Vurun Kahpeye - EĞİTİM PINARI

Vurun Kahpeye






Vurun Kahpeye romani, Halide Edip Adivar
Vurun Kahpeye


Halide Edip Adıvar’
ın Vurun Kahpeye isimli eserinde vatansever ve idealist bir öğretmen olan Aliye’nin vatan uğruna vermiş olduğu mücadelesini okuyabiliriz.

Romanımızın başkahramanı Aliye, Anadolu’nun her yerinde vatan sevgisi ile çalışma azminde olan bir öğretmendir. Aliye kasabada zengin aile çocuklarının garibanları ezdiğini tespit etmiş ve bu duruma el koymuştur.

Tam bir vatansever olan Aliye, öğrencilerini de vatansever birer yurttaş olarak yetiştirmek istemektedir. Öğrencilere bayraklar vererek sık sık kasabanın meydanına gelir ve Kuvay-ı Milliye taraftarı olduğunu vurgulamak ister.

Kasabadaki bazı insanlar da Kuvay-ı Milliye karşıtı faaliyetler yapmaktadır. Bu arada kasabaya Kuvay-ı Milliye ordusunun komutanı Tosun Bey, gelir ve kasabadaki Kuvay-ı Milliye karşıtlarını cezalandırmak ister. Kasabalı bu durumu halletmesi için Aliye öğretmeni ricacı yapmak isterler. Aliye Öğretmen Tosun Bey'in yanına giderek durumu halletmeye çalışır.

Bu olay sonrasında Tosun Bey ile Aliye arasında bir gönül ilişkisi başlar. Fakat Tosun Bey’in gitmesi gerekmektedir.  Tekrar geri gelmek düşüncesi ile Aliye’yi kasabanın güvenilir insanlarından olan Ömer Efendi’ye emanet ederek gider.

Aliye’de gözü olan Fettah Efendi ve Hüseyin Efendi, Tosun Bey’in kasabaya dönmesini istemedikleri için düşman birliğinin komutanına giderek durumu anlatırlar.  Düşman birliğinin komutanı hem kasabayı hem de Aliye’nin güzelliğini merak ettiği için kasabaya gelir. Komutan Tosun Bey’in gelmesini engellemek için Aliye’nin evinin etrafına askerlerini dizer.

Bu durumu yanlış anlayan kasaba halkı Aliye’nin düşman ile işbirliği yaptığını düşünerek ‘’Vurun kahpeye.’’ Nidalarıyla Aliye Öğretmen'in evini taşlarlar. Aliye Öğretmen yapılan bu işkenceler sonucu vefat etmiştir.

Halide Edib Adıvar, Vurun Kahpeye isimli eserinde vatanseverlik, aşk temalarını harika bir şekilde işlemiştir. Eserde Milli Mücadele döneminde halkın kafa karışıklığı da gözlere çarpmaktadır.
Görseller:dr.com.tr

Vurun Kahpeye Vurun Kahpeye Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ocak 27, 2020 Rating: 5

22 yorum:

  1. Çok sevdiğim bir yerli edebiyat klasiğidir. Bildiğim üç uyarlaması var, siyah beyaz olan ilk ikisini izledim. Hülya Koçyiğit ve Ahmet Mekin'in başrolleri paylaştığı versiyon güzeldi. Yine de kitabın yerini tutmuyor elbette. Kitapta Aliye öğretmene eziyet edenlerin zihniyetinin bugün dahi yaşadığını bilmek insanı kahrediyor. Herkesin okuması gereken bir eser. Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeler için çok teşekkürler.

      Sil
    2. Toplumsal olaylara parmak basması sebebi ile Vurun Kahpeye romanının eğitim açısından değerlendirilmesinin faydalı olacağını düşündüm.

      Sil
  2. Vurun Kahpeye Halide Edip Adivar'in önemli romanlarından biridir. Yaşadığı dönemin insanlarının ruh halini net bir şekilde gözler önüne seriyor.
    Paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  3. Halide Edip denilince ilk akla gelen kitaplardan biri. Henüz okumadım.
    Bilgi sahibi oldum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Tanıtım için teşekkürler Ateşten Gömleği okuduktan sonra bu kitabını da okumayı planlıyorum (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
  6. Yaaa ne güzel bir eserdir o, yıllaarrr yıllar oldu🙈Paylaşım için teşekkürler, belki bir daha okumalıyım, eminim bugünkü ben de çok daha farklı izler bırakacaktır🤔

    YanıtlaSil
  7. edebiyatla yeni buluştuğum zamanlar okumuştum bu romanı :) şaheser. yorumuna sağlık

    YanıtlaSil
  8. Halide Edib'i severim. İstediğim kadar çok kitabını okumadığımı fark edince yeni yaptığım kitap alışverişine yazarın dört kitabını ekledim. Bu sene içinde okumayı planlıyorum. Vurun Kahpeye de onlardan biri. Seveceğime eminim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarı çok fazla anlatmaya gerek yok bence. Eserlerini okumak ve istifade etmek gerekir. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Çok duygulanarak izlemiştim filmini, kitabını da okumayı çok isterim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmini izlesek bile kitabın yerini tutmaz diye düşünmekteyim. Çok teşekkürler.

      Sil
  10. Fatih bey televizyonda dizi olarak çıkmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu Halide Edib Adıvar'ın Vurun Kahpeye isimli eserinin dizisi olduğunu bilmiyordum. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.