Öğretmene Şiddet Neden Önlenemiyor? - EĞİTİM PINARI

Öğretmene Şiddet Neden Önlenemiyor?


ogretmene siddet, ogretmene siddeti onleme
Öğretmene Şiddet Neden Önlenemiyor?


Şiddet olayları her meslek gurubu için üzücüdür ancak öğretmenler için daha fazla üzücüdür. Neden böyle bir cümle kurduğumu bu yazımda uzun uzun anlatmaya çalışacağım. Basında öğretmene şiddet haberlerini izledikçe fazlası ile müteessir oluyorum. Çünkü öğretmene şiddet olayları altında birden çok mesaj barındırmaktadır.

En başta öğretmenlerimize olan saygının azaldığını ve neredeyse yok olma noktasına geldiğini göstermektedir. Sadece yukarıda bahsettiğim açıdan değil; öğretmene şiddet olaylarını çok yönlü değerlendirmek gerekir. Bu sebeple bu yazımda öğretmene şiddet neden önlenemiyor? sorusuna cevap aramaya gayret göstereceğim.

Geçmişte öğretmenlerimiz görev yaptıkları bölgelerde o yerlerin neredeyse en bilgili ve kültürlü insanları idiler. Cumhuriyetimiz henüz yeni kurulmuşken ve insanların büyük çoğunluğu okuma yazma bilmezken insanların başvurabileceği ve sıkıntılarına çare arayacakları insanlar öğretmenlerdi.

Öğretmenlerimiz o zamanın şartları gereği neredeyse her konu hakkında bilgi sahibi idiler ve görev yaptıkları yerlerdeki insanların tüm sıkıntılarını gidermekteydiler. Bir de bunun yanına manevi inançlarımızda ilim ve ilim adamına verilen değer eklenince öğretmenlere duyulan saygı zirve noktada idi.

Aradan geçen zaman içinde kitle iletişim araçlarının hızlı bir şekilde gelişmesi insanımızın bilgi ve kültür seviyesinin artmasına sebep oldu. Böyle bir gelişme öğretmenlerimizin popülaritesini de azalttı. İnsanlar artık bilgilenmek ve sıkıntılarını gidermek için öğretmenlere çok fazla ihtiyaç duymaz oldular.

Öğretmen artık parmakla gösterilen ve örnek alınan insan olma vasfından uzaklaşmaya başladı. Bu duruma ilave olarak bazı öğretmenlerin olumsuz davranışları da eklenince öğretmenlerimizin örnek insan olma vasfı iyice aşınmaya başladı.

Öğretmenler için toplum nazarındaki kredi çok önemlidir. Çünkü öğretmenlik mesleği yüz yüze yapılan bir meslektir. İnsanlara ve özellikle öğrencilere etkili olabilmek için öğretmenlerin öğrenci gözündeki değeri fazla olmalıdır.

Öğretmen öğrenci tarafından sevilmezse, öğrencilere hiçbir şekilde fayda sağlayamaz. Geçmişte bu bakış açısından dolayı veliler çocuklarını öğretmene teslim ederken ‘eti senin kemiği benim’ derlerdi. Böyle bir bakış açısı aşırı bir yaklaşım olsa da insanların öğretmenlere verdiği değeri anlatması açısından önemli idi.

Öğretmene şiddet neden önlenemiyor? Sorusunun şüphesiz birden çok cevabı olabilir. Ancak bana göre en önemli sebep öğretmenlik mesleğinin toplum nazarındaki değerini yitirmeye başlamasıdır. Yukarıda bahsetmeye çalıştığım ve şu an burada bahsetme imkanı bulamadığımız pek çok sebepten dolayı öğretmenlik mesleği artık o eski itibarlı günlerinden çok uzaktadır.

Her şeye rağmen dünya üzerindeki birçok ülkeden daha iyi bir durumda olduğumuz söylenebilir. Günümüzde bile insanların gözlerinin içinde öğretmene saygı emareleri fazlası ile mevcuttur. Yapmamız gereken öğretmenlik mesleğini geçmişte olduğu gibi saygın bir konuma getirebilmektir.

Bu anlamda yapılacak çok fazla şey var. Bu konuda yetkililerimize düşen, görevler, halkımıza düşen görevler vardır. Öğretmenlik mesleğinin itibarını artırmak için yapılabilecek çalışmalar başka bir yazı konusu olmakla beraber ben bir konunun altını çizerek yazımı bitirmek istiyorum. Basınımızda çıkan ve genellikle başka ülkelerden kötü örneklik barındıran ‘’öğrencisi ile ilişkiye giren öğretmen’’ gibi haberleri yayımlamaktan vazgeçmek bu anlamda çok faydalı olacaktır.

Böyle anormal haberler başka ülkelerde yaşanmış olsa bile öğretmenlerimiz hakkında olumsuz çağrışımlar barındırmakta ve öğretmenlerimizin itibarına zarar vermektedir. Bu tip olaylar uzun vadede öğretmenlerimize şiddet olarak geri dönmektedir. Öğretmenlerimize gereken değeri vermezsek maalesef daha uzun zaman öğretmene şiddet neden önlenemiyor? Sorusunu sormaya devam edebiliriz. Bunca kelamdan sonra;

Özetlersek:

** Öğretmenlik mesleğinin toplum nazarındaki değerinin azalması
** Meslekle ilgili olumsuz haberlerin basında olması gerekenden daha fazla yer bulması
Görseller: Google görseller



Öğretmene Şiddet Neden Önlenemiyor? Öğretmene Şiddet Neden Önlenemiyor? Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 30, 2019 Rating: 5

24 yorum:

  1. Fatih Hocam bizim zamanımızda öğretmenlerimize saygıda sevgide kusur işlemezdik. Acaba biz mi yetiştiremedik çocuklarımızı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeylerin eksik kaldığında şüphe yok ancak biz yine de her şeyin en güzelini yapmak için çaba sarf etmeliyiz. Teşekkürler yorumunuz ve sayfamı ziyaretiniz için.

      Sil
  2. Eskiden aklımızda bir soru olduğunda öğretmenimize sorardık. Anne Babamız bir konu hakkında bilgi edinmeye çalıştığında "Okula gittiğinde sor bakalım ne söyleyecek?" diye bizi yönlendirirlerdi. Ama artık tüm bilgiler en ince ayrıntısına kadar İnternette mevcut o yüzden öğretmenlerin bilgilerine ihtiyaç azaldı.

    Yazınızı çok beğendim.
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı beğenmiş olmanızdan dolayı çok mutlu oldum. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Çok beğendim yazınızı öğretmene şiddet malesef her geçen gun artıyor bunda ailelerinde büyük sucu var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öğretmenlerimize gereken değer verilmelidir. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Fatih hocam hayırlı olsun reklamlar çıkmaya başlamış ilk benden olsun :) her zaman destek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Yusuf Bey, evet reklama başvurmuştum birkaç gün önce bu gün itibari ile yayınlanmaya başladı. :)

      Sil
  5. Çok üzüldüğüm bir konudur. Blogunuzda yer verdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Güzel bir konuya değinmişsiniz umarım bunun önüne geçilebilir. Sadece öğretmen de değil genel olarak şiddetin önüne geçilmeli artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki şiddetin her türlüsüne karşıyız. Konumuz öğretmene şiddet olduğu için biraz meseleyi sınırlı tutmak durumunda kaldım. Teşekkürler.

      Sil
  7. Toplum olarak bu konuda bilinçlenebiliriz inşaallah, benim bloga da beklerim takiptesiniz...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Sizin bloga da her zaman ziyarette bulunacağım.

      Sil
  8. Akıl alır gibi bir konu değil. Öğretmene şiddet ne demektir! Hatta sadece öğretmen değil son zamanlarda doktorlar, memurlar herkes nasibini alıyor bu şiddet işinden. Toplumun durup kendisini sorgulaması gerekli nereye gidiyoruz diye... Teşekkürler bu konuya değindiğiniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel olarak şiddetin her türlüsüne karşıyız. Kibarlık nezaket ne güzel duygulardır. Kabalık insanlara hiç yakışmıyor.

      Sil
  9. Merhabalar, blogunuzun konu yelpazesi oldukça genişmiş. Bir öğretmen olarak bu konuya da değinmenize çok sevindim.Üstelik çok da güzel açıklamışsınız.Özellikle medya kısmında çok haklısınız.Medya öğretmenlerle ilgili olumsuz haberleri insanların gözüne sokmaya çalışmamalı.Her mesleği hakkıyla yapan olduğu gibi, bu meslekte olmayı hiç hak etmeyen de var.Olumsuz örnekler tüm öğretmenlere mal edilmemeli.
    Blogunuzu takipteyim.İyi akşamlar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tespitler, ziyaretiniz için çok teşekkürler.

      Sil
  10. Yerinde tespit ve çıkarımlarınız var, tebrik ederim. Umarım öğretmenlerle ilgili olumsuz haberleri daha az duyarız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Olumsuz haberleri yayımlamaktan vazgeçmek ülkemiz ve geleceğimiz adına çok faydalı bir yaklaşım olacaktır.

      Sil
  11. ay ne odun öğretmenler de var ama onları da eğitmeli bi :) ama tabi şiddet kötüüü :)

    YanıtlaSil
  12. haaa eski yazını yeniden yayınlamışsın hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Öğretmenler Günü''nün yaklaşması sebebi ile meslekle alakalı yazılarımı manşete taşıdım. Çok teşekkürler.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.