Yeni Atanan Köy Öğretmenine Tavsiyeler - EĞİTİM PINARI

Yeni Atanan Köy Öğretmenine Tavsiyeler



ogretmen, koy ogretmeni

Yeni Atanan Köy Öğretmenine Tavsiyeler

Köy öğretmenliği zor iştir. İlçe veya il merkezine atanan öğretmenler nispeten şanslıdır diyebiliriz. Çünkü böyle yerlerde kurulu bir düzen vardır ve buralara atanan öğretmenler seri bir şekilde görevlerine başlarlar. Oysa köy öğretmenleri öyle mi?

Köy öğretmenleri atandığı yerde her şeydir. Yerine göre öğretmen, yerine göre müdür, yerine göre hizmetli. Belki de atandıkları köydeki okul yıllardır kapalı bir vaziyette de olabilir.

Tüm bu zorlukların altından kalkmak için köy öğretmenlerinin bazı tavsiyelere ihtiyaçları vardır. Bundan dolayı bu yazımda yeni atanan köy öğretmenlerine bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Yeni Atanan Köy Öğretmenine Tavsiyeler

-         Yeni atanan köy öğretmeninin ilk yapacağı iş, köy muhtarı ile diyaloğa geçmektir. Köy yerinde muhtar her şeydir ve köy ile alakalı her şeyi muhtar organize etmektedir. Yeni atanan bazı öğretmenler köy muhtarından ilgi alaka beklerler ve muhtarın gelip kendisine her türlü yardımı yapacağını varsayarlar. Oysa durum hiç de öğretmenin beklediği gibi değildir. Öğretmen harekete geçmez ise günlerce beklemek durumunda kalabilir.

-         Yeni atanan öğretmen hayal alemi ile gerçek dünya arasındaki uçurumu çabucak kavrayabilmelidir. Yeni atanan öğretmen üniversitede gayet idealist bir şekilde yetişir ve kendisini çok önemli bir insan olarak görebilir. Fakat köyde yaşayan vatandaşların kendisine ilgi göstermediğini görünce hayal kırıklığına uğraması muhtemeldir. Köy öğretmeni hayal aleminde takılı kalmamalı, içinde bulunduğu şartlardan en iyi şekilde istifade etmesini ve olumsuzlukların üstesinden gelmesini bilmelidir.

-         Yeni atanan öğretmen ezberleri bozabilmelidir. Yeni atanan köy öğretmeni atandığı köyde görev yapan köy muhtarı ve köy halkının kendisini ziyaret etmesini bekler. Ancak günler geçtiği halde kimse kapısını çalmayabilir. Bu durumun çeşitli sebepleri de olabilir; köy halkı kendisini okumamış olarak düşünebilir, okumuş insanlar tarafından küçük görülebileceğini düşünebilir. Tüm bu durumların farkında olan köy öğretmeni köy halkının kendisine gelmesini beklemek yerine; kendisi insanları ziyaret ederek insanlarla iletişim kurmayı ve bu konuda inisiyatif alabilmeyi becerebilmelidir. Köy yerinde öğretmenlerin köy halkına davetsiz misafir olmaları ve köylünün bir bardak çayını içmeleri köylü vatandaşı çok sevindirir.

-         Köy öğretmeni ilişkilerinin temeline iyi niyeti koyabilmelidir. Yeni atanan köy öğretmenleri idealist olmalarına karşın köy şartları ile ilgili bilgileri yeterli olmayabilir. Bundan dolayı yeni atanan köy öğretmenlerinin birçoğu köye atandıktan sonra görevi bırakmayı bile düşünürler. Yeni atanan köy öğretmenleri karşılaştıkları tüm zorlukları geleceğe yönelik güçlü bir iyi niyet geliştirerek aşabilmelidir.

-         Yeni atanan köy öğretmeni hayal gücünü çok iyi kullanabilmelidir. Yeni atanan köy öğretmenleri yukarıda bahsetmeye çalıştığım ve şu an burada söz etme imkanı bulamadığım tüm zorlukları tere yağından kıl çeker gibi hallettiğini hayal etmelidir. Hayal gücünü çok iyi bir şekilde kullanma alışkanlığı geliştiren insanların üstesinden gelemeyeceği iş yoktur. Yeni atanan köy öğretmenleri karşılaştıkları sorunları önce hayal dünyalarında çözmeli ve girişimlerini bundan sonra yapmalıdır.

Yeni atanan köy öğretmenlerine tavsiyeler başlıklı bu yazımda önemli gördüğüm bazı maddeleri sıralamaya gayret gösterdim. Şüphesiz ki, bu konuda şu an benim aklıma gelmeyen daha başka tavsiyeler de olabilir. Ancak bütün yöntemlerden daha önemli olanı yeni atanan öğretmenlerimizin başka insanlardan bir beklenti içinde olmayacak kadar kendilerini donanımlı yetiştirmeleri ve tüm zorlukların üstesinden gelme gücü bulacakları bir vizyona sahip olarak görev yapmalarıdır. Yeni atanan köy öğretmenlerimiz güçlü bir vizyona sahip olurlarsa bahsettiğimiz zorluklar zaten kendiliğinden yok olup gidecektir.
Görseller: Google görseller

Yeni Atanan Köy Öğretmenine Tavsiyeler  Yeni Atanan Köy Öğretmenine Tavsiyeler Reviewed by EĞİTİM PINARI on Ekim 25, 2019 Rating: 5

6 yorum:

  1. Tavsiyeleriniz atanan öğretmenlere ve alakalı kişilere yardımcı olacaktır.

    YanıtlaSil
  2. köy öğretmenliği insanın kulağına çokoş geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kulağa hoş geliyor ancak zorlukları çok fazla. Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Öğretmenlik zor, hiç köy hayatı yaşamamış yeni atanan köy öğretmeni için çok daha zor. Dediğiniz gibi vizyon sahibi olmalı, hayal gücü yüksek olmalı ve sorunları bir çırpıda halledebilecek donanıma sahip olmalı. Yoksa uyum sağlamakta büyük sıkıntı yaşar. Babam ilk öğretmenlik yıllarında köy öğretmenliği de yapmış ama sonrasında hep şehirlerde devam etti göreve. Köy öğretmeni olmanın zorluklarını ve başa çıkmak için öğretmenlerin epey çaba harcamak zorunda kaldığından bahsederdi. Tabii babamın köy öğretmenliği yaptığı yıllar çok daha zor yıllardı. Tabiri caizse kelle koltukta, büyük bir fedakarlık ve özveriyle bu mesleği yapmaya çalışan öğretmenler vardı. Şu an şartlar nispeten daha iyi sayılabilir ama yine de şehirde öğretmenlik yapmaktan çok daha zor köy öğretmenliği. Bu anlamda köy öğretmenlerine çok gerçekçi ve detaylı tavsiyeler de bulunmuşsunuz. Yüreğinize sağlık Fatih hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de size bu güzel tespitlerden dolayı çok teşekkür ederim Deniz Hanım sevgilerle.:)

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.