Siyah Lale - EĞİTİM PINARI

Siyah Lale


Alexandre Dumas
Siyah Lale

Bu yazımda yine bir klasik eser tanıtımı var; sizlere tanıtmak istediğim eser, ünlü yazar Alexander Dumas'ın Siyah Lale isimli eseridir. Eseri kısaca özetlemek gerekirse…

Eserimizin başkahramanı Cornelius, Hollanda'nın bir kasabasında kendi halinde yaşamakta olan bir delikanlıdır. Babası delikanlıya ciddi oranda para bırakmış ve ondan günlerini gezip eğlenerek geçirmesini istemiştir. Cornelius’un babası çocuğunun bir meslek yapmak uğruna hayatını zorluklar içinde geçirmesini istemez.

Delikanlı, babasının tavsiyelerine uymuş ve günlerini zevki sefa içinde geçirmeye çalışmıştır. Bahçesinde çok güzel laleler yetiştiren Cornelius ülkenin kralının Siyah Lale yetiştiren kişiye büyük mükafatlar vereceğini öğrenince Siyah Lale yetiştirmek için çalışmaya başlamıştır.

Delikanlının kıskanç komşusu, Cornelius'un çalışmalarını kıskanmış, onun yetiştirdiği güzel laleleri bir şekilde heba etmiştir ama yine de delikanlı yılmadan eşi benzeri olmayan laleler  yetiştirince komşusu ona iftira atarak hapse düşmesini sağlar.

Delikanlı, hapiste gardiyanın kızı ile tanışarak Siyah Lale projesini ona anlatır. Birlikte Siyah Lale üretirler. Durumdan haberdar olan delikanlının kıskanç komşusu siyah laleleri çalarak krala götürür.

Delikanlı, gardiyanın kızından krala giderek bütün olanları anlatmasını ister. Kız delikanlının istediği gibi krala giderek tüm olanları anlatır. Aslında Siyah Laleyi Cornelius'un yetiştirdiğini söyler.

Durumu anlayan Kral, delikanlıyı hapisten çıkarır. Delikanlı ve gardiyanın kızı, büyük ödülü alırlar,  evlenip mutlu mesut bir hayat yaşarlar.

Ünlü yazar Alexander Dumas'ın Siyah Lale isimli eserinde dürüstlük ve yılmadan çalışma gibi evrensel değerlere vurgu yapılmaya çalışılmıştır.

Görseller:idefix.com

Siyah Lale Siyah Lale Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 03, 2020 Rating: 5

6 yorum:

  1. Oo bol bol spoiler :)
    Ama pembe dizi gibi herşeyin tatlıya bağlanıp tamamlanması sizce de çok romantik ve inandırıcılığını yitiren bir tavır değil mi? Ben sevmemiştim kitabı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alexander Dumas'ın Siyah Lale isimli eseri hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Su, bence de eserin masal tadında olması biraz ciddiyetine gölge düşürmüş ama ne yapalım bize düşen eseri okumak ve değerlendirmek hatta ondan eğitim öğretim adına istifade etmektir.

      Sil
  2. Küçükken kısacık sadeleştirilmiş halini okumuştum ve güzeldi diğer klasik eserler de vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyah Lale isimli roman hakkında yapmış olduğunuz değerlendirmeler için çok teşekkürler Pastel:)

      Sil
  3. dumas hayranıyım. siyah lale okudum, nette bulup filmini de izledim, dizisini de:) bloga dönüyon artık herhalde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmelere için çok teşekkürler deeptone. Aslında bloga dönmeyi ve arkadaşlarımla etkileşim halinde olmayı çok istiyorum ancak ne hikmetse bu sene çok uzağında kaldım. Belki de pandemiden dolayıdır.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.