Ödev Verirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir - EĞİTİM PINARI

Ödev Verirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

 

Ödev Verirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir
Ödev Verirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

İlköğretimde Ödev Verirken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

İlköğretim öğrencileri, okula yeni başlayan ve öğrenmeye yeni başlayan çocuklardır. Bu nedenle, onlara verilen ödevlerin onların öğrenme becerilerini geliştirmeye ve öğrenmelerini desteklemeye yardımcı olması gerekir. İlköğretim öğrencilerine ödev verirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Ödevler, öğrencilerin yaşına ve seviyesine uygun olmalıdır. İlköğretim 1. sınıf öğrencileri, henüz okuma yazma öğrenme aşamasında oldukları için onlara verilen ödevlerin basit ve anlaşılır olması gerekir.

Ödevler, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına hitap etmelidir. Öğrencilerin ödevlerini yaparken keyif almaları ve motivasyonlarını kaybetmemeleri için ödevlerin onların ilgi ve ihtiyaçlarına hitap etmesi önemlidir.

Ödevler, öğrencilerin bağımsız olarak yapabilecekleri düzeyde olmalıdır. Öğrencilere verilen ödevlerin, onların kendi başlarına yapabilecekleri düzeyde olması gerekir. Aksi takdirde, ödevler onların sorumluluk alma becerilerini geliştirmesine engel olabilir.

Ödevler, öğrencilerin öğrenmelerini desteklemelidir. Öğrencilere verilen ödevlerin, onların okulda öğrendiklerini pekiştirmeye ve yeni beceriler geliştirmelerine yardımcı olması gerekir.

İlköğretim 1. sınıf öğrencilerine ödev verirken dikkat edilmesi gereken bazı özel noktalar şunlardır:

Ödevler, öğrencilerin okuma yazma becerilerini geliştirmeye yönelik olmalıdır. Bu yaş grubundaki öğrenciler, okuma yazma öğrenme aşamasında oldukları için onlara verilen ödevlerin, bu becerilerini geliştirmeye yönelik olması gerekir. Örneğin, öğrencilere verilen ödevler, basit kelimeleri okumak, hecelemek veya yazmak üzerine olabilir.

Ödevler, öğrencilerin sayısal becerilerini geliştirmeye yönelik olmalıdır. Bu yaş grubundaki öğrenciler, sayısal becerilerini geliştirme aşamasında oldukları için onlara verilen ödevlerin, bu becerilerini geliştirmeye yönelik olması gerekir. Örneğin, öğrencilere verilen ödevler, basit matematik problemlerini çözmek, sayıları sıralamak veya nesneleri saymak üzerine olabilir.

Ödevler, öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmeye yönelik olmalıdır. Bu yaş grubundaki öğrenciler, yaratıcılıklarını geliştirme aşamasında oldukları için onlara verilen ödevlerin, bu becerilerini geliştirmeye yönelik olması gerekir. Örneğin, öğrencilere verilen ödevler, resim yapmak, hikaye yazmak veya müzik yapmak üzerine olabilir.

İlköğretim öğrencilerine ödev verirken dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat etmek, onların öğrenmelerini ve gelişimini desteklemeye yardımcı olacaktır.

İşte ilköğretim öğrencilerine ödev verirken dikkat edilmesi gereken noktalara dair bazı ipuçları:

Ödevleri, öğrencilerin okulda öğrendiklerini pekiştirecek şekilde verin.

Ödevleri, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde seçin.

Ödevlerin miktarını, öğrencilerin yaş ve seviyesine göre ayarlayın.

Ödevlerin zorluk seviyesini, öğrencilerin becerilerine göre ayarlayın.

Ödevleri, öğrencilerin bağımsız olarak yapabilecekleri düzeyde verin.

Ödevlerin zamanında teslim edilmesini sağlayın.

Ödevleri, düzenli olarak kontrol edin.

Ödevlerde yapılan hataları, öğrencilerin anlayabileceği şekilde düzeltin.

Ödevler konusunda öğrencilere destek ve teşvik sağlayın.

Görseller:pexels.com.tr, Kaynak: Google Bard



Ödev Verirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir Ödev Verirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 09, 2023 Rating: 5

10 yorum:

  1. Gayet güzel açıklamışsınız. Her öğretmen buna dikkat etmeli. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşlerinizi benimle paylaştığınız için çok teşekkürler:)

      Sil
  2. Zamane çocukları çok farklı. O yüzden öğretmenler kendi dönemlerindeki gibi davranmamalı çocuklara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten öğretmenler isteseler de eski dönemdeki öğretmenler gibi davranamazlar; çağa ayak uydurmak gerek değil mi Hodja Effendi Bey:)

      Sil
    2. Desteğiniz için çok teşekkürler Recep Bey:)

      Sil
  3. Eğitim-Öğretimde ihtiyaç duyulan konuları ele alarak paylaşmanız ne güzel. İnanı bazen üzülüyorum; keşke bu değerli yazıları yorumlarla, karşılıklı etkileşimlerle paylaşsak, zamanın elverdiğince deneyimlerimizi aktarsak. Elbette her kuşak kendi döneminden farklı örnekler görerek yetişiyor. Ama kişiliğin özüne inebilmek, neden ve sonuç bağlantısını iyi kurmak, çözüm üretmek öyle önemli ki.
    Öğrencileri değerlendirirken "Çocukları Tanıma Teknikleri" ni de dikkate alın lütfen. Bazen bir resimdeki detaylar, kullanılan renkler, boyutlar çocuk hakkında öyle güzel ipuçları verir ki. Verilen ödevler kontrol edilmezse çocuklar boşluğa düşüyorlar adeta. Geri bildirimleri geciktirmemek , iyiyi, güzeli ayırt edebilmek çocukları cesaretlendiriyor.
    Verimli çalışmalar. Emeğinizin çabanızın karşılığını maddi olarak alamasanız da eminim, manevi haz sizi mutlu edecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarımı beğenmenizden dolayı çok mutlu oldum Makbule Hanım. Yorumlarınızdan anladığım kadarı ile insanlara özellikle de çocuklara faydalı olabilmek için can atıyorsunuz. Yazıları yorumlarla ve paylaşımlarla çoğaltma fikrinizi önemsiyorum ve aslında ben de bunu çok istiyorum. Sizin gibi duyarlı insanların başta sosyal medya olmak üzere her platformda paylaşmasını bekliyorum. Öğrencileri tanıma tekniklerine gelince; ben bu konuyu yazılarımda dikkate almaya gayret gösterdiğimi söyleyebilirim. Ödevlerin zamanında kontrol edilmesi; geri bildirim verilmesini de çok faydalı buluyorum. Emeğimin karşılığını alma konusuna gelince; evet maddi olarak bir karşılığı yok ancak insanlara faydalı olabilmek de çok mutluluk verici doğrusu. Bu güzel ve anlamlı yorum için size sonsuz teşekkürlerimi sunarım:)

      Sil
  4. bu yapay zekalar okullara atansın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız, yakın zamanda eğitim kurumları da yapay zekadan fazlası ile yararlanacak gibi. O yüzden tavsiyeniz yabana atılmayacak kadar önemli arkadaşım, çok teşekkürler:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.