Yeşil Gece - EĞİTİM PINARI

Yeşil Gece




Yesil Gece romani, Resat Nuri Guntekin
Yeşil Gece


Reşat Nuri Güntekin
’in Yeşil Gece isimli romanında çağdaş eğitimine vurgu yapılmaya çalışılmıştır. Şahin Bey, babasının ölmesi üzerine annesine bakmak zorunda kalan bir gençtir. Şahin Bey bir taraftan çalışarak evin geçimini sağlamaya çalışırken; bir taraftan da medreseye giderek eğitimini tamamlamaya çalışır. Ancak Şahin Bey, medresede gerici bir eğitim yapıldığını düşünmektedir. Şahin Bey, modern eğitimi arzulamaktadır.

Şahin Bey, eğitimini tamamlayarak öğretmen olmak ve Anadolu insanına hizmet etmeyi düşünmektedir.Nihayet Şahin Bey, eğitimini tamamlayarak öğretmen olur ve Ege’de bir kasabaya öğretmen olarak atanır. Şahin Öğretmen kasaba halkının cehaletini ve geri kalmışlığını görünce çok üzülür.

Şahin’in görev yaptığı okuldaki öğretmenler Şahin Öğretmen’e pek sıcak davranmazlar çünkü Şahin Öğretmen’in fikirleri hem okuldaki öğretmenlere hem de kasaba halkına değişik gelmektedir.

Şahin Öğretmen, ilk günden beri kasaba halkını çağdaş eğitim konusunda bilinçlendirmeye çalışmaktadır. Bir defasında anne babası tarafından hafız yapılmaya çalışılan bir çocuğun hafızlık eğitiminden vaz geçmesini ve modern eğitime devam etmesini sağlamıştır. Bu gelişme öğretmen hakkında olumsuz dedikoduların çıkmasına ve Şahin Öğretmen’in dinsiz ilan edilmesine sebep olur.

Kasabada bulunan bir türbede yangın çıkmış ve kasabalı bu yangının çıkış sebebinin Şahin Öğretmen olduğunu düşünerek onu suçlamışlardır. Sonraki zamanlarda Şahin Öğretmen’in samimi çabaları etkisini göstermeye başlamış ve Şahin Öğretmen artık kasabada sözü dinlenir bir insan olmuştur. 

Şahin Öğretmen'in görev yaptığı kasabayı Yunanlılar işgal eder. Şahin Öğretmen kasabayı düşmana karşı savunur. Şahin Öğretmen’in kasaba üzerindeki etkisi Yunanlıların da dikkatini çekmiş; Şahin Öğretmen’e kendilerine çalışmasını teklif etmişler, Şahin Öğretmen ise Yunanlılardan aldığım bilgileri bizim tarafa ulaştırabilirim düşüncesiyle bu teklifi kabul etmiş ancak hem halkın gözünde hain olarak damgalanmış hem de Yunanlılar Şahin Öğretmen’in gerçek niyetini anlayarak onu sürgüne yollamışlardır.

Şahin Öğretmen, Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra görev yaptığı kasabaya tekrar dönmüş ancak kasaba halkı ona iyi davranmamışlar, Şahin Öğretmen’in vatan millet uğruna yaptığı fedakarlıklar ve göstermiş olduğu gayretlerin kıymetini bilememişler; Şahin öğretmen olanlardan sonra Ankara’ya dönmek zorunda kalmıştır.

Reşat Nuri Güntekin’in modern eğitimin önemi ve Milli Mücadele yıllarının zorluklarından bahseden Yeşil Gece isimli romanı keyifle  okunacak eserlerdendir.
Görseller:nadirkitap.com

Yeşil Gece Yeşil Gece Reviewed by EĞİTİM PINARI on Şubat 28, 2020 Rating: 5

16 yorum:

  1. Kitabı ortaokulda okumuştum. Hem de ödev için. Ama konusu aklımda kalmamış. Reşat Nuri eserleri okunurken yeniden okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın eserleri edebiyat açısından önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı Reşat Nuri Güntekin’in Yeşil Gece isimli eserini eğitim açısından incelemek faydalı olacaktır. Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Yeşil Gece güzel bir kitaptı gerçekten. Sizin paylaşımlarınız bana okuyup unuttuğum kitapları hatırlama fırsatı sunuyor. Bu kitabı tekrar okumayı düşünüyorum mesela şu an. Teşekkürler bu güzel tavsiyeler için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reşat Nuri Güntekin’in Yeşil Gece isimli eseri hakkında fikirlerinizle bana katkı sağladığınız için çok teşekkürler.

      Sil
  3. Okunması gereken bir eser, teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Reşat Nuri Güntekin’in Yeşil Gece isimli eseri hakkındaki değerlendirmelerinizden dolayı ben de size çok teşekkür ederim.:)

      Sil
  4. en sevdiğim yerli klasik yazar. bu romanı da güzel ve şaşırtıcı. cumhuriyetin ilk yıllarında eğitimlilerle, yenilikçilerle eskicilerin çatışması ilginç. atatürkün yenilikleri küçük yerlerde hiç kabul görmemiş, hatta haberleri bile yok yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reşat Nuri Güntekin’in Yeşil Gece isimli eseri hakkındaki en doğru tespit sanırım bahsettiğiniz gibi eski ve yeni çatışmasıdır. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Bahsedilen konuların kitaptaki fikirler olduğunu vurgulamak isterim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Reşat Nuri okudukça daha çok okuyasım geliyor. Bu eseri de güzel. Teşekkürler tanıtım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  7. Bu kitabını okumalıyım o halde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reşat Nuri Güntekin’in Yeşil Gece isimli eserini okunacaklar listesine almanız bence de çok mantıklı. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Türk Edebiyatı'nın en iyileriyle takipçilerinize okunması gerekenleri hatırlatıyorsunuz. Reşat Nuri Güntekin'in Yeşil Gece adlı eserinin tanıtımı da, okumak isteyip de bir türlü fırsat bulamayanlara iyi bir hatırlatma olmuştur.. Güzel yüreğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız yapmaya çalıştığım yerli klasiklerden bilgi sahibi olduklarımı hatırlatmaktır. Benim tanıttıklarım deryada damla sayılır. Güzel ve teknik yorum için çok teşekkürler Deniz Hanım.:)

      Sil
  9. Bazı okurlar kitaptaki fikirleri bana maledebiliyorlar. Oysa benim yaptığım objektif bir bakış açısı ile kitapları aktarmaktır. Bunu yaparken geçmişte göz nuru döktüğüm eserleri tanıtmaya çalışıyorum. Bundan başka bir amaç gözetmemekteyim. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.