Bir Öğretmen Soruyor
Bir Öğretmen Soruyor |
Sınıfa yeni giren bir öğretmen öğrencilerine neler sorar? Aslında sorular her öğretmene göre farklılıklar gösteriyor olsa da günümüzde sorular klasiktir;
** Annen/baban ne iş yapıyor?
** Nerelisin?
** Kaç kardeşin var?
** Nerede kalıyorsun?
Oysa bu sorulardan daha ziyade bir öğretmen yeni
girdiği bir sınıfa yukarıdaki sorulara ilave olarak şunları da sormalıdır:
Bir
Öğretmen Soruyor
** Okulu seviyor musun?
** Dersler hakkında ne düşünüyorsun?
** Sevdiğin derslere nasıl çalışıyorsun?
** Sevmediğin veya anlayamadığın dersler hakkında
neler yapman gerektiğini biliyor musun?
** Okulda bir problem yaşıyor musun?
** Okulda bir problem yaşadığında neler yapman
gerektiğini biliyor musun?
** Bu okuldan ne bekliyorsun, okulu bitirdiğinde okul
sana ne katmış olacak?
** Okulu bitirdiğinde nasıl bir insan olacaksın?
** ileriye dönük bir hedefin var mı?
** Bu hedefine ulaşmak için neler yapman gerektiğini
biliyor musun?
** Verimli ders çalışma yöntemlerini biliyor musun?
** İleride ulaşmak istediğin meslekle ilgili
hayaller kuruyor musun?
** Seni diğer arkadaşlarından ayıracak bir özelliğin
var mı?
** Başkalarından bir adım ileride olmak için bir çaba
içinde misin?
** Bahsettiğin konuda bir arzun varsa bunu nasıl
yapacağını veya kimden yardım alacağını biliyor musun?
** Kendi kendine öğrenme yöntem ve tekniklerini
biliyor musun?
** Kaza eseri ıssız bir adaya düşsen ve yanında
interneti olan akıllı telefonundan başka bir şey olmasa neler yapardın, ihtiyaçlarını giderme
konusunda akıllı telefonunu nasıl kullanırdın?
Bir
öğretmen soruyor başlığı ile öğrencilerimizin nitelikli
bir eğitim yapmaları ve kendi kendine öğrenme yöntemlerini keşfetmeleri için
bazı sorular hazırladım. Amacım; bu konuda sadece küçük bir farkındalık
oluşturabilmekti. Bu soruları sadece rehberlik öğretmenlerinin sormasını beklemeden her öğretmen öğrencilerine sormalıdır. Okuyucularımdan akıllarına gelen başka soruları yorumlara yazarak bana katkı sağlamalarını beklerim.
Bir Öğretmen Soruyor
Reviewed by EĞİTİM PINARI
on
Kasım 02, 2019
Rating:
çok güzel bir içerik
YanıtlaSilBeğenmenize çok sevindim. Teşekkürler.
Silİlk klasik sorular haricinde, öğrencisini daha iyi tanıyabilmek adına başkaca soru soranını ne gördüm ne duydum Fatih bey. Tabi şimdi Rehberlik öğretmenleri bu açığı kapatıyorlar ama sınıf öğretmenlerinin sizin yazdığınız soruları sorarak, öğrencileriyle ayrıntılı bir iletişim kurması ne iyi olur. Emeğinize sağlık :)
YanıtlaSilVermiş olduğunuz fikirler çok güzel. Teşekkür ederim.
SilVerimli ders çalışma yöntemlerini biliyor musun 👍🏻⭐
YanıtlaSilEn çok bu soruyu beğenmişe benziyorsunuz galiba. Teşekkürler.
SilOldum olası ilk soruları sevmem. Aslında dediğiniz gibi sorular sorulsa daha iyi. Öğretmen sormasına rağmen ne kadarını aklında tutabiliyor acaba? Benim anne-babamın mesleğini sırf sormuş olmak için sormamalı.
YanıtlaSilBelki de dediğiniz gibi öğretmenler bazı soruları sırf sormuş olmak yani iletişimi başlatmak amacı ile soruyor olabilirler. Teşekkürler.
SilBiz danışmanlar da doğru soruyu sormayı çok önemseriz.Çocuk yetiştiren öğretmenlerin de doğru soru sorması çok önemli.
YanıtlaSilTeşekkürler :)
Bahsettiğiniz gibi doğru soruları sormak çok önemli fakat ondan daha önemli olanı ise; bu soruların içini doldurabilecek faaliyetler yapabilmektir. Çok teşekkürler.
SilIkinci gruptaki sorular sanki daha sonra yavaş yavaş sorulabilir gibi geldi bana ilk gün pek doğru yanıtlar gelmez
YanıtlaSilTabii ki, bu sorular eğitim öğretim yılına yayılmalı ve soruların gerektirdiği faaliyetler de yapılmaya çalışılmalıdır. Çok teşekkürler.
Silben şu ara çocukların ne izlediklerini öğrenmek isterdim, ne izliyorsun ordaki hangi karakter sence ilgi çekici neden
YanıtlaSilkendilerini izledikleriyle özdeşleştirdiklerini düşünüyorum çocukların naçizane fikrimce
Zaten yazının sonunda okuyucularımdan akıllarına gelen soruları yazarak bana katkı sağlamalarını istemiştim. Sorulardan birisi de, ''Ne izliyorsunuz ve izlediklerinizden nasıl etkileniyorsunuz?'' olabilir.Yorumlarınız ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
SilOrtaokulda ücretli öğretmenlik yaptığım dönemde, ilk derse girdiğimde öğrencilerden "Öğretmenim anne babamızın ne iş yaptığını, nereli olduğumuzu anlatmayacak mıyız?" tepkisi alıyordum:) O kadar alışmışlar.
YanıtlaSilGenelde bu sorular klasik sorular olduğundan olabilir. Çok teşekkürler.
SilGüzel sorular ...Aynı zamanda bu sorular öğrencinin kendini sorgulamasına ve öz eleştiri yapmasına olanak veriyor.
YanıtlaSilTeşekkürler öğretmenim
Eğitim konusunda Bildiğim EN İYİ rehbersiniz.
Ne güzel yorumlar bunlar Sibel Hanım. Çok kibarsınız. Güzel yorumlarınızla bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.
SilÇok teşekkürler, bu güzel yorumlardan dolayı.
YanıtlaSilivit güzel sorulaar :) son yazımın konusu ilgini çekebilir. bence sen de yaz bu konuda. daha önce ağaç ev sohbetlerine katılmadın ama bu defakine katıl benceee :) bu hafta içinde istediğin zaman yazabilirsiiin :)
YanıtlaSilAslında bahsettiğiniz etkinliklere katılmayı istemiyor değilim. Ancak ben bu aralar biraz gündemin gerisinde kaldım. yetişemedim size. Teklif için teşekkür ederim. Hazırlayabilirsem katılmayı düşünürüm. Çok teşekkürler.
SilHer yazınıza yorum atamıyorum ama gerçekten öğretmenler için harika bir blogunuz var. Bu yazıyı ise ekstra sevdiğimi belirteyim.
YanıtlaSilBu güzel yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim Gonca Hanım. O halde blogumu öğretmen arkadaşlarınıza tavsiye etmenizi sizden rica ediyorum.
SilBu soruların bir kısmını ankette hazır etmiştim ama aklıma gelmeyen diğerlerini de yazacağım. Teşekkürler.
YanıtlaSilSizin ankette mevcut olan ancak burada olmayan sorulardan da yorumlara ekleyebilirsiniz Hatice Hanım. Çok teşekkür ederim.
Sililk sorular için başlık 'kesinlikle sorulmaması gerekenler ' olmalı.
YanıtlaSil2. olarak ta eğer branş dersi ise bu ders için benden beklediğini sorardım bu senenin sonunda bu derste neyi biliyor/öğrenmiş olmak istersiniz?
Branş dersleri için '' Yıl sonunda bu dersten neyi öğrenmek isterdiniz?'' sorusunu da yazımıza ekleyebiliriz. Çok teşekkürler.
SilHem öğretmenler hem de öğrenciler için oldukça verimli içerikler üretiyorsunuz, kaleminize yüreğinize sağlık. Öğretmenler diğer insanlardan her zaman bir adım önde olmalı, daha yaratıcı, üretken fikirlere sahip olmalı, değil mi? Nihayetinde insan yetiştiren, dolayısıyla toplumu şekilendiren en önemli mesleklerden biri (hatta en önemlisi) bu. Ne diyor Mustafa Kemal, " Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır." Ne mutlu bu sözü gerçek manada idrak eden sizin gibi değerli eğitimcilere :) Yukarıda bahsettiğiniz sorular ve daha fazlasının sorulması için sanırım eğitim anlayışının monologdan çıkarılıp diyaloğa dönüşmesi gerekiyor. Hepimiz biliyoruz ki, okullardaki eğitim diyalogdan epey uzak (öğretmen konuşur, öğrenci dinler...)Elbette önce dinlemek şart ama sadece dinlemek değil...
YanıtlaSilDeğerli paylaşımınız için çok teşekkürler Fatih Bey.
Rica ederim. Ben de size böyle güzel yorumlarla bana katkı sağladığımız için çok teşekkür ederim Deniz Hanım sevgilerle.
Silayol bunu daha yeni okuduk yaa. yazılar mı karışıyoooo :) ay en eski yazılarını bariii yeniden yayınla yaniiii yeni yazı yazamadığın zaman yanii :)
YanıtlaSilBu yazıları yazıya sıkıştığımdan dolayı yayına almadım. 'Öğretmenler Günü'nün Kasım Ayında olması sebebi ile meslekle alakalı yazmış olduğum yazıların çoğunluğunu manşete taşıdım. Amacım: Öğretmenlik mesleği hakkında küçükte olsa bir farkındalık oluşturabilmekti. Çok teşekkürler.
SilTahminim sizde öğretmensiniz ,bence öğrencileriniz çok şanslı.
YanıtlaSilDeğerli yorumlarla bana katkı sağlamanızdan dolayı çok teşekkürler.
SilÖğretmenlerin annen- baban ne iş yapıyor sorusunu hiç doğru bulmuyorum. Ya da böyle direk ailevi- kişisel soruları.. İlk etapta biraz özgüven kırıcı ve kutuplaştırıcı olabiliyor çocuklar arasında. Daha faydalı olabileceği bir sürü soru varken bana biraz art niyetli geliyor bu soru.Öğrenince ne oluyor onu da anlamadım. Okul hakkında yazıda da belirttiğiniz gibi çok mühim sorular var. Yine çok bilgilendirici bir yazı olmuş. :)
YanıtlaSilBu güzel değerlendirmeler ve ziyaret için çok teşekkürler Aybüke Hanım:)
Sil