Bir Tereddüdün Romanı - EĞİTİM PINARI

Bir Tereddüdün Romanı



Bir Tereddudun Romani, Peyami Safa
Bir Tereddüdün Romanı


Bir Tereddüdün Romanı, yazar Peyami Safa’nın psikolojik tahliller barındıran kitabıdır. Raif, arkadaşı Mualla’ya okuması için bir kitap verir. Mualla, Raif’in verdiği kitabı beğenmez, çünkü kitap sıkıcı bir kitaptır. Kitabın ölümden bahsetmesi Mualla’yı oldukça sıkmıştır. Mualla, kitaptan hoşlanmasa da yine de kitabı sonuna kadar okumaya düşünmektedir.

Raif, kitabın yazarını tanıdığını istemesi halinde Mualla ile yazarı tanıştırabileceğini söyler. Mualla kitabı okurken kitabın yazarı hakkında zihin yormaya başlamıştır.

Tanışma günü geldiğinde yazar Mualla’yı çok beğenir. İlerleyen zamanlarda Mualla’ ya evlenme teklif eder. Mualla ise bu teklife mesafeli yaklaşarak; daha sonra karar vereceğini söyler.

Yazar, bir otel odasında kalmakta, insanları gözlemleyerek eserlerini yazmaktadır. Bir gün Vildan adında varlıklı, güzel bir kadın gelerek yazar ile tanışmak ister. Aslında İtalya’da yaşamakta olan bu kadın kocasını bırakarak Türkiye’ye kaçmıştır.

Yazar, kadına ilgi gösterir. Vildan ile birkaç defa görüşürler. Vildan yazar ile sürekli görüşmeye çalışmaktadır. Ancak yazar Vildan’ın ilgisine karşılık vermemeye çalışır.

Vildan, yazara hayatta yaşadığı zorlukları, kendisini kimsenin desteklemediğini, yaşama amacının kalmadığını anlatır. Yazarı evine davet eder ve onun için hazırladığı odada kalmasını ister. Yazar bu isteğini kabul etmezse intihar edeceğini söyler. Yazar bu blöfe inanmaz uzun süre onu arayıp sormaz. Bir gece arabanın içinde sarhoş bir kadının olduğunu söylerler. Yazar gittiğinde arabanın içindeki kadının Vildan olduğunu görür.

Vildan’ın durumuna üzülen yazar onun evine gider. Birlikte nitelikli zaman geçirirler. Vildan yazara başından geçen tüm olayları en ince ayrıntısına kadar anlatır.

Yazar, Vildan ile artık görüşmemeyi düşünür. Ancak iki gün sonra merak ederek Vildan’ın evine gittiğinde Vildan’ın evinin boşaltıldığını, Vildan’ın Avrupa’ya gittiğini üzülerek öğrenir. Yazar Vildan’ı da kitabına konu olan ve yok olup giden kadınlardan birisi olarak düşünmektedir.

Peyami Safa’nın psikolojik yönü ağır basan Bir Tereddüdün Romanı isimli eseri hem romantizm barındırması hem de toplumsal olaylara parmak basması açısından okuma listesine eklenmeyi hak eden eserler arasındadır.
 Görseller:dr.com.tr


Bir Tereddüdün Romanı Bir Tereddüdün Romanı Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 30, 2020 Rating: 5

14 yorum:

  1. Bu kitabı okuldayken okumuştum ama Türk yazarları yeniden okuyacağımdan listemde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peyami Safa’nın Bir Tereddüdün Romanı isimli eseri defalarca okunmayı hak ediyor bence de.

      Sil
  2. Güzel bir roman.. Emeğinize teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Peyami Safa’nın Bir Tereddüdün Romanı isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  3. Peyami Safa' yı hiç okumadım ama 9. Hariciye Koğuşu filmi yapıldı. Cingöz Recai' nin de filmi tekrar gündemde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peyami Safa’nın Bir Tereddüdün Romanı isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  4. Mutlaka okunmalı, güzel bir inceleme olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Tereddüdün Romanı isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  5. Peyami Safa'nın okumak için kitaplarını araştırırken bu yazıya rastladım tam da istediğim gibi. Yine bilgilendirici bir yazı olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Size faydalı olmak çok güzel bir duygudur Aybüke Hanım. Çok teşekkürler.:)

      Sil
  6. Listemde var ama bir türlü okuyamadım, sanki daha önceden bu kitapla ilgili bir ödevim de vardı şimdi hatırladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peyami Safa’nın Bir Tereddüdün Romanı isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Hatice Hanım.:)

      Sil
  7. Peyami Safa edebiyatımızın en iyilerindendir. Ben Yalnızız romanını da çok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peyami Safa hakkındaki değerlendirmelerinize sonuna kadar katılıyorum. Ziyaret için çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.