Çakırcalı Efe - EĞİTİM PINARI

Çakırcalı Efe


Çakircali Efe romani, Yasar Kemal
Çakırcalı Efe


Yaşar Kemal’in Çakırcalı Efe
isimli eseri Osmanlı Devleti’ndeki eşkiyalık gerçeğini anlatan bir eserdir. Çakırcalı Efe, Osmanlı Devletine baş kaldıran bir eşkıyadır. Yönetime baş kaldırmakla beraber, fakir fukarayı da koruyup kollamaktadır.

Çakırcalı Efe, 1800 lü yıllarda İzmir’de dünyaya gelmiştir. Çakırcalı Efe’nin babası da geçmişte eşkiyalık yapmış bir insandır. Osmanlı Devleti Çakırcalı Efe’nin babasını ani bir baskın sonucu öldürtmüştür. Çakırcalı Efe’nin babasını öldüren Osmanlı Komutanının ismi Boşnak Hasan’dır. Babasının öldürülmesine şahit olan Çakırcalı Efe, o dönem on-on bir yaşlarında küçük bir çocuktur. Babasının ölümü Çakırcalı Efe’de travma oluşturmuştur.

Çakırcalı Efe geçmişte bir dönem tütün kaçakçılığı gibi bazı işlerle iştigal eder. Daha sonra eşkıyalık yapmaya devam etmiştir. Devlet tarafından yakalanarak hapse atılan Çakırcalı Efe, daha sonra delil yetersizliğinden dolayı serbest bırakılır.

Osmanlı komutanı Boşnak Hasan, Çakırcalı Efe’nin bir gün başına bela olacağını bilmektedir. Bundan dolayı Çakırcalıyı yok etmek için elinden geleni yapmaya çalışmaktadır. Çakırcalı Efe ise Boşnak Hasan’ın yaptıklarının intikamını almak için fırsat kollamaktadır. Adamları ile dağa çıkan Çakırcalı Efe Osmanlı Devletine haber salarak kendisini yakalamasını ister.

Çakırcalı Efe, kendisini yakalamaya gelen Boşnak Hasan ve adamlarından pek çoğunu öldürür. Varlıklı kişilerden aldığını yoksullara dağıtan Çakırcalının ünü iyice yayılmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti ise Çakırcalı Efe ile baş etmekte çaresiz kalmış onu topluma kazandırmak için defalarca af çıkarmıştır.

Çakırcalı Efe, Yaşar Kemal’in önemli eserlerinden birisidir.  Yaşanmış bir olayı anlatması sebebi ile gerçekliği ve etkileyiciliği çok fazladır. Bu sebeple okuyucularına ciddi anlamda okuma zevki sunma kapasitesi olan bir eserdir.

Görseller:nadirkitap.com

Çakırcalı Efe Çakırcalı Efe Reviewed by EĞİTİM PINARI on Mart 02, 2020 Rating: 5

20 yorum:

  1. Yaşanmış hikayeleri ayrı bir seviyoruz hakikaten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşar Kemal’in Çakırcalı Efe isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Sosyolog Anne.:)

      Sil
  2. Yaşar Kemal gerçekten çok usta bir yazar. Emeğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşar Kemal’in Çakırcalı Efe isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Gizli pencere.:)

      Sil
  3. Yaşar Kemal; Türk Edebiyatında öykü, roman, deneme, şiir, çocuk romanı ve çevirileriyle katkı sağlamıştır. Eserleri pek çok dile çevrilmiş Türk edebiyat tarihinin önemli yazarlarındandır. Çakırcalı Efeyi'de çok iyi özetlemişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.:)

      Sil
  4. Bu kitabı daha önce duymamıştım. Okuduğum iyi oldu.Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşar Kemal’in Çakırcalı Efe isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler İncidennotlar.:)

      Sil
  5. çakırcalı ünlüüüü egede marmarada filan. bu kitabı okumadım ama başka kitaplarda okuduyduum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşar Kemal’in Çakırcalı Efe isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler deeptone, bu kitabı okumamış olmanıza çok şaşırdım doğrusu:)

      Sil
  6. Bu kitabı okumadım ama Yaşar Kemal' in kitapları çok akıcı ve güzeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  7. Güzel bir kitap.Değerli paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size yorum ile bana katkı sağladığınız için çok teşekkür ederim.:)

      Sil
  8. Yaşar Kemal'den sadece İnce Memed'i okudum :)) Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.:)))

      Sil
  9. Çakırcalı Efe, Yaşar Kemal'in başyapıtlarından sizde çok güzel özetlemişsiniz Fatih hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu nazik yorum için çok teşekkürler Yusuf Bey:)

      Sil
  10. Çakırcalı efe hatta adı da mehmet di sanırım filmlerini izledik gerçekten güzel bir eser ve sinemaya uyarlanmıştır güzel bilgilendirme ve hatırtlatma oldu teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için çok teşekkürler Engin Bey:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.