Şeker Portakalı - EĞİTİM PINARI

Şeker Portakalı



Seker Portakali,Jose Mauro De Vasconcelos
Şeker Portakalı


Bu yazımda Jose Mauro De Vasconcelos’in dramatik eseri şeker portakalı kitabından bahsetmek istiyorum. Kitapta çocukları anlayabilmek için onların penceresinden bakabilme becerisini geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu göreceğiz.

Çok fakir bir aile çocuğu olan Zeze beş yaşındadır.  Zeze çok yaramaz bir çocuk olduğundan mahalle halkı ona şeytan diye hitap etmektedir. Zeze neredeyse her gün yaramazlık yapmakta ve ailesinden dayak yemektedir.
Zeze yeni taşındığı evde bir şeker portakalını sahiplenir, şeker portakalının ilginç bir özelliği vardır; konuşmaktadır.

Zeze’nin babası yeni yılda Zeze’ye hediye almamış, bundan dolayı da çok üzülmüştür. Zeze, babasının üzüntüsünü anladığı için kendisi de babasına bir hediye almak ister. Bu amaçla ayakkabı boyacılığı yapmaya başlayan Zeze, babasına hediye alacak parayı biriktirmiş ve ona hediye almıştır. Aslında şeytan diye nitelendirilen bu çocuğun içinde bir melek gizlidir.

Zeze’nin en büyük hayali kasabanın en havalı arabasına sahip olan Portekizlinin arabasının arkasından asılarak rüzgarı hissetmektir. Bu amacını gerçekleştirmek için Portekizlinin arabasına asıldığı bir gün, Portekizliden dayak yemiştir. Bu olaya çok üzülen Zeze, büyüdüğünde Portekizliyi öldürmeye yemin etmiştir.

Zeze, yaramazlık yaptığı bir günde vücudunun bazı bölgelerinden yaralanmıştır. Bu durumu ailesine açıklamaya korkan Zeze, çok acı çekmektedir. Topallayarak okula gitmeye çalıştığı bir gün Portekizli Zeze’yi arabasına alıp; onu eczaneye götürerek ona ilaç alır. Zeze’nin tedavisini yaptıran Portekizli Zeze’ye limonata ve pasta da almıştır. Portekizli artık Zeze’nin en çok sevdiği kişi olmuştur.

Zeze’nin babası ve ablası Zeze’yi yaramazlıklarından dolayı öyle şiddetli dövmektedirler ki, artık Zeze ölmek istemektedir. Hatta Zeze, kendisini trenin altına atmayı bile düşünür.

Zeze, kasabadaki en çok sevdiği kişi olan Portekizlinin arabası ile trene çarptığını ve öldüğünü öğrenir. Zaten fiziksel ve ruhsal olarak çok kötü günler geçiren Zeze, bu olay karşısında daha fena olmuştur. Daha önceden Zeze’ye çok kötü davranan kasaba halkı, artık ona acımaya ve yardımcı olmaya çalışırlar. Ancak Zeze, bahçedeki Şeker Portakalından başkası ile konuşmamaktadır.

Görseller:duyumarket.com.tr
Şeker Portakalı Şeker Portakalı Reviewed by EĞİTİM PINARI on Eylül 16, 2019 Rating: 5

31 yorum:

  1. Derin bir kitap ilk okudugumdan bu yana uzun zaman geçtiğinde anlamıştım bir 10 yıl sonrasında okuduğum da daha da etkileneceğim zeze karakterinden... Böylesine hassas ve farklı bir karakter 😊

    YanıtlaSil
  2. Hem çocukken hem yetişkinken sevdiğim bir kitap.
    Hatırlattınız. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ben de size yorumunuzdan dolayı çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bir tülü okumam nasip olmadı..ne hikmetse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı şeyler nasip olmayınca olmuyor. İyi bir zaman yönetimi ve planlama ile bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Çok teşekkürler.

      Sil
  4. ahhh Zeze bana neler öğrettin bir bilsen ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın tadı damağınızda kalmış anlaşılan. Çok teşekkürler Tigris Hanım.

      Sil
  5. Şimdi başka bir blogger arkadaşta gördüm bu kitabın incelemesini.. tevafukun güzelliği :))

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bir kitaptı defalarca okumuştum çocukken...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de defalarca okunmayı hak eden bir kitap. Çok teşekkürler.

      Sil
  7. Bildiğiniz ağlaya ağlaya bazen de gülümseyerek okuduğum bir kitap. Ben çok etkilendim ve henüz 10 gün kadar önce okudum. Sanırım birkaç yıl sonra yeniden okunabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum, daha sonraki zamanlarda da defalarca okunabilecek bir kitaptır bence.

      Sil
  8. Kitaplığımda olmasına rağmen henüz okuyamadığım ve okuduğum zaman da beklettiğim için çok pişman olacağıma emin olduğum bir kitap kesinlikle. Biliyorum.. İyi ki hatırlattınız tekrar, mutlaka okumalıyım artık. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de daha fazla ihmal etmeyin. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Bende yeni otomatik portakalı bitirdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ( bi çay bi çaylak)

      Sil
    2. Rica ederim, galiba isim değişikliğine gitmişsiniz.

      Sil
  10. ortaokulda okutulmuştu bize, etkileyici bir kitaptı gerçekten, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de etkileyici bir kitap, çok teşekkürler.

      Sil
  11. filmini kaçırma nefis yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit bulduğumda izleyeceğim. Çok teşekkürler.

      Sil
  12. İnsana her duyguyu yaşatan içten bi kitaptı. Umarım tekrar okurum.

    YanıtlaSil
  13. Değerli yorumlar için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Şeker portakalı en sevdiğim kitaptı çocukken. Hatta daha sonrasında da okumuştum. Mutlaka herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Duygusal bir kitaptı, devam kitapları da varmış ama ben henüz onları okumadım. Şeker Portakalı'nı da bir kez daha okumam gerek devam etmek için.. :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler Gözde Hanım.

      Sil

Tüm hakları fatih pınar'a aittir.. Blogger tarafından desteklenmektedir.