Hatasız Kul Olmaz - EĞİTİM PINARI

Hatasız Kul Olmaz

 

kısa hikayeler
Hatasız Kul Olmaz


Küçük bir köyde, Murat adında genç bir delikanlı yaşardı. Murat, dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla tanınan bir insandı. Ancak, herkesin hayran olduğu bu genç adam, mükemmeliyetçi bir yapıya sahipti. Hatasız olmanın, her şeyi en iyi şekilde yapmanın tek yol olduğuna inanırdı. Murat’ın hedefi, her alanda en iyisi olmaktı.

Bir gün, köyün yaşlı ve bilge kişisi olan Dede Hasan, Murat’ı yanına çağırdı. “Murat evladım, seninle konuşmam gereken önemli bir konu var,” dedi Dede Hasan. Murat, yaşlı adamın sözlerine her zaman büyük değer verirdi, bu yüzden hemen ona kulak kesildi.

“Murat,” diye başladı Dede Hasan, “Hatasız kul olmaz, bunu bilmelisin. Her insan hata yapar. Bu bizim doğamızda var. Hatalarımızdan ders alarak büyür ve olgunlaşırız.”

Murat şaşırmıştı. “Ama Dede Hasan, ben hata yapmaktan korkuyorum. İnsanlar benimle dalga geçer, başarısızlığım herkesin diline düşer,” dedi.

Dede Hasan gülümsedi. “Sana bir hikaye anlatayım,” dedi ve anlatmaya başladı.


Yıllar önce, köyün hemen dışında, bir ustalıkla yapılmış küçük bir dükkan vardı. Bu dükkanın sahibi, Hacı Ali adında yaşlı bir zanaatkardı. Hacı Ali, marangozluk sanatında ustalaşmış, her yaptığı iş kusursuz olan biriydi. Onun yaptığı mobilyalar köyde ve çevrede çok meşhurdu. Ancak bir gün, dükkanına genç bir çırak olan Ahmet'i aldı. Ahmet, Hacı Ali'nin tüm sırlarını öğrenmek, onun gibi usta bir marangoz olmak istiyordu.

Ahmet, her işinde mükemmel olmaya çalışıyordu. Hacı Ali'nin yaptığı her işi kopyalamaya, onun seviyesine ulaşmaya çalışıyordu. Ancak Ahmet ne kadar çabalasa da her zaman küçük hatalar yapıyordu. Bir gün, Ahmet büyük bir hayal kırıklığı içinde, “Hacı Ali, ben asla senin kadar iyi olamayacağım. Ne yaparsam yapayım, hep bir hata yapıyorum,” dedi.

Hacı Ali, Ahmet'in yanına oturdu ve ona şu sözleri söyledi: “Ahmet, hatasız kul olmaz. Herkes hata yapar. Ben de senin yaşındayken çok hata yaptım. Ama bu hatalar beni bugünkü Hacı Ali yaptı. Hatalarını kucakla, onlardan öğren. Çünkü her hatanın içinde bir ders vardır.”

Ahmet, Hacı Ali’nin sözlerini düşündü ve anlamaya başladı. Hatalarının onu daha iyi bir marangoz yaptığını fark etti. Hatalarından ders aldıkça, giderek daha az hata yapmaya başladı. Ve bir gün, Ahmet de köyün en iyi marangozlarından biri oldu. Hacı Ali’nin öğrettiği gibi, hatalarından ders alarak büyüdü.


Dede Hasan hikayesini bitirip Murat’a baktı. “Gördün mü evladım, hatalar seni geliştirir. Mükemmel olmaya çalışmak yerine, hatalarından ders almayı öğrenmelisin.”

Murat, Dede Hasan’ın sözlerinden çok etkilenmişti. Bu sözler onun için bir dönüm noktası oldu. Artık hata yapmaktan korkmamaya, hatalarını kucaklamaya karar verdi.

Bir süre sonra, Murat kendi küçük çiftliğini kurdu. İlk başlarda işler istediği gibi gitmedi, birçok hata yaptı. Ama her hatasında yeni bir şey öğrendi. Zamanla çiftliğini büyüttü, daha başarılı oldu. Köydeki insanlar Murat’ın azmini ve öğrenme isteğini takdirle izliyordu.

Günlerden bir gün, köye bir heyet geldi. Bu heyet, başarılı çiftçileri ödüllendirmek için köy köy geziyordu. Murat’ın başarıları dilden dile dolaşmış, heyet de onun çiftliğini ziyaret etmek istemişti. Heyet, Murat’ın çalışkanlığını ve hatalarından ders alarak büyüdüğünü öğrenince ona büyük bir ödül verdi.

Murat, ödülünü alırken Dede Hasan’ın sözlerini hatırladı ve içinden şunu geçirdi: “Hatasız kul olmaz.” Bu söz, onun yaşam felsefesi haline gelmişti. Hatalarından korkmadan, onlardan ders alarak yaşamayı öğrenmişti.

Murat’ın hikayesi, köydeki diğer gençler için de büyük bir ders oldu. Onlar da hatalarından ders almayı, mükemmel olmaya çalışmak yerine gelişmeye odaklanmayı öğrendiler. Ve böylece, köydeki herkes Murat’ın hikayesinden bir şeyler öğrendi.

Görseller:pexels.com.tr

 


Hatasız Kul Olmaz Hatasız Kul Olmaz Reviewed by EĞİTİM PINARI on Haziran 13, 2024 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.