Öğrencilerde Odaklanma Becerisini Geliştirme - EĞİTİM PINARI

Öğrencilerde Odaklanma Becerisini Geliştirme



Ogrencilerde Odaklanma Becerisini Gelistirme yontemleri
Öğrencilerde Odaklanma Becerisini Geliştirme


Derslerine odaklanamayan ve ödevlerini gerektiği gibi yapamayan öğrenciler günümüzün en önemli sorunlarındandır. Böyle öğrencilere gerektiği gibi yaklaşmak ve onların derslerine odaklanmalarını sağlamak için uygulamamız gereken bazı yöntemler vardır. Bu yazımda öğrencilerde odaklanma becerisini geliştirme yöntemleri üzerinde durmaya gayret gösterdim.

Öğrencilerde Odaklanma Becerisini Geliştirme
** Doğru hedefler belirleme: Öğrencilerin derslere gerektiği gibi odaklanmamalarının bir sebebi de onlara hedef belirlememek ya da uygun olmayan hedefler belirlemek olabilir.

** Engelleyicilerle mücadele etme: Teknolojik aletler öğrencilerin derslerine odaklanmasında en önemli engelleyicilerdir. Çocuklarımızın derslerine gerektiği gibi odaklanmaları için teknolojik aletleri gerektiği gibi ve bir plan dahilinde kullanmayı öğrenmeleri gerekmektedir.

** Ders çalışmak için doğru zaman ve ortamı bulma: Derse başlamak için doğru zamanı ve mekanı belirlemek çok önemlidir. Çocukların, uygun olmayan zamanda ve uygun olmayan ortamlarda ders çalışmalarını beklemek mantıklı değildir. 

** Çocukların rahatlanmasını sağlama: Çocuklarımızın derslerine odaklanabilmeleri için hem psikolojik hem de fiziksel olarak en rahat oldukları zamanları seçmek gerekmektedir.

** Dikkatle ilgili yapılan çalışmalar: Öğrencilerle boş zamanlarda oyunlar oynayarak onların odaklanma becerilerini geliştirebiliriz. Örneğin iki resim arasındaki farkı bulma çalışmaları bu anlamda faydalı etkinliklerdendir.

** Odaklanma becerisine katkı sağlayacak sosyal ve sportif faaliyetler: Dikkat eksikliğinin en önemli sebeplerinden birisi de teknolojik aletlerle fazla zaman harcamaktır. Çocuklarımızı teknolojik aletlerin etkisinden uzak tutmak ve okçuluk sporu gibi sporlarla uğraşmak bu anlamda çok faydalıdır.

** Uyku düzeni: Çocuklarımızın düzenli uyku uyumaları çok önemlidir. Düzenli uyku uyumayan çocukların derslerine gerektiği gibi odaklanamayacakları kesindir.

** Beslenme: Öğrencilerimizin derslerine gerektiği gibi odaklanabilmeleri için dengeli ve yeterli beslenmeleri gerekmektedir.  

Öğrencilerde derslerine gerektiği gibi odaklanamama sorununun altında çok çeşitli sebepler olabilir. Bu yazımda faydalı olabileceğini düşündüğüm ve uzman yardımı olmaksızın her anne babanın çocuklarına uygulayabilecekleri maddeleri sizler için derlemeye çalıştım. Ancak öğrencilerde odaklanma becerisini geliştirme konusunun çok kapsamlı ve uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu da vurgulamadan geçmek istemem.

Görseller:cocukludunya.com
Öğrencilerde Odaklanma Becerisini Geliştirme Öğrencilerde Odaklanma Becerisini Geliştirme Reviewed by EĞİTİM PINARI on Haziran 25, 2019 Rating: 5

22 yorum:

  1. yazdığınız tüm maddeler doğru ama biraz da çocukla alakalı sanki bu durum. Bazı çocuklar hiç çalışmak istemiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşlerinizde haklılık payı var. Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Odaklanmayan öğrenci çalışıyor-muş gibi yapar ama sonuç alamaz. Sonuç almak için dikkatin ve odaklanmanın gelişmesi gerek. Öğrencilerde odaklanma becerisini geliştirmek için, uyku ve beslenmesine kadar burada anlattığın her madde çok önemli. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tespitleriniz çok yerinde ve anlamlı. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Güzel bir konuya parmak basmışsınız... tüm velilerin okuması gerekli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Emine Hanım. Faydalı bulduğunuz yazıları paylaşarak katkıda bulunmanızı beklerim. saygılarımla.

      Sil
  4. Öğrencilerde Odaklanma Becerisini Geliştirme konusundaki tavsiyelerinizi çocuklarım için değerlendireceğim. Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırladığım yazının sizlere faydalı olması beni çok mutlu etmektedir. Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Odaklanma konusunda en önemli etkenleri tek tek acıklamışsınız elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  6. Yaz çalışma planı istiyoruz editörümüzden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sn. Sibel Hanımefendi; nasıl bir plan istediğiniz konusunda biraz daha ayrıntı verebilir misiniz acaba? Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Git gide zorlaşıyor da sanırım. Etrafların da o kadar çok engelleyici var ki çok kısa süreli odaklanabiliyorlar.
    Çok doğru tespitler yapmışsınız. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, blogumu ziyaret ederek bana katlı sağladığınız için çok teşekkür ederim Hatice Hanım.:)

      Sil
  8. evet yaaa var bizim öğrencilerde bu sorun. büyüklerimizde de vaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde bu yazı faydalı olacaktır. Çok teşekkürler deep.

      Sil
  9. Öğrencilerin odaklanma becerilerini geliştirmek için özellikle uyarıcıları başka bir deyişle engelleyicileri ortadan kaldırmak önemli. Diğer maddeler de çok önemli. Elinize sağlık, kaliteli bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler İbrahim Bey, yorum ve ziyaret için.

      Sil
  10. Elinize sağlık. Maddeleriniz çok iyi olmuş fakat özellikle ilk ve üçüncü madde maalesef pek mümkün olmuyor. Ev ortamında bunlar nispeten ayarlanabilir olsa da özellikle okulda bunlara dikkat etmek neredeyse imkansız. Tabii sadece evde kalınca da bu tür önlemler bu sefer de etkisi az oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız eğitim öğretim adına çok yapıcı ve anlamlı. Çok teşekkürler Ali Bey.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.