Aklını En İyi Şekilde Kullan - EĞİTİM PINARI

Aklını En İyi Şekilde Kullan





Aklini En İyi Sekilde Kullan, Tony Buzan
Aklını En İyi Şekilde Kullan

Daha önceki yazılarımda yazar Tony Buzan’ın çeşitli kitaplarını tanıtmıştım. Bu yazımda ise yazarın ‘’Aklını En İyi Şekilde Kullan’’ kitabını tanıtacağım. ‘’Beyniniz uyuyan bir dev gibidir.’’ Diyor Tony Buzan. Bu ilgi çekici kitabında beynimizi nasıl aktif bir şekilde kullanacağımızı 10 adımda anlatıyor.


Kitabın giriş kısmında beyninizi kullanma konusunda ne öğrendiğinizi ölçebileceğiniz bir test yer alıyor. Kitabın her bölümünde hatırlamanızı sağlayacak ‘’anahtar kelimelerle özet’’ kısmı yer alıyor.

1.    Beyniniz: Sağ beyin ve sol beyinden haberdar mısınız? Sağ beyin ritim, renk, hayal gücü gibi eylemleri idare etmektedir. Sol beyin de mantık, sözcükler, analiz gibi eylemleri idare eder. Sağ beyninizi ya da sol beyninizi aktif olarak kullanıyor olabilirsiniz. Burada önemli olan ikisini de aktif ve uyum içinde kullanmanızdır. Yazar bu bölümde buna dair önemli ipuçlarına yer veriyor.

2.    Hafızanız Düşündüğünüzden Daha İyi Durumda Olabilir: Yazar bu bölümde hafızanızı etkin kullanmaktan bahsediyor. Ama sadece bununla da kalmıyor, hatırlama ve akılda tutma için önemli teknikler sunuyor. Bilgi ne kadar sürede hafızaya alınır? Hafıza teknikleri nedir ve nasıl kullanılır? Gibi sorulara cevap vermeye çalışıyor.

3.    Dinleme: Bu bölümde duyma yeteneğinin gücünden bahsediliyor. Dinleme sırasında nasıl not alınır ve bu bilgiler nasıl akılda tutulur? Dikkat dağınıklığının nasıl önüne geçilir? Gibi sorular yanıtlanıyor ve verimli bir dinleme için bazı teknikler yer alıyor.

4.    Gözlerinizi Kullanma ve Onlarla İlgilenme: Gözlerinizle ilgili bilmedikleriniz neler olabilir? Şaşırmaya hazır mısınız? Gözlerimiz biyolojik mühendisliğin bir mucizesidir. Her bir gözün arkasında 150 milyon ayrı ışık alıcısı vardır. Bu alıcılar saniyede milyarlarca fotonu işleyebilir. Göz koordinasyonunu geliştirmek için, daha iyi ve keskin bir görüş için ve gözlerinizin önemini kavramak için bu bölümü okumalısınız.

5.    Hızlı ve Etkili Okuma: Hızlı okumanın önemini hepimiz biliyoruz. Yanlış okuma, göz tembelliği ve içten seslendirme gibi problemleri kökten çözen ‘’rehber ile okuma’’ yöntemini mutlaka denemelisiniz. Bundan kısaca bahsedecek olursak: Bir kalem aracılığıyla (işaret parmağınız da olur) satırların altından hızlıca soldan sağa gözlerinize rehberlik ediyorsunuz. Bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz.

6.    Not Alma ve Hızlı Yazma: Daha önceden bahsettiğimiz zihin haritaları tekniğiyle not alma ve hızlı yazma konusunda kendinizi geliştirmeniz mümkün. Bu bölümde bundan bahsediliyor.

7.    Yaratıcılık: Yaratıcı zekâ nedir? Nasıl daha yaratıcı olabilirsiniz? Bu bölümde bu soruların cevabını alacak ve zihin haritalarını kullanarak yaratıcılık konusunda beyninizi aktif edeceksiniz. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz sitemizdeki ‘’ Yaratıcı Zekanın Gücü’’ isimli kitap tanıtımını okuyabilirsiniz.

8.    Matematiğe Yatkınlık: Matematikten korkuyor musunuz? Artık korkmanıza gerek yok. Bu bölümde beyninizin matematiğe yatkınlığından bahsediliyor. Temel matematik becerilerinin üzerinde durulmuş. Dört işleme farklı bir bakış açısı getiren yazar, bu konuda iyi iş çıkarmış.

9.    Mantık ve Çözümleme: Bu bölümü okuduktan sonra mantıksız düşünceleri tespit edip bunları çözümlemeyi ve çürütmeyi öğreneceksiniz.

10.                      Aile ve Grup Çalışması: Grup çalışması, motivasyonunuzu ve öğrenme isteğinizi artırır. Bu son bölümde grup çalışması için bir uygulama planı yer alıyor. Özellikle öğrenciler ve aileler için birlikte çalışma konusunda işe yarar ipuçları anlatılıyor.

Tony Buzan’ın ‘’Aklını En İyi Şekilde Kullan’’ kitabı hakkında kısa bir tanıtım yapmaya çalıştım. Kitaptaki yöntemlerin sizlere faydalı olmasını ümit ediyorum.
Görseller:dr.com.tr
Aklını En İyi Şekilde Kullan Aklını En İyi Şekilde Kullan Reviewed by EĞİTİM PINARI on Temmuz 20, 2020 Rating: 5

6 yorum:

  1. Fatih bey,çok güzel bir kitaba benziyor..Yazınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, tanıtımı beğenmeniz beni çok mutlu etti Nilay Hanım. Çok teşekkürler.:)

      Sil
  2. Harika bilgiler, teşekkürler, daha fazlası için kitabı alıp okumak lazım ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da bahsettiğiniz gibi Yıldız Hanım. Doğru söze ne denir? Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Kişisel gelişim kategorisinde bir çok kitap okudum, beyin gücü gelişimi ve kişisel gelişim hususunda da yerli bir çok yazarımız da mevcut, güzel bir kitap olduğu kesin güzel konulara değinmiş, günümüzde herkesin zamanla yarıştığını söylemek yalan olmaz bu yüzden hızlı okuma gerçekten önemli bir yeti, güzel bir değerlendirme olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tony Buzan’ın ‘’Aklını En İyi Şekilde Kullan’’ kitabı hakkında yapmış olduğunuz değerli yorumlar için çok teşekkürler:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.