Üç İstanbul - EĞİTİM PINARI

Üç İstanbul



Uc İstanbul, Mithat Cemal Kuntay
Üç İstanbul

Mithat Cemal Kuntay, Üç İstanbul
kitabında ağırlıklı olarak yanlış batılılaşma ve yozlaşma temalarını işlemeye çalışmıştır. Yazar eserinde üç dönemi anlatıyor: Bu dönemler istibdat dönemi, ittihat ve terakki dönemi ve mütareke yıllarıdır. Eserimizin başkahramanı Adnan bu üç dönemi bariz bir şekilde yaşamıştır.

Adnan, genç bir avukattır. Gazetelere sanat ve edebiyat üzerine yazılar yazmakta ve yaşadığı dönemle ilgili roman yazma çalışmaları da yapar. Bu arada zengin aile çocuklarına özel dersler vererek geçimini sağlamaya çalışmaktadır.

Adnan’ın ekonomik durumu iyi değildir. Aksaray’daki küçük evlerinde hasta annesi ile birlikte yaşamaktadır. Adnan annesinin tedavisini yaptırma konusunda zorluklar çekmektedir.

Adnan, dönemin maliye bakanının kızı Süheyla’ya edebiyat dersi vermeye başlar. Bu arada Selanik’te kurulan ittihat ve terakki cemiyetine girerek cemiyetin en güvenilir ve makbul adamlarından olmuştur.

Adnan ile öğrencisi Süheyla arasında gönül ilişkileri başlamıştır. Süheyla Adnan’a deli gibi vurulmuş; Adnan’dan başkasını düşünemez olmuştur. Ancak Adnan Süheyla’ya pek ilgi göstermez çünkü Adnan’ın gönlü de güzeller güzeli Belkıs’tadır.

Süheyla, Adnan’a evlilik teklifinde bulunur. Adnan önce bu teklifi kabul etmez daha sonra Süheyla’nın durumuna acıyarak evlenme teklifini kabul etmek ister. Bu defa da Süheyla gurur meselesi yaparak Adnan ile evlenmez. Ona gönderdiği notta  ‘’Senin acınacak halini bekleyeceğim ve ancak o zaman seninle evleneceğim.’’ Der.

Adnan’ın ittihat ve terakki cemiyeti ile ilişkisi ortaya çıkınca tutuklanır. Daha sonra meşrutiyet ilan edilir ve bu defa da Adnan ittihatçıların saygın adamı haline gelir. Bu sayede sayısız davalar alır ve çok zengin bir avukat olur. Sürgüne gönderilen paşanın kızı Belkıs ile evlenir.

Mütareke döneminde Adnan Bey, yine parasız pulsuz ve desteksiz kalmıştır. Kendisi ile parası için evlenen Belkıs da Adnan’ı terk eder. Böylece Adnan için zor bir dönem başlamış olur.

Adnan’ın zor anını bekleyen Süheyla, Adnan’a elini uzatır ve onunla evlenir. Süheyla,  avukatlık bürosu açan Adnan’ın iş yerinin kirasını gizlice öder. Adnan yaşadığı zorluklara daha fazla dayanamayarak annesi gibi vereme yakalanır ve genç yaşta ölür.

Yazar Mithat Cemal Kuntay, Üç İstanbul’u anlatırken aslında bir nevi kendi yaşantısının da üç dönemini anlatmaya gayret etmiştir denilebilir.

Görseller:idefix.com

Üç İstanbul Üç İstanbul Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 05, 2020 Rating: 5

27 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Mithat Cemal Kuntay'ın, Üç İstanbul kitabını bence de okumalısın.:)

      Sil
  2. okumadım benim için bir ayıp buda okuyacagım en kısa sürede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mithat Cemal Kuntay'ın, Üç İstanbul kitabı hakkındaki değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  3. Çok dramatikmiş konusu. Okumak isterim. Teşekkürler Fatih Bey, bu güzel eseri hatırlattığınız için 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Mithat Cemal Kuntay'ın, Üç İstanbul kitabı hakkında değerlendirmelerde bulunmak suretiyle bana katkıda sağladığınız için çok teşekkür ederim Yıldız Hanım.:)

      Sil
  4. kuntay'ın şiirlerine denk gelmiştim ama kitabını okumadım henüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde Mithat Cemal Kuntay'ın, Üç İstanbul kitabı hakkındaki kısa özet size faydalı olabilir Burcu hanım.Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Uzun zamandır kütüphanemde bekleyen bir kitap. Bir türlü cesaret edip başlayamamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de Mithat Cemal Kuntay'ın, Üç İstanbul kitabının çok akıcı olduğunu söyleyemem. Çok teşekkürler Kitaplara Kaçanlar.:)

      Sil
  6. Çok sürükleyiciymiş, okumak istiyorum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mithat Cemal Kuntay'ın, Üç İstanbul kitabı beğenmenizden dolayı çok mutlu oldum. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. everest, martı, epsilon vs. ıvır zıvır yayınları görmekten yorulmuştum. ne güzel klasiklerimiz var.. ve ne güzel ki bunlara odaklanabilen blog yazarlarımız varmış, tanışmış olduk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, değerlendirmeleriniz çok güzel. Klasiklerimiz hakkındaki görüşlerinize de sonuna kadar katılmaktayım. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Valla adama üzüldüm şimdi bir aşağı bir yukarı en son hastalığıda kötü olmuş baya merak uyandırı bir hikayesi var üç istanbul tanıtımı için teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım Mithat Cemal Kuntay'ın, Üç İstanbul kitabı hakkındaki kısa özet size bir fikir vermiştir. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Çok hoş ve güzel duruyor:)Not alıyorum.

    YanıtlaSil
  10. Doğrusu bu kitabın filminin yapıldığını bilmiyordum. Başka bir arkadaşımız da yazmış filminin olduğunu. Değerli yorumlar için çok teşekkürler Müfred.:)

    YanıtlaSil
  11. Üç İstanbul dediğiniz gibi yanlış Batılılaşma hakkında yazılan önemli bir eser. Okumayanlar kesinlikle okusunlar. Yine güzel bir tavsiye vermişsiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mithat Cemal Kuntay'ın, Üç İstanbul kitabı hakkındaki edebi değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  12. Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları romanını andırıyor konusu. O da yazarın bana göre en iyi kitaplarından biriydi.

    YanıtlaSil
  13. Okudum ancak beklentimin altındaydı :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşlerinizle bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.

      Sil
  14. II.Abdülhamit, İttihat ve Terakki ile İstanbul'un işgali dönemini daha iyi anlatan bir roman yok bence.Keşke yazar başka romanlar da yazsaymış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler Kalemucu.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.