Devlet Kuşu - EĞİTİM PINARI

Devlet Kuşu





Devlet Kusu, Orhan Kemal, kitap tanitimi
Devlet Kuşu


Bu yazımda yine fazlasıyla toplumsal mesajlar barındıran bir eseri tanıtmak istiyorum. Eser, Orhan Kemal’in Devlet Kuşu isimli romanıdır. 
Orhan Kemal, Devlet Kuşu isimli eserinde aşkı ve ilkeleri arasında sıkışan yoksul bir gencin dramını gözler önüne sermeye gayret göstermiştir. Eserimizin kısa özeti ise aşağıda belirtildiği şekildedir.

Eserimizin başkahramanı Mustafa, iş bulamadığı için sokaklarda aylak aylak gezmekte olan bir gençtir. Mustafa, komşu kızı Aynur’a aşıktır. Ancak işi olmadığı için Aynur’a açılamaz. Çünkü Aynur’un işsiz bir gençle evlilik istemeyeceğini düşünmektedir.

Mustafa’nın mahallesinde Zülfikar isminde karaborsacı bir adam inşaat yapmaya başlamıştır. Bu kişinin çirkin kızı Mustafa’yı görür ve ona aşık olur. Zülfikar, Mustafa’yı kızı ile evlendirmek için her yolu denemiştir.

Zülfikar’ın kızı ile evlenmek istemeyen Mustafa, hem işsizliğin verdiği çaresizlik hem de annesinin baskısına dayanamayarak sonunda bu evliliği kabul etmek zorunda kalmıştır.

Kısa yoldan zengin olma hayalleri başlangıçta Mustafa’ya cazip gelse de daha sonra bu durumdan çok rahatsız olur. Mustafa kendisini kullanılmış bir insan olarak düşünmektedir.

Başkalarının sırtından geçinmenin uyanıklık olarak algılandığı Orhan Kemal’in Devlet Kuşu romanı toplumsal ön kabulleri yansıtması adına hatırı sayılır eserler arasındadır diyebiliriz.



Devlet Kuşu Devlet Kuşu Reviewed by EĞİTİM PINARI on Temmuz 06, 2020 Rating: 5

7 yorum:

  1. Toplumsal mesaj içeriği olan güzel bir eser... Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Kemal’in Devlet Kuşu romanı hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Ebemkuşağı.:)

      Sil
  2. Orhan Kemal'in güzel bir eserini tanıtmışsınız Fatih Bey. EMeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Yıldız Hanım. Orhan Kemal’in Devlet Kuşu romanı hakkındaki değerlendirmelerinize sonuna kadar katılmaktayım. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Açıkçası okuduğum bir kitap değil, ama metin gayet açıklayıcı olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, size faydalı olmak çok güzel bir duygudur Cömert Bilge.:)

      Sil
  4. Yazıyı beğenmeniz çok güzel; çok teşekkürler İlkay.:)

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.