Beyaz Diş - EĞİTİM PINARI

Beyaz Diş



Beyaz Dis romani, Jack London
Beyaz Diş


insanların çevreye ve hayvanlara karşı duyarsızlığının hatta acımasızlığının çok güzel bir tarzda anlatıldığı eserlerden birisi de 
Jack London’un  Beyaz Diş isimli harika kitabıdır. Eserde bir kurt yavrusunun başından geçenler sembolik bir yöntemle anlatılmaktadır.

Beyaz Diş, aslında bir kurt yavrusudur. Yuvasından dışarı çıkarak Dünya’yı tanımayı amaçlayan Beyaz Diş, ormanda gördüğü bir kişiye dişlerini gösterir; beyaz diş kime nasıl davranması gerektiğini bilmemektedir.

Gri Kunduz adındaki bu kişi Beyaz Diş’i döver. Beyaz Diş’in feryadını duyan annesi yavrusunun yanına gelince Gri Kunduz annesini de yakalayarak boynuna tasma vurur.

Gri Kunduz, Beyaz Diş’in annesini başka bir ülkeye gönderir. Beyaz Diş, annesinin yanında gitmeye çabalayınca Gri Kunduz onu da döver.  Artık Beyaz Diş sahibinin isteklerine uyum sağlamayı ve hayatta kalmak için ne yapması gerektiğini öğrenmiştir. Sahibinin oğlunu tehlikelere karşı koruyunca onların gözüne girmeyi başarır ve en fazla yemeği almayı hak eder.

Kampta kıtlık baş gösterdiğinde insanlar çaresiz kamptaki köpekleri yemek zorunda kalırlar. Beyaz Diş, kamptan kaçar. Beyaz Diş, bu olaydan sonra yeri geldiğinde güçlülerin zayıfları yok etmesi gerektiğini çok iyi öğrenmiştir.

Daha sonra kampa gelerek sahibini tekrar bulur. Beyaz Diş, çok güçlüdür ve onu hiçbir köpek yenemez. Bunu fark eden Güzel Smith Beyaz Diş’i bir şekilde sahibinden alır.

Smith, hayvanı eğitip dövüşlere hazırlar. Beyaz Diş, tüm karşılaşmalarda birincilik kazanarak sahibine para kazandırır. Katıldığı bir dövüşü kaybedince yeni sahibi tarafından acımasızca dövülür. Hayvanın durumuna acıyan başka bir kişi Beyaz Diş’i alarak sahiplenir.

Beyaz Diş, bu yeni sahibini de çok sever. Bir gün yeni sahibinin düşmanı, onları öldürmek için evlerine gelir. Beyaz Diş, sahibini korumak için kendisini tehlikeye atar ve bu olay sonrası ağır yaralanır.

Doktorlar kurdun yaşayamayacağını söylemelerine rağmen kurt iyileşir. Artık yeni sahibi ve ailesi ona kutsal kurt demektedir. Her yerde Beyaz Diş’in kahramanlıkları konuşulur. O artık bir kahramandır. Beyaz Diş yeni sahibinin yanında sonsuza kadar huzurlu bir şekilde yaşayacağı için çok mutludur.

Jack London’un yoğun dram barındıran Beyaz Diş isimli bu eseri aslında pek çok toplumsal gerçeği de sembolik olarak anlatmaktadır.
Görseller:idefix.com

Beyaz Diş Beyaz Diş Reviewed by EĞİTİM PINARI on Şubat 20, 2020 Rating: 5

20 yorum:

  1. london ın alaska maceralarıı, vahşetin çağrısı da öyleee. filmi de çokzeeel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu edebi ve teknik katkılardan dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Jack London en sevdiğim yazarlardan biri. Bu kitabını da okumuştum fakat hafızamdan epey silinmiş. Demek ki uzun aradan sonra okuduğum kitapları yeniden okumam zamanı gelmiş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmelerinize sonuna kadar katılıyorum. Bundan dolayı Jack London’un Beyaz Diş isimli eserini eğitim açısından değerlendirmek çok faydalı olacaktır. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Jack London’un Beyaz Diş'i hem kitap olarak hem de film uyarlaması olarak çok sevildi. 7den 70e herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Filmi vardı, geçen yıl animasyonu da çıktı, o da şahaneydi, ailecek izlenebilir rahatlıkla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle güzel teknik ve edebi yorumlar paylaşımlarıma ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. çocukluğumun kitabı, tabi vahşetin çağrısı da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jack London’un Beyaz Diş isimli eseri hakkındaki değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
  5. Dayanamıyorum hayvana eziyete, dövüştürülmelerine...acıklı bir hikaye, kesin ağlarım okurken :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de çok dramatik bir hikaye; kısa özette fazlaca duygu yoğunluğu hissedemiyoruz. Ancak kitabı okurken daha dramatik olduğunu göreceksiniz. Çok teşekkürler.

      Sil
  6. Çok acıklı bir hikaye, okurken ağlamadan durabileceğimi sanmıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmelerinize sonuna kadar katılıyorum. Bundan dolayı Jack London’un Beyaz Diş isimli eserini tez zamanda okumanızı tavsiye ederim. Çok teşekkürler.:)

      Sil
  7. Pek bana hitap eden bir kitap olmasa da eminim ki güzel bir kitaptır. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size uzun zaman sonra yapmış olduğunuz yorum için çok teşekkür ederim. Sevgilerle.:)

      Sil
  8. Çocukken okumuştum ama bence küçükken okumaya uygun bir kitap değil :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bence de çok küçük yaştaki çocuklar için uygun olmayabilir. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Yazardan okuduğum ilk kitap. Tek kelimeyle bayılmıştım. Bir hayvanın gözünden anlatılan kitap nasıl bu kadar etkileyici olabilir diye düşünmüştüm. Kendimizi okurken o kurdun yerine koyuyoruz. O günden beri Jack London favori yazarlarımdan biridir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jack London’un Beyaz Diş isimli eseri gerçekten de çok etkileyici bir kitaptır. Değerli yorumunuz için çok teşekkürler.:)

      Sil
  10. Çok sevdiğim bir yazar ve çok sevdiğim bir eser. Elimdeki kitap bitince bir daha okuyacağım. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jack London’un Beyaz Diş isimli eseri hakkındaki değerlendirmeler için çok teşekkürle Cavanşir.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.