Avare Yıllar - EĞİTİM PINARI

Avare Yıllar




Avare Yillar, Orhan Kemal, kitap tanitmi
Avare Yıllar


Kahramanının adından bahsedilmeyen Avare Yıllar,Orhan Kemal’in yaşantısından kesitler barındıran bir eserdir. Kitapta olaylar kahramanımızın aile çevresinden oluşmaktadır. Mekan olarak Adana ve İstanbul’dan bahsedildiğini görüyoruz.

Kahramanımızın ailesi varlıklı bir ailedir. Babası siyasi sebeplerden dolayı devlet ile sürtüşme yaşayınca memleketi terk etmek zorunda kalmış, ekonomik olarak da işleri iyiden iyiye bozulmuştur.

Aile önceleri Beyrut’ta daha sonra da Kudüs’te yaşamak zorunda kalmıştır. Babanın sürgün hayatı aile üyelerini perişan etmiştir. Çünkü baba bu zaman zarfında aile üyeleri ile gerektiği gibi ilgilenememiştir.

Kahramanımız ailenin yükünü kendi üzerine almış fakat bu ağır yükü kaldırmakta zorlanmıştır. Adana’ya babaannesinin yanına gelmiş burada bir iş bularak ailesine katkıda bulunmayı planlamıştır.

Kahramanımız İstanbul’a gitmek için bir dokumacı fabrikasında çalışmaya ve burada para biriktirmeye karar verir. Fakat fabrikada çalışmak gencin sandığından daha zorlu bir iştir. Geçmişte rahat bir hayat yaşamaya alışkın olan genç fabrikada çalışmakta çok zorlanır.

Gencin babaannesi torununun yaşadığı zorluklara dayanamayarak ona biraz para verir ve onu İstanbul’da yaşayan halasının yanına göndermek ister. Fakat genç babaannesinin verdiği parayı İstanbul’a kaçmak için kullanır. Arkadaşı ile İstanbul’da takılan genç burada da fazla tutunamaz çünkü hazır para bitmek üzeredir. Genç arkadaşı ile birlikte tekrar Adana’ya döner.

Gencin annesi de Beyrut’tan dönünce ailenin masrafları artmıştır. Ailenin yükünü omuzlarında hisseden genç okuduğu okulu bırakarak bir fabrikada katip olarak işe başlar. Burada Boşnak bir kız ile tanışan genç bu kız ile evlenmek ister.

Gencin babaannesi başlangıçta bu kız ile evlenmesine razı değildir. Ancak genç, kıza aşık olmuştur bir kere. Babaannesinin itirazlarına kulak asmaz ve kız ile evlenir. Babaanne ise ailenin şanına gölge düşürmek istemediği için bulduğu ödünç takılarla torununun düğününü yapar. Düğün sonunda aldığı takıları sahiplerine verir.

Orhan Kemal,  Avare Yıllar isimli eserinde ağırlıklı tema ekonomik zorluklar ve Anadolu insanın hayat mücadelesini aktarmaya çaba göstermiştir.
 Görseller:kitapsahaf.net


Avare Yıllar Avare Yıllar Reviewed by EĞİTİM PINARI on Nisan 17, 2020 Rating: 5

12 yorum:

  1. Eski kitapları okumayı daha çok seviyorum. Zorluklar, mücadeleler, yaşanmışlıklar var çünkü. Güzel bir anlatımdı. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de yaşanmışlıklar çok önemlidir. Orhan Kemal'in Avere Yıllar isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Eskiden okumuştum bu kitabı hatırlamak güzel oldu 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Kemal'in Avare yıllar isimli kitabı hakkında yapmış olduğunuz yorum ve değerlendirmeler için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Teşekkürler ilk defa okuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Size faydalı olmak çok güzel bir duygudur.

      Sil
  4. Merhaba editör
    Avare geciyor yillar,,,
    bende biraz ara verdim di...
    Bende sizin gibi ogretmenim..Okullar ara verince tekrar dondum....
    Kitabi ilkkez duydum..mutlaka okuyacağım...
    Zira fazlasi ile zaman var...evdeyiz...bol bol okuma istişare zamani...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmen olduğunuzu biliyorum Sibel Hanım. Yorum ve bu samimi değerlendirmeler için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. zor hayatmış, kitabın adı ile içeriği birbirine ters olmuş yanii, ah keşke avare hayatlarımız olsaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Kemal'in Avare yıllar isimli kitabı hakkında yapmış olduğunuz yorum ve değerlendirmeler için çok teşekkür ederim deeptone.:)

      Sil
  6. Eski kitaplar, eski hayatlar. Çok severim onları okumayı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avare yıllar isimli kitap hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler makyajlıyorum.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.