Zavallı Çocuk - EĞİTİM PINARI

Zavallı Çocuk




Zavalli cocuk, Namik Kemal
Zavallı Çocuk


Namık Kemal
’in Zavallı Çocuk isimli tiyatro oyununda trajik bir aşk hikayesini okuma imkanına sahip olacağız. Birbirine aşık iki genç aşklarını kimseye söyleyemezler ve bundan dolayı da sayısız çileler çekerler.

Varlıklı bir insan olan Halil Bey’in işleri bozulur ve kuyumcuya yüklü miktarda borçlanır. Halil Bey’in kızı Şefika’ya kırk yaşlarında zengin bir kişi talip olur. Gırtlağına kadar borç içinde olan Halil Bey, bu duruma çok sevinir. Çünkü Halil Bey, kızını zengin bir koca ile evlendirerek rahata ermeyi planlamaktadır.

Halil Bey, kızı Şefika’ya evlenmek isteyip istemediğini sorar. Şefika, Ata’yı sevdiğini babasına söyleyemez. Anne babasının içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan dolayı istemese de bu evliliğe razı olmuştur.

Düğün hazırlıkları devam ederken olanlara dayanamayan Şefika  verem olmuş, hastalık yirmi beş gün içinde Şefika’nın vücudunu bitirmiştir.

Askeri okulda okumakta olan Ata, okuldan izinli gelir ve sevgilisinin durumunu görerek mahvolur. Halil Bey, Ata’ya her şeyi anlatır. Sevgilisinin başka bir adama gönül rızası olmadan verilmeye çalışıldığını, bundan dolayı da yataklara düştüğünü öğrenen Ata, eczaneden almış olduğu zehri Şefika’nın yanında içer. Zehrin etkisi ile kıvranmaya başlayan iki genç sarılırlar ve bir birlerini ne kadar çok sevdiklerini defalarca haykırırlar.

Namık Kemal’in Zavallı Çocuk isimli eserinde aşk, ayrılık ve toplumsal dinamikler gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. Eserin yazıldığı dönemde kadınlarımızın birey olma anlamında yetersiz oldukları da göze çarpmaktadır.
 Görseller:dr.com.tr



Zavallı Çocuk Zavallı Çocuk Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ocak 17, 2020 Rating: 5

7 yorum:

  1. Kaçtığınız bir kitaptan güzel haberler getirdiniz. Okumadığım bir kitaptı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederimi, umarım faydalı bir yazı olmuştur.

      Sil
    2. Toplumsal olaylara değinen Zavallı Çocuk romanının eğitim açısından değerlendirilmesinin faydalı olacağını düşündüm.

      Sil
  2. Merhaba, ben de blog oluşturuyorum. Ama arama motorlarında bile çıkmıyor yazdıklarım.
    Size nereden hit geliyor?
    Arama motorlarında nasıl çıkabilirim?
    Yapmam gereken birşey var mı?
    Lütfen yardımcı olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu bu konuda çok fazla bilgi sahibi değilim. Belki de bloguma hit sağlamak gibi bir amacım olmadığından bu konuyu çok araştırmadım.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Evet, gerçekten de öyle.:( Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.