Öğretmenlerin Yorgun Olma Sebepleri - EĞİTİM PINARI

Öğretmenlerin Yorgun Olma Sebepleri


ogretmenlerin yorgun olma sebepleri, ogretmenlik meslegi
Öğretmenlerin Yorgun Olma Sebepleri

Öğretmenlerin yorgun olma sebepleri
fiziksel ve ruhsal olmak üzere çok çeşitlidir. Kimilerine göre öğretmenler az çalışıyor, yattığı yerden maaş alıyor gibi bir kanaat olsa da aslında öğretmenlerimiz günün sonunda çok aşırı yorulmuş bir vaziyette evlerine dönmektedir.

Dikkat edilecek olursa öğretmenlerin yorgunluğu beden dillerine de yansımaktadır. Öğretmenler genelde resmi bir yapıda gözükürler. Yapılan araştırmalar öğretmenlik mesleğinin en fazla tükenmişlik yaşayan meslek gruplarından olduğunu göstermektedir.

Dışarıdan bakıldığında belki herkes tarafından fark edilmeyen bazı sebeplerden dolayı öğretmenlerimiz günün sonunda yorgun ve bitkin düşmektedir?  Bu yazımızda öğretmenlerimizin yorgun olma sebepleri üzerinde durmaya gayret göstereceğim.

Öğretmenlerimizin bu denli yorulmalarının sebeplerinden birisi; gün içinde çok fazla karar vermek zorunda oluşlarıdır. Öğretmenler sınıflarında bulunan yaklaşık 25-30 öğrenci ile sürekli bir iletişim halinde ve onların aralarındaki muhtemel çatışmalarda karar verme merci durumundadır.

Öğretmenlerin öğrenciler arasındaki çatışmalarda karar merci durumunda olması öğrencileri rahatlatmakta ve aralarındaki çatışma yoğunluğunu da artırmaktadır.  Oysa bu durum öğretmenler için çok yorucu olmaktadır. 

Öğretmenler kendilerinden çözüm bekleyen öğrencilerin problemlerine hızlı ve doğru bir şekilde çözüm bulmak zorundadır. Çünkü öğrenciler arasındaki problemlerde yanlış bir çözüm bulmak öğretmenlerin öğrenciler nazarındaki itibarını yerle bir edebilir.

Karar verme süreci aslında öyle kolay bir mesele de değildir. İnsanlar günlük hayatta karşılaştıkları küçük bir soruna belki de saatlerce çözüm bulamazlar. Ancak sınıf ortamında böyle bir şansları yoktur. Problemlere anında çözüm bulamazlarsa sınıftaki hakimiyetleri zarar görebilir ve bunun sonucunda ders işlemek zorlaşabilir. Karar verme sürecindeki zorluklar öğretmenleri aşırı bir şekilde yormaktadır.

Öğretmenlerin yorgun olma sebeplerinden birisi de yaşadıkları yoğun duygulardır. Dünyanın her yerinde böyle olmakla birlikte özellikle ülkemizde öğretmenlerimiz öğrencilerini kendi çocukları gibi düşünürler. Onların dertleri ile dertlenir, mutlulukları ile sevinirler. Durum bu şekilde olunca öğretmenlerimiz gün içinde fazlası ile zıt duygular yaşamış olurlar. Bu durum ise onların aşırı yorulma ve yıpranma sebeplerinden birisidir.

Öğretmenlerimizin aşırı yorulma sebeplerinden birisi de kurumlarındaki sıkıntılardır.  Çalıştıkları kurumlardaki idari baskı, bazı teknik imkanların olmayışı ve kendilerinden istenen evrak ve dosyalar öğretmenleri fazlası ile germektedir. Çünkü öğretmenler kurumlarında genelde derslerine girdikleri için kurumla alakalı evrak ve dosyaları hazırlayacak zamanları olmaz. Kurumlardaki aşırı bürokratik yapı ve kendilerinden istenen gerekli gereksiz bir sürü evrak öğretmenleri aşırı derecede yormaktadır.

Öğretmenleri yoran sebeplerden birisi de öğrenci velileri ile okul idaresi arasındaki sıkışmışlık hissidir. Günümüzde öğrenciyi merkeze alan eğitim sistemimiz öğretmenlere fazlası ile söz hakkı bırakmamaktadır. Bu durumun farkında olan bazı veliler öğretmenlerle çatışmaya varan şekilde iletişime geçmektedir. Okul idaresinin de genelde öğrenci velilerini destekler vaziyetteki tutumları öğretmenlerimizi haddinden fazla yormaktadır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığım nedenler öğretmenlerin yorgun olma sebepleri hakkında az da olsa fikir verebilir. Öğretmenlerimizi yoran sebepler sadece bu maddeler değildir şüphesiz ben bu yazımda bazı sebepler üzerinde durmaya gayret gösterdim. Amacım bu konu hakkında bir farkındalık oluşturmaktı. Bu maddeler dışında şu an itibari ile gözümden kaçan sebepleri okuyucularımın yorumlar şeklinde bana bildirmesini beklerim.
Görseller: Google görseller

Öğretmenlerin Yorgun Olma Sebepleri Öğretmenlerin Yorgun Olma Sebepleri Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 31, 2019 Rating: 5

12 yorum:

  1. Öğretmenlerin yorgun olmaları çok normal. En hafif tabiriyle çocuklarla uğraşıyorlar. Öğretmenliğin kolay meslek olarak algılanmasının sebebi bence yaz tatili ve yeterli derslik olmadığından uygulanan ikili eğitim. Bu nedenle aileler kızlarını öğretmen yapmak isterler. Meslek hayatınızda kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim Rabia Hanım.

      Sil
  2. Böyle degerli bir meslek hakkında yazmış olduğunuz güzel yazı için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ben de size değerli yorumunuzdan dolayı teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için çok değerlidir.

      Sil
  3. Ne kadar değerli insanlardır öğretmenlerimiz. Emeklerini ve haklarını asla ödeyemeyiz. Ne kadar yorulsalar da aslında öğrencilerinin başarılı olduğunu görmek, onları mutlu etmeye yeter diye düşünüyorum. Teşekkürler bu güzel paylaşımınız için.

    YanıtlaSil
  4. Öğretmenler gün içerisinde anne-babasının bile başa çıkamadığı o kadar çok çocukla baş etmeye çalışıyor ki, bu bile yorgunluk nedeni bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmenlerimizin değerini anlamak çok güzel teşekkürler.

      Sil
  5. Hoş geldiniz aramıza :) Tabi ki takibe aldım sizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takibiniz ve değerlendirmeleriniz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. yolrulsunlar zaten tatlı yorgunluk.

    YanıtlaSil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.