Mazeretin Varsa Sen Yoksun - EĞİTİM PINARI

Mazeretin Varsa Sen Yoksun




Mazeretin Varsa Sen Yoksun, deneme, basari, basarisizlik
Mazeretin Varsa Sen Yoksun


Mazeretsiz insan olmaz; az veya çok her insanın mazereti vardır. Ancak ‘’Mazeretin varsa sen yoksun.’’ Derdi dedem. Bu sözün anlamını çok düşündüm. Ne demek ‘’mazeretin varsa sen yoksun?’’ Şimdi hayat ömrümden yılları birer birer alıp götürürken bu sözün anlamı bir parça kavramaya başladım sanki.

Hayatta gerçekten mazereti olan insanlar var, bir de mazeretlerin arkasına sığınan insanlar var. Kimin ne derece mazereti olduğunu ancak kişinin kendisi bilir. Gel gör ki, kendi sorumluluğunda olan işlerde mazeret üreten insanlar başarıyı bir türlü yakalayamazlar. Yani mazereti olan insanlar başarılı olamadıklarından yok hükmünde sayılırlar. Gerçek başarıya ulaşabilmek için her türlü mazeretten kurtulmak gerekir.

Kişisel başarıya ulaşmak isteyen her insan mazeretlere sığınmaktan vazgeçmeli, yani mazeretsizliği yöntem haline getirebilmelidir. Kişi karşılaştığı her problemin bir çözümü olduğunu kabul etmeli ve bu düşünce ile yoluna yılmadan devam etmelidir. Böyle bir düşünce kişinin kendi içindeki kişisel bütünlüğü ile de alakalıdır.

Kısacası karşılaştığımız problemler karşısında mazeret bulma kolaycılığına kaçmak bizi etkisizleştirir, verimimizi düşürür. Yani yok eder. Galiba dedem; ‘’Mazeretin varsa sen yoksun.’’ Derken bunu kastetmek istemişti. Ben ise, dedemin anlattıklarını bir dönem hikaye gibi dinlemiştim.
 
Görseller:nlphaber.com


Mazeretin Varsa Sen Yoksun Mazeretin Varsa Sen Yoksun Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 21, 2019 Rating: 5

33 yorum:

  1. Dedeniz ne kadar haklıymış, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Teşekkürler Lady Wednesday, yorum ve ziyaret için.

      Sil
  2. Mükemmel bir yazı kalemine sağlık editör...
    Tek bir şeye ihtiyacımız var o da mazeret arkasına sığınmayıp çalışmak.çok çalışmak..
    "Oturarak başarıya ulaşmış tek canlı tavuktur" derdi annem,

    Babam ise "hiç kimse başarı merdivenlerini eli cebinde tırmanmamıştır"derdi
    Ne kadar haklılar şimdi daha iyi anlıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneniz ve babanız okumuş insanlarmış anlaşılan Sibel Hanım. Düşünürlerin harika sözlerini size öğretmişler. Ne mutlu onlara ve ne mutlu size ki, böyle anne ve babaya sahipsiniz. Yine çok değerli bir yorum yaparak bana destek oldunuz. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Ne hoş bir sayfanız var,
    bilgilerle,eğitimlerle dolu
    sevdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum. O halde sizi daima blogumda görmekten mutluluk duyacağım. Sevgilerle:))

      Sil
  4. Geçerli bir mazeret değilse, evet yoksundur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana katılmanız beni çok mutlu etti. Teşekkürler lovehouse.:)

      Sil
  5. Ne kadar doğru söylemiş dedeniz👍Mazeret insanların konu ne olursa olsun kaçmak, saklanmak, haklı çıkmak ve bazen de erteleyerek kendilerine yeni bir mazeret için zaman yaratmak adına sığındıkları bir liman.. Ama o limana sığınmaya alışınca bir süre sonra demirlemek zorunda kalıyor ve gerçekten yok oluyor, kendilerini bulamayacak noktaya geliyorlar 🤨Emeğinize sağlık😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tespitleriniz çok yerinde. Mazeret bulma tembelliğine alışınca oradan bir türlü kurtulamıyor insan. Ziyaret ve bu güzel yorum için çok teşekkürler.

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim 🤗

      Sil
  6. Mazaret mi bahane mi onu bilip ona gore yaklaşmak lazım mazaret gerçek ise onu çözme yoluna gitmeliyiz mazaret üretme demeden önce, çünkü kişinin gerçekten tek başına çözemediği bir sorunu olup bu işini yapmasına engel oluyor olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz gibi kişinin gerçekten de haklı bir mazereti olabilir ve mazeretini tek başına da çözemeyebilir. Tüm bunları anlayışla karşılamakla beraber ben bir yöntem geliştirmekten bahsediyorum Sevkoz Hanım. Öncelikle kişi üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeli ondan sonra problemini çözemiyorsa; başka insanlardan yardım alma aşamasına geçmelidir. Güzel yorumunuz bana çok şey kattı. Teşekkürler.

      Sil
  7. Ne kadar doğru bir sözmüş, ben de kendi kendime tekrarlayayım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrarlamak faydalı olabilir ama ondan önce mazeretsizliği yöntem haline getirmek daha faydalı olacaktır diye düşünmekteyim. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Eski topraklar bir başka onlardan öğrendiklerimizle şimdi bizler çocuk yetiştiriyoruz umarım onlar kadar başarılı oluruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, eski topraklarım değerini takdir etmeden bu işin içinden çıkamayacak gibiyiz. Ancak kendimizi de hepten yok saymayalım bence. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. bahane yok çözüm var yüzleş diyosun yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle. Beni bir sen anladın şu alemde. Tebrik ederim.

      Sil
  10. Herkes aynı şartlarda savaşmıyor ve yaşamayan bilmez. Hani bizim insanımızda varya "Ben olsam şöyle yapardım" söylemi, söylerken o kadar kolay ki, önemli olan gerçekten o insanın yerine koyabilmek kendini. Tabi bu herşeye mazeret üretmek de kolaya kaçmak oluyor bir nebze, direnmek lazım biraz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, gerçekten de empati yapabilmek çok önemli Gökhan Bey, benim kastetmeye çalıştığım mesele mazeretlerden sıyrılmak ve sorumluluk almayı alışkanlık haline getirebilmektir. Çok teşekkürler.

      Sil
  11. Mazeretten nefret ederim trafik vardı şöyleydi böyleydi istemiyorum demek ya da kabahatini söylemek daha samimi geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz gibi samimi olmak daima İyidir. Çok teşekkürler.

      Sil
  12. Size katılıyorum; mazeretsizliği yaşam tarzı haline getirmek gerekir.

    YanıtlaSil
  13. Dedeniz kesinlikle haklıymış. Hiç bir sorun yoktur ki çözümü olmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de olaylara böyle bakmak, çok faydalı bir yöntemdir. Katkılar için çok teşekkürler Yunus Bey.:)

      Sil
  14. Eski toprakların hiç bir lafı yabana atılmamalı bence görmüşlük tecrübe çok farklı bir şey evet ne kadar çok mazeret üretirsek o kadar başarısız oluyoruz teşekkürler bu hoş yazı için saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Engin Bey, ben de sizin gibi eskilerin tecrübelerinin çok değerli olduğuna inanıyorum ve bu kibar yorumdan dolayı çok teşekkür ederim.:)

      Sil
  15. " Mazeretin varsa sen yoksun". Ne kadar anlamlı bir söz.. İnsanlar yersiz mazeretler üretmeyi seviyorlar. Sorumluluk almaktan mı kaçıyorlar, tembellik mi bilemem ama bence hayatta mazeretlere yer yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatta gerçekten de mazeretler var ancak bize düşen mazeretsizliği yöntem haline getirebilmektir. Çok teşekkürler.

      Sil
  16. Cesaretimiz yok yüzleşmeye. O yüzden de kaçıyoruz.

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.