)
SilOkumamıştım tanıtımınız merak uyandırıyor teşekkür ederim :)
YanıtlaSilÇok güzel yorumlar yapıyorsunuz, teşekkürler.:)
Silsürekli sonra okurum dediğim kitaplardan birisi, hatırlattığınız için teşekkürler.
YanıtlaSilRica ederim, ben de size ziyaret ve değerlendirmeler için çok teşekkür ederim:)
SilOrhan Pamuk'un en sevdiğim kitabı. Geçen gün bir arkadaşımız daha yazmıştı, ona da aynı yorumu yaptım, bugünlerde tekrar okumam için hem kütüphanemden göz kırpıyor hem de böyle ara ara karşıma çıkıyor:) Yıllar önce okumuştum,bazı kitapları bir de ilerleyen yaşlarda okumakta fayda var.
YanıtlaSilNice keyifli okumalarınız olsun.
Bu uzun ve kapsamlı yorum için çok teşekkürler Kilo'nun şarkısı:)
Silpamuk un kurgu dışı kitaplarını seviyorum, kurgu romanlarına ısınamadım :)
YanıtlaSilGerçekten de yazarın eserleri okuma zevki adına pek tavsiye edilebilir eserler değil ama yine de kısa tanıtımını yapmak durumundayım. Teşekkürler.:)
Sil