Sevilen Öğretmenlerin Özellikleri - EĞİTİM PINARI

Sevilen Öğretmenlerin Özellikleri



ögetmen, empati, basari,egitim
Sevilen Öğretmenlerin Özellikleri

Sevilen öğretmenlerin özellikleri konusu gerçekten çok önemli bir konudur. Çünkü öğrencilerin öğretmenlerini sevmesi eğitimde başarı sağlamanın ön şartlarından birisidir.
Toplum olarak en zorlandığımız konulardan birisi de empati yapmaktır. Empati kavramı çok arzuladığımız ancak bir türlü beceri haline getiremediğimiz erdemlerdendir. 
Öğretmenlerin bir kısmı öğrencilik yıllarını unutarak öğrencilerin durumlarını anlamakta yetersiz kalabilirken; müdürler öğretmenlik günlerini unutup öğretmenin halinden anlamakta zorlanabilirler.
Oysa sağlıklı bir iletişim kurmanın ön şartı empati yapmak ve karşımızdaki insanların içinde bulundukları psikolojiden haberdar olmakla mümkündür. Bu anlamda öğretmenlerimiz öğrencilerin gönlünü kazanma yol ve yöntemlerini araştırmalı ve derslerinde verimi artırmalıdır.
Yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucunda sevilen öğretmenlerin özelliklerini tespit ederek sizler için sıraladık. İşte sizlere sevilen öğretmenlerin özelliklerinden bazıları:
-         Sevilen öğretmenler aynı zamanda seven öğretmenlerdir. Sevgi bulaşıcıdır derler. Öğrencilerimiz kendisini seven öğretmenleri algılamakta ve sevgilerine karşılık vermektedirler. Derslerde başarılı olmak isteyen öğretmenler öğrencilerine sevgi ile yaklaşan öğretmenlerdir.
-         Sevilen öğretmenler öğrencilerine dost gibi yaklaşan öğretmenlerdir. Öğrenciler okul ortamında başlarına gelen herhangi bir olumsuzluk karşısında hemen idareye veya öğrencilerin ailelerine giden öğretmenlerden pek hoşlanmazlar. Problemlerini çözme konusunda kendisine yardımcı olan öğretmenleri çok severler.
-         Sevilen öğretmenler öğrencilere arkadaş gibi yaklaşan öğretmenlerdir. Öğrenciler evde ebeveynleri, okulda idare ve öğretmenlerin bir kısmı tarafından küçük görülmekten sıkıldıkları için kendilerine bir büyük gibi değil de arkadaş gibi davranan öğretmenleri çok severler.
-         Öğrenciler toleranslı öğretmenleri çok severler. Öğrenciler yetişkinler gibi davranış gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıkları için zaman zaman istemsiz hatalar da yapabilirler. Bu durumlarda hataları fazla abartmayan ve kendilerine anlayışla yaklaşan öğretmenleri çok severler.
-         Öğrenciler adil öğretmenleri çok severler. Öğretmenler için sınıfta adil davranmak sınıf ortamının doğası gereği fazla kolay olmasa da nihayetinde adil öğretmenler öğrencilerin kalbinde taht kuran öğretmenlerdir.
-         Öğrenciler anne baba görünümlü öğretmenleri çok severler. Ülkemizin eğitim şartları bellidir ve ebeveynlerin tamamı arzulanan seviyede eğitimli değildir. Eğitim seviyesi düşük olan bazı ailelerde çocuklar anne baba sevgisinden mahrumdur ve maalesef bu tür çocukların bir kısmı ihtiyaç duyduğu sevgiyi öğretmenlerinden temin etmek isterler. Bu durumun farkında olan şefkatli öğretmenler öğrenciler tarafından çok sevilmektedir. 
-         Öğrenciler her an ulaşabilecekleri öğretmenleri çok severler. Sevilen öğretmen, öğretmenden bir adım ötesidir ve öğrenci için 7/24 ulaşılabilecek bir rehberdir. Öğrenciler okul dışında da kendilerine desteklerini esirgemeyen öğretmenleri çok severler.
Aslında sevilen ve sevilmeyen öğretmen ayrımı da pek hoş bir ayrım değildir. Sevilmeyen öğretmen yoktur. Yetişkin insanlarla görüştüğümüzde öğrencilik yıllarında kendilerini döven öğretmenleri bile sevgi ile anmaktan geri kalmazlar. Ancak öğretmenlik mesleğinin inceliklerine dikkat çekmek  için böyle bir ayrım yapmak yazımızın konusu gereği zorunluluk olmuştur.
Hasılı sevilen öğretmenlerin özellikleri saymakla bitmez. Önemli olan her öğretmenin sevilen öğretmen olma konusunda bir adım atarak çaba sergilemesidir. Çünkü öğrencileri sevmek ülkemizi sevmektir.
Görseller: https://unsplash.com/

Sevilen Öğretmenlerin Özellikleri Sevilen Öğretmenlerin Özellikleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Kasım 01, 2019 Rating: 5

4 yorum:

  1. Öğretmenlerimizin hakkını ödeyemeyiz hiçbir zaman. Elbette hepsi bizim için çok değerli. Ama içlerinden bazıları özellikle çok sevilirler. Benim de bir edebiyat öğretmenim vardı. Edebiyatı zaten çok severdim. Ama onun sayesinde yazma yeteneğimi geliştirdim. Teşekkürler bu değerli paylaşımlarınız için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Yazımı beğenmeniz beni mutlu etti, ben de size teşekkür ederim.

      Sil
  2. Öğretmenlik ne kadar önemli bir meslek. Hem sevilen hem de diğer yazınızda belirttiğiniz gibi iyi öğretmen olmak çok önemli. Aynı özelliklerde 2 çocuğu alın; bir tanesini sevilen öğretmen ve iyi öğretmen birinin eline teslim edin. Diğerini ise bu özellikleri taşımayan bir öğretmene teslim edin. Kesinlikle ortaya çıkacak olan bireyler arasında fark olacaktır. Ben bunu çok fazla örnek ile teşhis ettim Yazı için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fark yaratan öğretmen daima farkını hissettirir. Bu anlamda size katılıyorum Mehmet Bey, teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.